Pozicijom oglasa do boljeg profita

Svidjelo vam se? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Analytics pozicija oglasa top

Koja je pozicija oglasa bolja? – mnogi žele znati koja pozicija oglasa im donosi najbolje rezultate. Bilo da se pod “rezultatima” podrazumijeva veća zarada od prodaje ili više poslanih upita uvijek je dobro znati koja pozicija je ona koja nam to omogućava.

Da bi uopće došli do nekakvih podataka potrebno je uvijek “testirati” pozicije putem naših adwords oglasa. Ponekad se za određene klijente može pokazati da im je najbolja pozicija 2 dok za druge se može pokazati da je najbolja pozicija 3. Postoje i slučajevi kad se pokazalo da je najviše konverzija na poziciji 1 ali da im je najbolji conversion rate na poziciji 1 sa desne strane. Drugim riječima, najviše im se isplati oglasima ciljati prvu poziciju na RHS (right hand side) strani oglasa (u slučaju ograničenog budžeta za oglašavanje, naravno).

Top - RHS Position

Do podataka o tome kako koji oglasi su nam najbolji možemo doći putem Analyticsa. U ovom članku ja ću pokazati dva načina. Prvi način je pomoću odabiranja sekundarnih dimenzija i par filtera dok je drugi način pravljenje posebnog custom reporta kojeg ćete moći skinuti direktno u svoj analytics račun.

Prije nego krenemo podrazumijeva se da u vašem analytics računu imate postavljen E-commerce jer se mnogi parametri baziraju na tim podacima.

 

Pozicija oglasa u analyticsu

 

Potrebno je da pod “acquisition” – “adwords” odaberete “campaigns”. Zatim je potrebno da odaberete pod “secondary dimesion” -> “ad slot position“. Ova sekundarna dimenzija nam pokazuje na kojem mjestu se našao naš oglas (napomena: ovdje spadaju pozicije i pod “Top” i pod “RHS”).

Analytics pozicija oglasa

Na gornjoj slici vidimo podatke gdje smo poredali kampanje prema broju transakcija. Ovo nam može koristiti ali mi možemo to i dodatno filtrirati. Nakon što kliknemo na “advanced” mi dodatno filtriramo rezultate. U ovom slučaju želimo da nam se prikažu podaci samo za kampanje kad smo imali barem jednu transakciju i kad nam je položaj oglasa bio 1.

Analytics pozicija oglasa - filteri

Rezultate koje dobijemo nam sada mogu poslužiti za kasnije donošenje odluka. Na primjer, sada vidimo koliko smo imali ukupno transakcija kad nam je pozicija oglasa bila 1. Osim toga, vidimo i druge podatke poput revenue i e-commerce conversion rate-a.

Analytics pozicija oglasa konverzije

Isto tako možemo dobiti i za ostale pozicije oglasa. Na primjer, za drugu poziciju sve što je potrebno je da u filteru navedemo poziciju “2”.

Analytics pozicija oglasa konverzije 2

Podaci koje smo dobili na ovakav način nam mogu pomoći prilikom odluka da li je važnije da ciljamo prve pozicije oglasa ili neke druge pozicije za određene kampanje ili ukupno za sve kampanje. Naravno, moguće je da dobijemo i zanimljive podatke za pojedine riječi tj. ad grupe. Sve što je potrebno je da uđemo u jednu od kampanja i odaberemo “keywords” ili ” ad group”.

Analytics pozicija oglasa - keywords

 

Drugi način je da napravimo poseban custom report u analyticsu.

 

Analytics custom report za poziciju AdWords oglasa

 

U ovom slučaju ja sam napravio custom report gdje sam odmah želio vidjeti ukupno za sve adwords kampanje koja je pozicija bolja. Treba napomenuti da sam se ograničio samo na “search” kampanje tj. kampanje koje ciljaju Google tražilicu.

Ujedno u custom reportu sam dodao i određene segmente koje smatram zanimljivima za donošenje odluka prilikom vođenja AdWords kamapanji. Na kraju ovog članka se nalazi link putem kojeg možete skinuti i instalirati ovaj custom report. Naravno, možete i sami dodavati i mijenjati dimenzije i metrike koje su ovdje navedene.

Metrike koje sam uzeo prilikom izrade ovog reporta su sesije, transakcije, revenue i e-commerce conversion rate.

Analytics custom report ad position

Odabrane dimenzije su: ad slot (Top ili RHS), ad slot position, Device category (kompjuter, mobitel ili tablet), user type (novi korisnik ili “povratnik” – onaj koji je već bio na našoj web stranici).

Analytics custom report ad position metrics Analytics custom report ad position dimensions

Potrebno je da unesemo i par filtera. U ovom slučaju ciljamo samo promet koji je došao preko “google/cpc” (adwords) i koji je ciljao tražilice.

Analytics custom report filters

Nakon toga sve što je potrebno je da odaberete koji analytics view želite i kliknete “save”. Prve podatke koje ćete dobiti su nešto slično kao na donjoj slici.

Analytics custom report no filter

Ukoliko želite da vam se prikazuju podaci samo u slučaju postignutih transakcija onda je potrebno dodati filter:

Analytics custom report filter transactions

Sad bi trebali dobiti podatke poput ovih na donjoj slici

Analytics custom report explorer view

Napomena: vrsta reporta u gornjim slikama je odabrana kao “explorer” te prilikom prikazivanja ovog reporta vi ćete vidjeti samo prvu dimenziju – ad slot. Da bi vidjeli ad slot position potrebno ju je odabrati kao sekundarnu dimenziju kasnije u samom reportu. Da bi vidjeli sve dimenzije koje smo naveli onda je potrebno da editirate sami report (ili ga kopirate i izmijenite) te da umjesto “explorer” odaberete “flat table”.

Analytics custom report flat table

Sada možete vidjeti još zanimljivije podatke:

Analytics custom report flat table view

Ako pogledamo gornju sliku mi možemo vidjeti osim pozicije oglasa i o kakvim korisnicima se radilo (novi ili stari) ili o tome preko kojih “uređaja” je došlo do transakcije. Na osnovu ovih podataka se mogu donositi vrlo važne odluke za optimizaciju same adwords kampanje. Na gornjem primjeru vidimo da su najbolji oglasi koji se nalaze na drugom mjestu te na koje su kliknuli korisnici koji su već bili na našoj web stranici a kao uređaj su koristili kompjuter.

Gore opisani custom report (kao Flat Table) možete preuzeti ovdje.
Ako ga želite upotrijebiti kao “explorer” izvještaj onda je dovoljno da kliknete na “edit” koji se nalazi gore lijevo (ispod samog naziva izvještaja) i promijenite tip izvještaja.

Nadam se da pratite pozicije svojih oglasa te rezultate za svaku određenu poziciju. Sretno optimiziranje AdWords kampanja 😉

Svidjelo vam se? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *