AdWords Certifikati – Kako ih Položiti

Svidjelo vam se? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

feat

U zadnje vrijeme dosta često me ljudi pitaju o adwords certifikatima – kako ih položiti: koliko treba dugo da se nauči materijal za polaganje: da li su teški ispiti i kako izgledaju?
Ovdje ću ukratko objasniti što je potrebno položiti za dobivanje Google AdWords certifikata.

Da bi se dobio AdWords Google certifikat potrebno je položiti ukupno 2 ispita od kojih jedan mora biti fundamental (osnovni) dok drugi ispit može biti ili search advanced ili display advanced (napredni ispiti). Naravno, da bi se uopće pristupilo polaganju ovih ispita potrebno je da se prvo otvori vlastiti google partner “račun” kojeg otvarate kao pojedinac, tj. kao firma – u ovisnosti što vam treba.

Google partners programu možete pristupiti na ovom linku.  Na desnoj gornjoj strani prozora bi trebali vidjeti mogućnost nalaženja (google) partnera ili mogućnost ulogiranja kao da ste vi agencija.

Choosing_Google_Partners_1

Dovoljno je da odaberete da ste vi agencija te se ulogirate sa svojim podacima koje koristite za taj Google račun. Email i šifru koju koristite su oni sa kojima ste otvorili svoj AdWords račun. Ukoliko niste otvorili svoj adwords račun predlažem da ga prvo otvorite jer će vam on biti potreban radi vježbanja. Kako otvoriti svoj račun možete vidjeti ovdje.

Prvi put kada pristupate Google partner programu će vam se pokazati pravni dokument kojeg morate prihvatiti. Nakon toga će vam se postaviti pitanja vezana za vaše postavke, interese, koje obavijesti da primate na email i sve ostalo što je potrebno Googleu. 

Google partner profile

 Nakon toga bi trebali vidjeti mogućnost da odredite za koju tvrtku radite. Ukoliko ne radite ni za jednu onda je dovoljno da samo nastavite dalje. Sada bi trebali vidjeti sa lijeve strane izbornik poput donje slike. Potrebno je da odaberete “adwords” kako bi vidjeli koje sve ispite more položiti kako bi dobili certifikat.

Choosing_AdWords_Google_Partner

 Nakon što ste odabrali “adwords” pokazat će vam se izbornik sa tri ispita (slika dolje). Tu piše i koliko ispita trebate položiti da budete certificirani stručnjak. Osim toga, vidite i neke osnovne podatke o svakom od ispita. Dovoljno je da kliknete na jedan od tri dostupna ispita (“exam details”) da vam se pokažu koje sve lekcije morate proći (i naučiti) kako bi uspješno položili ispite.

Three Test AdWords Google Partners

 Prije nego krenemo na svaki pojedini ispit, ponovno ponavljam moj savjet koji glasi: svakako otvorite svoj vlastiti adwords račun na kojem ćete vježbati. Puno je lakše vježbati, ali i pratiti materijale za učenje na pravom adwords računu (napomena: nemorate unijeti svoju kreditnu karticu u taj račun, tj. nemorate ga aktivirati – dovoljno je da ga otvorite za vježbanje). 

Osnovne razlike između pojedinih testova su:

Razlike AdWords Ispita

 Svi ispiti traju 120 minuta, međutim, različit je postotak točnih pitanja koje morate imati da bi prošli određeni ispit. Tako na primjer, najviše je potrebno imati točnih odgovora na osnovnom (fundamental) ispitu dok je najmanje potrebno kod naprednog za display. No, krenimo redom.

AdWords fundamental ispit

Osnovni ispit koji se mora položiti. Materijal za polaganje ovog ispita je dosta jednostavan i sadrži osnovne stvari o adwords oglašavanju. Napomena: radi se o osnovnim stvarima koji se mogu pojaviti ponovno u naprednim ispitima. Upravo zbog toga je moj savjet da se dobro prouče sve stvari, ako je moguće na pravom adwords računu. Nakon što ste kliknuli na “exam details” trebao bi vam se pokazati izbornik sa pojedinim lekcijama koje je potrebno pročitati.

Fundamental Material

 Uvelike će vam pomoći i poseban video kojeg su napravili momci iz samog Googla. Savjetujem vam da ga pregledate i dobro slušate o čemu govore jer se u ovom videu skrivaju odgovori na neka od težih pitanja.

AdWords advanced search

Jedan od dva napredna ispita kojeg morate položiti da dobijete certifikat (uz prethodno položeni fundamental). Postotak točnih pitanja koje morate imati je veći nego u slučaju display advanced-a, te osim toga ima i veći broj pitanja. Drugim riječima, možda je display advanced lakši prema tim podacima ali se vrlo lagano može dogoditi da vam materijal za učenje bude puno teži. Prema mojem iskustvu – lakši vam je display za polaganje.

Od materijala kojeg je potrebno naučiti bih prije svega skrenuo pažnju na cjeline o optimiziranju (broj 6) i cjelinu o profitabilnosti i rastu (broj 7). Iako je možda i cjelina 8 (adwords api) malo teža za shvatiti – neće bit previše pitanja iz te cjeline. U svakom slučaju, posebno pročitajte sve o profitu, ROI-u, invalidnim klikovima, CPA i ekstenzijama oglasa.

Advanced Search Material

 Definitivno vam savjetujem da pogledate donji video jer se u njemu spominju odgovori na neka (zbunjujuća) pitanja. Problem kod ovih ispita je u tome što se zna dogoditi da vam od svih ponuđenih odgovora ni jedan ne izgleda kao točan. Osim toga, neki “točni” odgovori su u suprotnosti sa logikom i iskustvom vođenja adwords kampanja. Međutim, ako ste početnik onda se nemorate brinuti da će vas iskustvo zbunjivati 😉

Napomena: volio bih skrenuti pažnju i na to da će vam se dogoditi da vam nijedan od ponuđenih odgovora ne izgleda kao točan odgovor. U tom slučaju probajte upotrijebiti tehniku isključivanja. Od ponuđena 4 odgovora prvo isključite onaj odgovor koji je najmanje vjerojatan. Zatim, isključite i sljedeći takav odgovor. Od dva koja vam ostane isključite onaj koji je sigurno (veća vjerojatnost) kriv. Ono što vam ostane, ma koliko vam odgovor bio čudan, je najvjerojatnije točan odgovor. 🙂

AdWords advanced display ispit

Jedan od dva napredna ispita kojeg morate položiti da dobijete certifikat (uz prethodno položeni fundamental). Možda i najlakši ispit za polaganje od svih (uz možda najmanji volumen materijala za učenje). Ipak, osnovna stvar za shvatiti kod polaganja AdWords advanced display ispita je shvaćanje razlike između Youtube i “klasičnog display” oglašavanja. 

Advanced Display Material

 Naravno, u ovom ispitu se “ponavljaju” neka pitanja iz fundamentala ali i naprednog search ispita. Nemislim da su pitanja potpuno ista već u smislu da se odnose na istu materiju ili probleme. Opet, obratite posebnu pažnju na mjerenje uspješnosti kampanje, ROI, lokalne tražilice (google francuska npr.), definicije, pravljenje oglasa, razlika CPC – CPV – CPM, strategije postavljanja kampanja, izvještaji (npr. Auction-based reports). I opet, predlažem da se dobro pogleda donji video jer sadrži odgovore na neka od “težih” pitanja.

Naravno, ja vam nesmijem pokazati kakva su točno pitanja i koji su odgovori. Osim što bi to bilo previše, mogli bi reći da se radi i o varanju zar ne? Ipak, nije ispit toliko težak, uz malo sreće vjerujem da se sve može položiti za oko 3 vikenda (ako ste potpuni početnik). Osim toga, trebate znati da je polaganje ispita besplatno te ako padnete na nekom od ispita – imate mogućnost da ga ponovno polažete za tjedan dana.

Trebate imati na umu da je Google prije nekog vremena uključio mogućnost da tijekom pisanja testa možete gledati druge stranice – drugim riječima, tijekom polaganja ispita vi možete imati u isto vrijeme otvorene i dodatne prozore u svojem browseru te na taj način tražiti odgovore na pitanja koje neznate. U svakom slučaju više nećete morati imati više uključenih kompjutera u i isto vrijeme poput slike dolje. 😉

How To Pass Adwords Test

 Za kraj bih volio citirati svoju kolegicu koja kad je čula da može u isto vrijeme tražiti odgovore upitala:”Ali, kakav je to ispit ako istodobno mogu tražiti odgovore na internetu?” Moje stajalište se nije previše promijenilo još od prije 2 godine, ali to danas nije važno. Jer je očito Googlu strategija da ima što više osoba na nekom području sa AdWords certifikatom nego pravih adwords stručnjaka

Svidjelo vam se? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

You may also like...

3 Responses

  1. Što misliš o ispitima kao što je ”Mobile App Analytics Fundamentals” na https://analyticsacademy.withgoogle.com/ ?

  2. Kod toga se radi o Analyticsu – ne adwordsima. Ipak, moram reci da sam prosao cijeli taj materijal (i polozio za certifikat). Ima sasvim dobrih stvari u tim materijalima, cak toliko da sam si zadao da neke stvari prvom prilikom testiram. A sto se tice samog tog ispita za taj certifikat – koji je smisao ako ti sami Google kaze tocan odgovor na pitanje koje si pogrijesio?

  3. Jasno mi je da Analytics nije AdWords i položio sam gore spomenuti certifikat. Moj je komentar više išao u smjeru toga da je danas sve veća ponuda svakakvih certifikata i kao da im se time umanjuje vrijednost. Ipak, slažem se da ima sasvim dobrih stvari u tim materijalima.

    Zadnje na što sam naletio je HP LIFE e-Learning. Položio ondje ‘Social media marketing’ i moj prvi dojam nakon toga je da nisam dugo naišao na nešto beskorisnije (možda im nisam ciljana skupina!?), ali dati ću im još jednu priliku pa vidjeti hoće li se dojam popraviti s nekim drugim tečajem/certifikatom u njihovoj ponudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *