E moj Google…

Svidjelo vam se? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Da, u pravu ste ako ste pomislili na osnovu naslova da ću pisati nešto protiv Googla. Bez brige, neću ništa previše napisati što će smanjiti “veličinu” ugleda Googla u Vašim očima. OK, sad kad sam umirio Google fan boyse (da li ih uopće ima kad smo kod toga? 😉 ) da pređem na stvar. Na ovaj post sam se odlučio nakon određenih događaja koji su me podsjetili na nešto.

Prije nekog vremena kontaktirao me jedan prijatelj iz Zagreba sa molbom da li bih imao vremena samo na kratko pogledati jednu kampanju koju za njegovog prijatelja vodi jedna (mlada) oglašivačka agencija. Nakon što sam primio login podatke – ostao sam lagano iznenađen. Iako kampanja ide već više od 6 mjeseci, ona je doslovno nezavršena, nepostavljena, ne-sve…! OK, neko će možda reći da ja sa svojim iskustvom možda imam prevelike zahtjeve , ali u ovom slučaju to nije tako. Gledajući web stranice koje se trebaju ciljati tom kampanjom i samu kampanju – vidim da je “nepokriveno” više od 70% same ponude!

Nakon što sam izložio svoje viđenje kampanje i zapravo rekao da kampanja nije postavljena u cijelosti od samog početka i da nije ni čudo što nemaju rezultata, dobio sam odgovor koji me u tom trenutku nije naveo na razmišljanje. Vlasnik web stranica je odgovorio da kompanija koja vodi njegovu kampanju ima certificirane AdWords stručnjake i da mu nije jasno (ne vjeruje mi što mu govorim…) kako kampanja može biti nepostavljena. Ne, ovo nije razlog zašto sam se odlučio na ovaj post iako ima svog udjela u tome 😉

Štefica i certificirani pojedinac AdWords programa

Zamislimo sad jednu studenticu marketinga koja je nedavno završila fakultet i krenula je u svijet online marketinga. Za potrebe ovog posta nazvat ćemo je Štefica 😉 Ona vrlo brzo saznaje da je Google AdWords oglašavanje jedan od najvažnijih alata kada govorimo o online oglašavanju. Ujedno saznaje i da postoji određeni certifikat koji daje Google samim pojedincima kao dokaz o stručnosti tih pojedinaca u AdWords oglašavanju. Kako bi postigla što veće šanse kod nalaženja klijenata za online oglašavanje ona kreće u istraživanje i učenje za navedeni certifikat.

Nakon što je otvorila svoj prvi račun u AdWordsima i napravila svoju prvu kampanju, nakon tjedan-dva učenja i prisustvovanja treningu za polaganje ispita ona se odluči na polaganje ispita za dobivanje certifikata. Uz malo sreće (ali i pomoći dodatnog laptopa sa strane) i nakon 4 sata, naša Štefica postaje certificirani kvalificirani pojedinac o Google AdWords programu. Oboružana svojim znanjem i dokazom o njemu, ali i sa predivnom linijom koju joj je priroda podarila (pogledati donju sliku), naša Štefica kreće u lov na klijente koji će joj teško odoljeti 🙂

štefica

(slika preuzeta sa niktitanik.com)

Da, mislim da je sada svima već jasno gdje idem sa ovim. Ali zanemarimo sve ovo gore napisano, recimo da je sve to samo plod moje prebujne mašte. Pogledajmo na trenutak što Google kaže da je potrebno da se dobije certifikat na sljedećoj stranici. Kao što vidimo, sve što je potrebno je da se polože dva ispita. Nikakvi dodatni zahtjevi, samo ta dva ispita. Netko bi se pitao pa što je tu čudno, za polagati ispit trebaš imati znanja, zar ne?

I konačno dolazimo do mog razloga za pisanjem ovog posta. Na samom početku sam napisao da su me određeni događaji podsjetili na nešto. Podsjetili su me na moj fakultet. Izdržite još malo i dopustite mi da vam objasnim. Da, zaista za polaganje ispita trebaš imati određeno znanje. Ali da li se ti uistinu znaš služiti tim znanjem? Ja mogu reći da mi je za završetak pravnog fakulteta trebalo jako puno novog znanja. Ali, isto tako, mogu reći da me pravni fakultet nije naučio koristiti to znanje ( a da ne spominjem da je dosta tog znanja zapravo bespotrebno). Žalosna je činjenica da 90% svih “pravnih stvari” koje sam radio nakon fakulteta sam naučio sam…

Prava vrijednost certifikata?

I sad se vraćam Googleu i Štefici. Za polaganje ispita trebaš imati znanje. To je istina. Ali, da li možemo reći da Štefica ima dovoljnu količinu znanja, tj. iskustva da vodi kampanje za svoje klijente? Nakon tjedan-dva, sumnjam. AdWordsima se bavim od 2008 godine. Tada je osim polaganja ispita bilo potrebno ispuniti još neke zahtjeve. Ako se dobro sjećam, bilo je potrebno da tvoj MCC na kojem vodiš svoje klijente star barem 3 (ili 6?) mjeseci i da u zadnjih 3 mjeseca ukupna potrošnja tvog MCC-a prelazi određenu cifru koja u to vrijeme nije bila mala.

E moj Google… zašto više nemamo bar zahtjeva o određenoj starosti računa kako bi se pristupilo polaganju? Da li osoba koja može ići polagati ispit doslovno par dana nakon što je napravila svoju prvu kampanju ima dovoljno iskustva kako bi je pravilno vodila/postavila? Google, ako je to tako zašto si naveo na ovoj stranici da je jedno od prednosti kvalifikacije “…Produbljeno znanje o AdWords alatima kao i njihova primjena u praksi…”. Praksi? Kojoj praksi?

Netko će možda reći da je ispit koncipiran tako da ga nemožeš položiti ukoliko nemaš barem nekog iskustva u vođenju kampanja. Možda je to i točno ali kako objasniti onda posebne seminare tj. treninge koje Google organizira samo za polaganje ispita? Da, dobro ste pročitali – posebni treninzi (seminari) koji su organizirani kao pomoć za polaganje ispita. Zašto su ti treninzi potrebni? Bolje pitanje je da li bi ti treninzi bili potrebni kada bi jedan od zahtjeva bio određeno vremensko korištenje AdWords sustava?

Da li osobe koje su položile ispite a nemaju dovoljno iskustva, zapravo varaju svoje klijente pokazujući svoje “dokaze” o vlastitom znanju?

Nemojte me krivo razumjeti, ja nemam ništa protiv Štefice i sličnih jer se radi o osobama koje žele naučiti nešto novo i one tu zapravo nisu ništa krive niti se trebaju tako osjećati. Ali, moje pitanje na kraju ide Googlu: Koju pravu vrijednost ima certifikat s obzirom na zahtjeve (tj. nedostatak istih) koji se moraju ispuniti za njegovo dobivanje?

U očekivanju napada Google fan boysa 😉

Svidjelo vam se? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

You may also like...

5 Responses

 1. Marina says:

  Kad to tako postavite… 😛 Nisam fan boy nego potencijalna Štefica (iako se ne osjećam tako), ali s nešto više odradenih kampanja i imam priliku polagati ispit, ali zbilja nisam postavila stvari nikad si ovako.. Problem i postavljeno pitanje su na mjestu, no nedavno sam imala prilike čitati i o zastarjelosti ispita o kojem govorite i svim promjenama koje su se dogodile, a nisu uključene u certifikaciju, a dio su AdWordsa sad pa razmotrite i to kao još jedan nedostatak..

 2. U pravu si Marina, zadnji put kada sam polagao ispit – oko 10% pitanja su bila zastarjela s time da je pola od tih zastarjelih pitanja bilo apsolutno zastarjelo. A da ne govorimo o tome sto sve nije bilo ukljuceno u ispit…

 3. Chande says:

  Problem je u razini znanja / adekvatnom iskustvu. Radit kampanje za .hr tržište i .us tržište su dvije apsolutno različite stvari. Osim toga, na bilo kojem zasićenijem tržištu ako ne rasturaš klijent neće dobiti povrat na investiciju. S druge strane, nikad nemoj gledati što Google želi (jer imaju svoju vlastitu agendu i mislim da njihovi “sales” people u Hrvatskoj jednostavno imaju zadatke prodaje, do klijenata i ROI-ja im nije stalo, jer, uvijek mogu reći, odaberite boljeg providera, a najbitniji im je pokazatelj “impression share”).Mislim da ova politika ima par negativnih i par pozitivnih stvari:
  Negativne (da odmah rasčistimo):
  – daju noobovima da se igraju s novcima klijenata i kreiraju loše povjerenje prema adwordsima kao kanalu
  – rade kaos na tržištu s brojem certificiranih stručnjaka (iako i ti i ja znamo da nas ima koji stvarno znamo oko 50-100 u hr)
  – zasićuju tržište nepotrebnim kuponima i dižu CPC u svim nišama
  – pričaju gluposti o metrici (znam direktno da su hr adwords timu
  puna usta “impression share” koji je vjerovatno uz QS najgluplja metrika ikada)

  Pozitivne:
  – ipak guraju adwordse široj publici
  – nema više 🙂

 4. Kada je netko početnik onda nije čudno da se događaju propusti uvjetovani nedostatkom realnog iskustva. Toga će uvijek biti. Kao što će biti i pojedinaca koji polože neki certifikat ‘na blef’.
  Ako netko misli da će se usrećiti samim time što posjeduje certifikat onda je u velikoj zabludi. Možda možeš dobiti jednog ili dva klijenta samim posjedovanjem certifikata, ali ako ne pokažeš rezultate i ne misliš još više učiti onda trećeg klijenta neće biti.

  Meni se čini da certifikati nisu ono što su nekada bili. Ide se na hiperprodukciju po sistemu ‘nije me briga koliko znaš sve dok plaćaš’. Čast iznimkama.

 5. mvarga says:

  Puno toga je točno u članku. Ali greška je u dijelu u kojem se pobrkalo osobni i tvrtlkin certifikat (3 mjeseca potrošnje, određen limit).
  Sve dok neće biti ‘službene’ škole, Google certifikati će biti jedino kakvo-takvo mjerilo. Bit će sve više certificiranih osoba i tvrtki, ali mislim da je to dobro jer će oni pronaći kloijenta koji će prij ili kasnije željeti mjerljivi razultat.
  A da će biti svega, …. pa bilo je i do sada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *