Naknada za vođenje online kampanja?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Kako naplatiti adwords oglašavanje za nekog klijenta? Kako računati koliko i na koji način naplatiti vođenje same adwords kampanje? Koliko i da li naplatiti postavljanje kampanje? Sve su to pitanja na koje bih dao različite odgovore prije 4 godine nego da ih dajem danas. Zaista, samo AdWords oglašavanje se konstantno razvija zbog čega dolazi i do potrebe za novim načinima izračuna naplate vođanja samih kampanja.

Prva ideja za izračunavanje naplate je po određenoj fiksnoj cijeni. Ona je prije nekih 5 godina iznosila sasvim dovoljno. Kad kažem dovoljno mislim prije svega da je njezin iznos (u većini slučajeva) bio sasvim dovoljan da se pokrije utrošeno vrijeme na vođenje kampanje. U to vrijeme je briga oko kampanje bila dosta “osnovna” ukoliko je kampanja od samog početka bila pravilno postavljena. Pa čak i kad je trebalo malo više vremena provesti oko kampanje radi optimiziranja iste to je u pravilu bilo tek četvrtina današnjeg posla tj. vremena.

No, neko bi mogao pomisliti i da u samoj ideji fiksne cijene naplate vođenja kampanja stoji jedna nepremostiva činjenica koja ne ide u korist te ideje. Naime, u slučaju fiksne cijene sve što treba raditi je najmanje moguće ali da klijent bude sretan sa rezultatima. I zaista, zašto bi se netko trudio kad je dovoljno napraviti samo određeni dio a da klijent bude zadovoljan? Na taj način su možda neki i iskorištavali svoje klijente ali danas većina klijenata razumije (ali zaista razumije 😉 ) o čemu se tu zapravo radi kad govorimo o internet oglašavanju, CPC-u, CPM, CTR-u, itd…

Slijedeća ideja je kada se vođenje kampanja naplaćuje u određenom postotku samog budžeta predviđenom za oglašavanje. U pravilu ovo se upotrebljava kod velikih klijenata koji imaju velike budžete ali i velike zahtjeve. Ali i ovaj način ima svoje negativnosti. Zamislimo da imamo određenog klijenta koji troši 1000 € godišnje. Kada bi takav klijent došao u ruke nepoštene agencije moglo bi se dogoditi da agencija namjerno potroši njegov budžet što prije govoreći da je potražnja bila prevelika i da bi trebao uložiti više u oglašavanje. Ili, agencija bi mogla uključiti riječi i fraze koje zapravo nisu u skladu sa onim što nudi klijent ili su previše široko cilljane – u tom slučaju će lost impression share due to budget biti dosta visok te će agencija pokazati taj podatak kao izgovor za povećanje budžeta ( a samim time i svoju naknadu).

I što sad?

U slučaju fiksne naknade uvijek postoji opasnost (nazovimo je tako) da ćemo potrošiti previše vremena. Recimo to ovako, klijent nam daje 100€ mjesečno za vođenje njegovih kampanja. Međutim, tih 100€ je dovoljno da mi potrošimo 10 radnih sati na njega svaki mjesec. Što se događa onda kada nas klijent stalno pita za svoju kampanju, kad nas zove na telefon, kad traži izmjene oglasa, kada traži izmjene ili dodavanje ciljanih riječi i fraza… i potrošimo više od predviđenih 10 sati mjesečno?

Da li ćemo mu reći da nam je žao i da više ovaj mjesec ne možemo voditi brigu o njegovoj kampanji jer, eto, svaki dodatni sat bi za nas bio neprofitabilan…?
Naravno da se nemožemo tako ponašati. Uostalom, iako bi nama možda iznos od 100€ bio mali, klijentu sigurno nije jer je on platio vođenje svoje kampanje. Njega ne zanima koliko mi možemo potrošiti sati na njega – on očekuje uslugu koju je platio.

Isto bi mogli reći i u slučaju plaćanja naknade na osnovu određenog postotka budžeta. U odnosu na sami iznos koji bi dobivali mjesečno opet bi se mogla pojaviti situacija u kojoj bi “trošili” previše vremena. Kako to znati unaprijed? Vrlo teško. Ponekad se dogode i nepredviđene stvari zbog kojih trebamo “trošiti” dodatno vrijeme na sređivanje i optimiziranje same kampanje.

Previše optimiziranja = premalo novca

Ali ako mi optimiziramo kampanju opet radimo “protiv sebe”! Pri tom mislim na slučaj naknade na osnovi određenog postotka budžeta. Pitate se zašto? U slučaju uspješnog optimiziranja kampanje mi ćemo uspjeti u tome da kampanja klijenta troši manje nego prije optimizacije – ako uspijemo u tome to će praktički značiti da će budžet biti manji i mi ćemo kao posljedicu dobivati manju naknadu iako će posao biti veći!

Postavlja se pitanje zašto bi se onda agencije (freelanceri, oglašivači, marketingaši…) uopće trudili da rade bilo što sa kampanjom ako bi to značilo njihovu manju zaradu?

Rješenje naplate vođenja kampanje

Vrlo je jednostavan. Postotak od profita. Ukoliko klijent obeća određeni postotak od profita (koji je došao kao rezultat internet oglašavanja) svaka agencija tj. svaki “marketingaš” će dati sve od sebe da maksimalno iskoristi dostupan mu budžet. Jer ukoliko uspije, zna da će sa većim profitom samog klijenta i on dobiti više.Naplata oglasavanjaU slučaju pak malih klijenata moglo bi se dogoditi da oni imaju toliki budžet za kojeg bi predvidjeli da nije dovoljan da donese (povrati u dovoljnoj mjeri) dovoljno profita tj. naše naknade kod koje bi se isplatilo trošiti vrijeme na njega. U tom slučaju predlažem hibridni sustav. Kombinacija postotka profita i fiksne cijene naknade. Imali bi dovoljno naknade koja bi osiguravala naše utrošeno vrijeme (u određenoj mjeri) ali bi istodobno imali i mogućnost da pokušamo učiniti što više kako bi ipak klijent dobio što veći profit a samim time i dodatnu zaradu za nas, marketingaše 😉

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

You may also like...