Zvjezdane Staze – 45 godina

Svidjelo vam se? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Prošle godine, 8. IX. 2011 je bilo točno 45 godina od prvog pojavljivanja prve epizode Zvjezdanih staza. Danas, pojam Zvjezdanih staza je poznat u cijelom svijetu i može se reći da je postao sastavnim dijelom opće kulture. Naravno, ideje koje su se pojavljivale u seriji a bile su rezultat mašte danas postaju stvarnost u vidu raznih proizvoda i uređaja koje svakodnevno koristimo. S obzirom na tu činjenicu, a i zbog toga jer sam zaljubljenik u Zvjezdane staze (ne samo u priču tj. maštovitost same radnje već i zbog određenih ideja/filozofija), odlučio sam napisati kratak pregled Zvjezdanih staza od samog početka do danas.Zvjezdane Staze Enterprise

Zvjezdane staze – to boldly go…

Same zvjezdane staze su nastale kao plod mašte pisca Gene Roddenberrya početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Međutim, prvi “izgled” tj. ideja Zvjezdanih staza nije bila kao što ih poznajemo danas. Serija se trebala razvijati oko priče svemirskog broda koji ne posjećuje druge planete u našoj galaksiji već o svemirskom brodu koji posjećuje paralelne svjetove u drugim dimenzijama. Na svu sreću, ova ideja o paralelnim svjetovima je odbačena tijekom početka same produkcije (iako će oni koji su odgledali sve serije se sigurno sjetiti nekoliko u kojima glavni junaci ipak posjećuju “paralelne svjetove” – tako da se ne može reći da se u potpunosti odustalo od te ideje 🙂 ). No, to nije bilo jedina razlika. Mnogi će se iznenaditi kada pročitaju da je Spock, jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih likova same serije, trebao zapravo biti sa Marsa a ne sa Vulkana. OK, sigurno ste pomislili da to i nije ništa posebno, zar ne? Međutim, Spock je trebao imati crvenu (žarko crvenu!) boju kože!Zvjezdane staze crveni SpockMalo ga je teško zamisliti takvoga – zar ne? Od tog zamišljenog izgleda jedino što je ostalo su njegove “zašiljene” uši. Ujedno, njegovo ime nije trebalo biti Spock već Spook. Ostale razlike su da se brod nije trebao zvati Enterprise već Yorktown, da je prvi časnik trebao biti ženski glumac koji je trebao glumiti vanzemaljca bez emocija (Spook je trebao imati emocije) te da je doktor (Bones) trebao biti stari glumac. Sa ovom idejom se krenulo u produkciju prve pilot epizode, međutim, odustalo se od određenih zamisli iako je i pilot epizoda bila dosta različita od same serije. U pilot epizodi se pojavio kapetan Cristopher Pike dok je prvog časnika – nije imao ime već ga se samo zvalo Number One – glumila buduća žena Gena Roddenberrya.

Pilot epizoda se nije svidjela vlasnicima NBC mreže i zahtijevali su određene promijene sa naglaskom na malo više “akcije”. Tako je došlo do toga da je ulogu kapetana (sada imena James Tiberius Kirk) preuzeo glumac William Shatner koji će postati jedan od najprepoznatljivijih lica Zvjezdanih staza. Spock je postao vazemaljac sa planeta Vulkan (i bez emocija) kakvog ga i danas poznajemo. Sama serija je imala dosta dobar početak ali nije zadovoljila određene kriterije (čitaj:broj gledanosti) pa ju je NBC planirao ukinuti nakon druge sezone.Zvjezdane staze PosadaNakon što se vijest proširila da NBC planira ukinuti Zvjezdane staze, zaljubljenici u seriju su krenuli u kampanju slanja pisama uredu NBC-a zahtijevajući da se serija nastavi snimati. Nakon te kampanje, NBC je pristao na još jednu sezonu ali je promijenio vrijeme emitiranja i stavio ju je u petak navečer (najslabiji termin po pitanju gledanosti). Moglo bi se zaključiti da NBC nije htio dati i treću šansu seriji s obzirom na termin emitiranja. To se i ostvarilo kada su Zvjezdane staze i ukinute nakon treće sezone. Ponovo je pokrenuta kampanja pisanja pisama ali bezuspješno.

Originalne Zvjezdane staze (ili, kako se još nazivaju:TOS – the original series) su serija koja je u svemiru Zvjezdanih staza trajala najmanje (samo tri sezone) ali je postavila temelje za sljedeće generacije i nove serije. TOS je dodatno dobio na popularnosti kasnije kad je NBC odlučio reprizirati sve tri sezone nakon 1969 godine ( i dopustiti drugim televizijama/kanalima prikazivanje).

Sama serija (TOS) je bila jedna od serija tog vremena koja je pomicala granice društva. Ona je bila prva serija koja je na televiziji pokazala prvi poljubac između bijelca i crnkinje tj. međurasni poljubac. Da, već sigurno pogađate, bijelac je bio tko drugi nego James T. Kirk (William Shatner) dok je njegova partnerica bila Uhura (Nichelle Nichols). Potrebno je spomenuti i to da je serija u to vrijeme bila zapažena i po tome što je imala dosta etnički različitu posadu.Zvjezdane staze PoljubacRadnja serije se odvijala u 23 stoljeću gdje je zemlja bila opisana kao planeta na kojoj više nije bilo sukoba niti gladi. Zanimljivo je da Gene Roddenberry zabranio piscima scenarija da previše govore o takvoj zemlji jer je smatrao da bi gledateljstvo bilo nezadovoljno sa tadašnjom politikom tj. vlastitim stanjem. Jednostavno je želio stvoriti zabavnu znanstveno fantastičnu seriju.

Enterprise i ponovno okupljanje posade

Kako je serija bila sve više popularna tijekom vremena (zahvaljujući repriziranju na ostalim kanalima u Americi) tako su se počele pojavljivati ideje o snimanju filma. Paramount Pictures je zatražio od Gene Roddenberrya da osmisli radnju cjelovečernjeg filma. Međutim, sami scenarij koji je nastao nije bio zadovoljavajući ni šefovima Paramounta niti samom Roddenberryu ali ni samim glumcima. Zbog toga se odustalo od ideje filma i okrenulo se ideji ponovnog snimanja serije.

Zatraženo je da se napravi scenarij prve pilot epizode nove serije koja se trebala zvati Star Trek: Phase II. Ono što se dalje dogodilo je povijest. Ideja i scenarij prve epizode se toliko svidio šefovima Paramounta da su odlučili od te prve pilot epizode napraviti film! I tako dolazimo do prvog filma u svemiru Zvjezdanih staza – Star Trek: The Motion Picture. Sama produkcija filma je bila dosta problematična jer se Roddenberry dosta često sukobljavao sa piscima scenarija. Tome nije pomogla niti činjenica da se zapravo radilo o radnji koja je bila skrojena za epizodu serije a ne za film. Po mom mišljenju to se i vidi u samom filmu kada je u određenim dijelovima radnja bespotrebno razvučena.Zvjezdane staze FilmSamo snimanje filma je počelo tek 1978 godine ( 3 godine od ideje da se snimi film tj. ponovno pokretanje serije) sa budžetom koji je tijekom produkcije narastao na tada impresivnih 45 milijuna dolara. Količina tog budžeta se vidjela i u samom filmu gdje se konačno mogao vidjeti Enterprise u cijeloj svojoj veličini. Naravno, cijela produkcija kao i specijalni efekti su za to vrijeme bilo na nivou koji je opravdavao taj budžet.

Film je bio uspjeh i uspio je povratiti 3 puta uloženi novac u njega što je ohrabrilo vlasnike Paramounta da se okrenu smišljanja ideja za slijedeće filmove koji će pratiti nove avanture originalne posade Zvjezdanih staza.

U slijedećem dijelu ću se osvrnuti na ostale serije i filmove koji su nastali kao rezultat originalne serije Zvjezdanih staza. Do tada: Live long & prosper!

(podaci prikupljeni , skenirani i obrađeni iz ovih kvadranta: Osobna baza, StarTrek.com, Wikipedia i Memory Alpha 😉 )

 

Svidjelo vam se? Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *