Pozicijom oglasa do boljeg profita

 

Pozicija Oglas feat

Upozorenje: elementi (dimenzije) koji se koriste prilikom izrade ovog custom reporta su označene od kraja 2015.  godine kao dimenzije za brisanje. Drugim riječima, dimenzije poput „ad slot position“ bi mogle vrlo brzo nestati kao mogućnost odabira u analyticsu. Nažalost, jedini zaključak koji se možda i sam nameće je da Google pokušava sakriti podatke o tome koje pozicije oglasa su vam najbolje. Jako loša odluka Google, jako loša odluka…

Koja je pozicija oglasa bolja? – mnogi žele znati koja pozicija oglasa im donosi najbolje rezultate. Bilo da se pod “rezultatima” podrazumijeva veća zarada od prodaje ili više poslanih upita uvijek je dobro znati koja pozicija je ona koja nam to omogućava.

Da bi uopće došli do nekakvih podataka potrebno je uvijek “testirati” pozicije putem naših adwords oglasa. Ponekad se za određene klijente može pokazati da im je najbolja pozicija 2 dok za druge se može pokazati da je najbolja pozicija 3. Postoje i slučajevi kad se pokazalo da je najviše konverzija na poziciji 1 ali da im je najbolji conversion rate možda na poziciji 2.

prve 4 pozicije oglasa

Do podataka o tome kako koji oglasi su nam najbolji možemo doći putem Analyticsa. U ovom članku ja ću pokazati dva načina. Prvi način je pomoću odabiranja sekundarnih dimenzija i par filtera dok je drugi način pravljenje posebnog custom reporta kojeg ćete moći skinuti direktno u svoj analytics račun.

Prije nego krenemo podrazumijeva se da u vašem analytics računu imate postavljen E-commerce jer se mnogi parametri baziraju na tim podacima.

 

Pozicija oglasa u analyticsu

 

Napomena: s obzirom da je Google ukinuo mogućnost da se odabere „ad slot position“ kao secondary dimension ovaj dio teksta je obrisan. Ipak, prilikom rađenja custom reporta možete još uvijek odabrati ovu dimenziju.

Drugi način je da napravimo poseban custom report u analyticsu.

 

Analytics custom report za poziciju AdWords oglasa

 

U ovom slučaju ja sam napravio custom report gdje sam odmah želio vidjeti ukupno za sve adwords kampanje koja je pozicija bolja. Treba napomenuti da sam se ograničio samo na “search” kampanje tj. kampanje koje ciljaju Google tražilicu.

Ujedno u custom reportu sam dodao i određene segmente koje smatram zanimljivima za donošenje odluka prilikom vođenja AdWords kamapanji. Na kraju ovog članka se nalazi link putem kojeg možete skinuti i instalirati ovaj custom report. Naravno, možete i sami dodavati i mijenjati dimenzije i metrike koje su ovdje navedene.

Metrike koje sam uzeo prilikom izrade ovog reporta su sesije, transakcije, revenue i e-commerce conversion rate.

Odabrane dimenzije su: AdWords ad slot (Top ili RHS – nije više potreban s obzirom na to da je Google ukinu mogućnost pojavljivanja oglasa s desne strane), AdWords ad slot position, Device category (kompjuter, mobitel ili tablet), user type (novi korisnik ili “povratnik” – onaj koji je već bio na našoj web stranici).

metrike i dimenzije u analyticsu

Potrebno je da unesemo i par filtera. U ovom slučaju ciljamo samo promet koji je došao preko “google/cpc” (adwords) i koji je ciljao tražilice.

Analytics custom report filters

Nakon toga sve što je potrebno je da odaberete koji analytics view želite i kliknete “save”. Prve podatke koje ćete dobiti su nešto slično kao na donjoj slici.

Analytics custom report no filter

Ukoliko želite da vam se prikazuju podaci samo u slučaju postignutih transakcija onda je potrebno dodati filter:

Analytics custom report filter transactions

Sad bi trebali dobiti podatke poput ovih na donjoj slici

Analytics custom report explorer view

Napomena: vrsta reporta u gornjim slikama je odabrana kao “explorer” te prilikom prikazivanja ovog reporta vi ćete vidjeti samo prvu dimenziju – ad slot. Da bi vidjeli ad slot position potrebno ju je odabrati kao sekundarnu dimenziju kasnije u samom reportu. Da bi vidjeli sve dimenzije koje smo naveli onda je potrebno da editirate sami report (ili ga kopirate i izmijenite) te da umjesto “explorer” odaberete “flat table”.

Analytics custom report flat table

Sada možete vidjeti još zanimljivije podatke:

Analytics custom report flat table view

Ako pogledamo gornju sliku mi možemo vidjeti osim pozicije oglasa i o kakvim korisnicima se radilo (novi ili stari) ili o tome preko kojih “uređaja” je došlo do transakcije. Na osnovu ovih podataka se mogu donositi vrlo važne odluke za optimizaciju same adwords kampanje. Na gornjem primjeru vidimo da su najbolji oglasi koji se nalaze na drugom mjestu te na koje su kliknuli korisnici koji su već bili na našoj web stranici a kao uređaj su koristili kompjuter.

Gore opisani custom report (kao Flat Table) možete preuzeti ovdje.
Ako ga želite upotrijebiti kao “explorer” izvještaj onda je dovoljno da kliknete na “edit” koji se nalazi gore lijevo (ispod samog naziva izvještaja) i promijenite tip izvještaja.

Nadam se da pratite pozicije svojih oglasa te rezultate za svaku određenu poziciju. Sretno optimiziranje AdWords kampanja 😉

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...