42 savjeta za vođenje facebook stranice – 1 dio

42 savjeta facebook feat

Ne, ovo nisu facebook trikovi već obični savjeti za vođenje facebook stranice. Facebook trikove ću otkriti samo onima koji mi plate ćevape 🙂 Ovo sam odlučio napisati više kao neka vrsta podsjetnika na sve ono na što treba paziti kod vođenja stranice kako bih imao na jednom mjestu. A i kad me netko pita da li imam kakvih savjeta da ga mogu usmjeriti ovdje 😉

Pa, da ne duljim, napisao sam 42 savjeta ali sam ih podijelio u 2 dijela (iako sam ih po količini mogao podijeliti i u 3 dijela). Tako sada možete pročitati prva 21 savjeta dok ostatak dolazi u jednom od sljedećih postova.

1) Vlastiti URL
Čim dođete do mogućnosti da imate svoj vlastiti URL (facebook.com/imebrenda) – iskoristite i uzmite ga! Ta mogućnost se otvara kad dođete do svojih prvih 25 fanova.

2) Važne informacije
Na samoj facebook stranici uvijek trebaju biti navedene važne informacije koje bi vaši potencijalni kupci/klijenti mogli naći zanimljivima. Drugim riječima, pravilno popuniti sve informacije o Vašem brendu (ispuniti sva moguća mjesta sa informacijama).

3) Dizajn
Koliko je god moguće pokušati pratiti općeniti dizajn vašeg brenda kod pravljenja facebook stranice (napomena: kod stavljanja timeline slike postoje pravila o neoglašavanju! Više o tome u jednom od sljedećih postova)

4) Napraviti plan objavljivanja
Velika je pomoć ukoliko se napravi plan objavljivanja sadržaja unaprijed. Tako ćemo u točno određene dane postaviti pitanje našim followerima dok ćemo u određene dane staviti neki video ili slično.

5) Broj objavljivanja na dan
Ne preporučuje se objavljivanje više od 2 puta na dan jer bi u suprotnom se moglo dogoditi da se fanovi osjećaju “prenatrpani” našim objavama.

6) Broj objavljivanja na tjedan
Ne preporučuje se objavljivanje manje od 3 puta na tjedan jer bi u suprotnom naša stranica mogla odavati dojam neaktivne stranice.

7) Držati se plana objavljivanja
Plan objavljivanja je tu kako bismo ga se držali – tj. moramo biti konstantni u frekvenciji naših objava. Nije isto ukoliko objavljujemo nešto svaki dan u tjednu da bi sljedeći tjedan objavili samo jednu stvar.

8) Svi postovi trebaju biti kratki
Općenito je pravilo do 250 znakova – naravno, ovoga se ne treba uvijek držati već samo smatrati smjernicom… prema nekim informacijama do kojih se može doći, kratki postovi imaju veću interakciju nego veći (nakon 250 znakova se trend mijenja i interakcija raste…)

9) Objava važnih vijesti
Sve vijesti koje bi vaši potencijalni kupci ili klijenti mogli naći zanimljivima ili jako važnima su potrebne odmah se objaviti na stranici. Objava važnih vijesti ne ulazi u plan objavljivanja.

10) Objava videa ili slika
Ovakva vrsta postova ima veći stupanj interakcije od običnih, tekstualnih postova i zato je preporučeno barem jednom tjedno objaviti neku sliku ili video.

11) Vlastiti video
Uvijek je preporučljivo koristiti vlastiti video materijal. Ujedno, bolje ga je direktno uploadirati na facebook nego samo staviti link na youtube (ukoliko smo ga već tamo uploadirali).

12) Objava citata
Iako citati spadaju pod običnu, tekstualnu vrstu postova – oni ipak imaju veći stupanj interakcije od običnih textualnih postova. (Danas na internetu postoji dosta web stranica koje imaju veliku bazu citata)

13) Zahtijevajte interakciju
Ne bi trebao biti problem kod svakog objavljivanja razmisliti i postaviti određeno pitanje kako bi dobili što veću interakciju sa našim fanovima. Pitanja se mogu kretati od jednostavnih (… da li imate svoju bolju polovicu?) do onih kod kojih se može tražiti veća angažiranost samih fanova (Zašto vam se sviđa vaša bolja polovica?)

14) Prazne crte u postovima
Radi se o vrlo jednostavnom načinu interakcije sa fanovima – dovoljno je napisati rečenicu u kojoj ćemo dio ostaviti prazan (tj. sa crtama) kako bi naši fanovi u samim odgovorima mogli odgovoriti ili nadopuniti rečenicu (________ je glumac/ica koju uvijek volim gledati u romantičnim filmovima).

15) Zatražite mišljenje
Ukoliko želite unijeti neku novost u vašu ponudu ili se jednostavno ne možete odlučiti, dovoljno je pitati na vašem facebook timeline-u vaše fanove. Odgovori vas mogu vrlo ugodno iznenaditi…

16) Facebook questions app
Ukoliko želite saznati odgovore na pitanja koja su Vama vrlo važna – predlažem upotrebu gore navedenog app-a jer nudi da na samom početku postavimo pitanje i postavimo nekoliko odgovora koje će onda fanovi moći odabrati ali i sami dodati svoje odgovore.

17) “Opuštene” informacije
Pošto je facebook po prirodi više “opušteniji” i “osobniji” preporučljivo je objavljivati informacije koje bismo mogli okarakterizirati kao “opuštene” ili “osobnije” informacije (npr. danas smo zaposlili novu kuharicu koja će donijeti totalno nove i ukusnije menije…)

18) Ekskluzivne informacije
Pošto je Facebook jedan od kanala interakcije ali i marketinga – preporučuje se objava ekskluzivnih informacija i vijesti prije nego ih stavimo na našu web stranicu (… za dva tjedna ćemo u našem web shopu ponuditi novi XY brend hlača)

19) Nepovezane teme
Ponekad je dobro da se objavi i nešto što nije u skladu sa “temom” vaše stranice – na primjer možemo objavljivati važne vijesti iz show businessa ili važnim događajima. (Fanovi jednostavno ne žele stalno biti prenatrpani sa jednim te istim postovima što se tiče teme)

20) Kvaliteta postova
Potrebno je obratiti pažnju na “kvalitetu” sadržaja koji se objavljuje jer je bolje nekoliko dana ne postaviti ništa nego postaviti sadržaj loše kvalitete.

21) Geo-ciljanje followera
Ukoliko su vašu stranicu like-ali osobe iz različitih zemalja preporučljivo je ponekad se obratiti samo vašim fanovima iz tih pojedinih zemalja.

I to je to. Ništa posebno kad se malo bolje razmisli ali opet… moramo ih imati na umu… a i ovako ću ih imati na jednom mjestu 😉

2 dio članka je ovdje. 

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...