Facebook vas sluša – Doslovno!

Facebook Prisluskivanje feat

Da li želite da vas prisluškuju preko vašeg mobitela? Sumnjam da bi na to bilo tko odgovorio potvrdno. Međutim, što ako “prisluškivanje” upakiramo kao jedan od najboljih, najvećih, uber-cool dodataka najvećoj društvenoj mreži na svijetu? E sada… sada vidim kako će većina korisnika to objeručke prihvatiti jer ako je to sastavni dio najveće društvene mreže onda mora da je to u redu. Zar ne?

Upravo to pokušava facebook napraviti sa svojom aplikacijom za mobitele. Naime, od sada će vaša facebook aplikacija moći uključiti vaš mikrofon i slušati što se događa u okolini vašeg mobitela dok pišete najnoviji status. Cilj facebooka, prema njihovim riječima, je da sa svojim prijateljima podijelite što trenutno slušate – ili gledate – u trenutku pisanja statusa.

Naime, kako facebook piše, tijekom pisanja statusa uključiti će se mikrofon na vašem mobitelu i zabilježit će se svi zvukovi. Zapis tih zvukova se zatim šalje na servere facebooka gdje će softver pokušati automatski prepoznati da li u vašem okruženju svira glazba ili pak gledate određeni film na televizoru. Ukoliko se zvuk prepozna kao recimo neki film tada će pored vašeg statusa pisati da upravo gledate taj film.

Pitate se gdje je problem? Problem je u tome što će sada facebook “slušati” sve što se događa u vašoj okolini. Sve zvukove koje skupi i snimi šalje svojim serverima. Neznam kako vi ali ideja da moj vlastiti mobitel snima sve zvukove (ono što ja pričam, što ljudi pričaju u mojoj okolini, glazba ili programi na radiu ili pak određeni televizijski programi) koji se nalaze u blizini mene tj. mog mobitela i da zatim šalje taj snimak nekim serverima koji će preslušavati sve što je snimljeno – blagim rječnikom – me ostavlja uznemirenog.

Mnogi će reći da pretjerujem ali dovoljno je da se sjetimo da je nedavno otkriveno da je NSA (američka National Security Agency) platila Facebooku da sudjeluju u njihovom programu prikupljanja podataka. Naravno, facebook je kategorički odbio bilo kakvu povezanost sa NSA i dijeljenje podataka. Ja neznam da li je to istina ili ne ali u slučaju da je – zar mislite da bi Facebook priznao da podatke svojih korisnika dijeli okolo? Što ako pomislimo da će ovi podaci koje skupi facebook zapravo predstavljati napad na našu privatnost? Jer kad netko snima ono što se događa u privatnosti vašeg doma to se jedino može nazvati kao napad na našu privatnost.

Facebook razmjena podataka

Ali facebook nudi mogućnost “isključenja” ove opcije. Drugim riječima, osobe koje pristanu da ih se snima su dale svoj pristanak i one ne bi mogle da se kasnije žale. Međutim, tu imamo i još jedan problem – što ako se ja nalazim u blizini takve osobe i ona snimi mene (moj razgovor sa nekom drugom osobom, moj komentar na neke događaje ili slično) iako nema moj pristanak za to?

Facebook navodi da će snimanje zvukova trajati samo 15 sekundi tijekom pisanja statusa. Ako pretpostavimo da je facebook surađivao sa NSA onda se možemo pitati da li je istina da će mikrofon raditi samo 15 sekundi. Usput, ne zaboravimo da je osnovni cilj facebooka zaraditi novac. Informacije koje se mogu prikupiti slušanjem 1.2 milijarde korisnika mogu jako puno vrijediti kompanijama koje se bave oglašavanjem.

A ako znamo da kod instaliranja facebook aplikacije mi dajemo pristanak da ta aplikacija uključi mikrofon prema potrebi onda se postavlja jedno pitanje – prema čijoj potrebi? Potrebi aplikacije ili potrebi nekog trećeg?

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...