42 savjeta za vođenje facebook stranice – 2 dio

42 savjeta facebook feat 2

I konačno drugi dio općih savjeta za vođenje facebook stranice. Priznajem, trebalo mi je malo vremena da objavim drugi dio (prvi dio facebook savjeta) ali ipak sam se sjetio objaviti prije nego sam ga u potpunosti zaboravio i prije nego je nestao u dubinama raznih filova koje “skupljam” na disku.
Ne, ovo nije bio pokušaj čuvanja zanimljivih stvari za sebe 😉

Pa da ne dužimo, uživajte:

1) Pomažite
Pokušajte se voditi time da u svojim postovima “pomažete” – da li svojim fanovima ili pak sudjelovanjem u raspravama na drugim facebook stranicama. (koristi od ovoga će se vidjeti nakon nekog vremenaa kad vas followeri ali i druge straniceprepoznajuu kaonekogg tko je uvijek spreman pomoći).

2) Nagradite fanove
Povremeno “nagradite” svoje followere na taj način da im dajete određenu pogodnost (npr. određeni popusti ali samo oni popusti koji se mogu ostvariti za one osobe koje su like-ali Vaš FB page) i na taj način im se zahvalite za njihovo mišljenje.

3) Postovi fanova
Ukoliko želite još veću interakciju sa svojim fanovima omogućite im da postavljaju vlastite postove na vaš timeline. Oprez: neki će pokušati to iskoristiti za postavljanje ili reklamiranje neprimjerenog sadržaja!

4) Tagiranje drugih osoba
Ponekad je dobro tagirati druge osobe koji su likeali vašu facebook stranicu kako bi njihovi prijatelji vidjeli tu sliku – na taj način se dodatno “reklamira” vaša facebook stranica  (Napomena: ne koristiti ovo previše!)

5) Linkovi u postovima
Kad god je moguće postavite linkove u postovima prema vašoj web stranici. Ovo će pomoći samom brendingu Vaše web stranice.

6)Ime branda
kad god je moguće probajte upotrijebiti ime Vašeg brenda u samim postovima pa čak i u samim raspravama, tj. odgovorima. Ovo je vrlo važno za sami brending.

7) Doza profesionalnosti
Ne treba se zaboraviti da uvijek kod svakog objavljivanja bilo kojeg posta je potrebno imati na umu da se predstavlja određeni brend i da je potrebno zadržati barem minimalnu dozu profesionalnosti

8. Pravovremeni odgovor
Pravilo je da se pokuša odgovoriti unutar jednog sata od postavljenog pitanja ili određenog zahtjeva na samom FB page-u.

9) Odgovor – isprika
Ukoliko se nezna odgovor na postavljeno pitanje iz prethodne točke (ili, niste u mogućnosti pravovremeno doći do osobe koja bi znala odgovor) dovoljno je napisati da trenutno nemožemo saznati odgovor na to pitanje ali da ćemo pokušati što prije saznati i javiti se sa odgovorom onog trenutka kada saznamo.

10) Privatne poruke
Fanovi će ponekad imati određena pitanja za koja neće htjeti da se znaju javno (da budu objavljena na vašem facebook timeline-u) pa će vam slati privatne poruke.
Važno je da se i na takve poruke odgovori što prije. Treba se obratiti pažnja ukoliko se određena pitanja ponavljaju ili ukoliko imaju istu temu – to je znak da ta tema nije dovoljno objašnjenja na samoj web stranici ili na FB page-u.

11) Ne upuštanje u svađe
Ponekad će se pojaviti određene osobe koji će postavljati određena pitanja i upuštati se u raspravu imajući na umu samo jedan cilj – žele se svađati. Kada se identificira takva osoba postupak je slijedeći: odgovori se na pitanje ili zahtjev koji je postavio, nakon toga će vjerojatno opet “gurati po svome” sa ciljem svađanja, ponovi mu se odgovor sa naglaskom da smo mu već odgovorili na njegovo pitanje (zahtjev) i da ga ponavljamo

12) Negativni komentari
Negativni komentari vezani uz naš brend ili uslugu – važno je da se takve poruke ne brišu već je potrebno na njih odgovoriti iskreno i otvoreno. (da, pogriješili smo u tome i tome, hvala što ste ukazali na taj propust, trudit ćemo se da se to ne ponovi, kako Vam možemo nadoknaditi to negativno iskustvo….)

13) Praćenje drugih FB page-eva
Like-ajte druge slične stranice koje su povezane uz Vašu niche (da li ćete pratiti tj. likeati i stranice koje nude istu ponudu tj. vaše konkurente to ostaje na vama)

14) Sudjelovanje u raspravama na drugim stranicama
U slučaju stranica iz prethodne točke potrebno je da sudjelujete u raspravama (odgovarajte na njihove postove – slike, tekst, video) kako bi “pokazali” njihovim folowerima da postojite i na taj način privukli njih na svoju stranicu.

15) Praćenje analitičkih podataka
Potrebno je u određenim vremenskim terminima pogledati i proanalizirati sve analitičke podatke koje nam pruža sami Facebook – te informacije nam mogu pomoći u stvaranju određenih “posebno skrojenih” ponuda za naše fanove

16) Vrijeme objave
Podatke koje možemo dobiti iz prethodne točke nam mogu pokazati kada su naši fanovi tj. followeri najaktivniji – koje vrijeme dana ja najbolje za objavu.

17) Povezanost sa web stranicom
Na samoj web stranici trebaju biti buttoni za like-anje tj. povezivanje sa facebookom + ukoliko imate svoju newsletter listu dobro je ponekad spomenuti da postoji i Vaša facebook stranica

18) Razdvojenost Twittera i Facebooka
Twitter i facebook jesu društvene mreže ali su ipak potpuno različiti prema “tonu” interakcije ali i prema mogućnostima same interakcije. Zbog toga smatram da je potrebno odvojiti Twitter od Facebooka.

19) Check-in
Napraviti check-in (ukoliko imate fizičku lokaciju na kojoj nudite svoju uslugu) kako bi se posjetitelji mogli fizički checkirati preko facebooka i na taj način pokazati svojim prijateljima da su bili kod Vas (brending)

20) Praćenje notifikacija
Kod postavljanja facebook stranice preporučljivo je da se uključi opcija dobivanja mailova za bilo koju vrstu interakcije koja se događa na našoj Facebook stranici kako ne bismo morali stalno biti “pred ekranom” i pratiti što se događa (unese se email koji se redovno prati).

21) Zabava
Vrlo jednostavan savjet za kraj – neka vaša facebook stranica bude prije svega zabavna 😉

I to je to. Drugi dio savjeta… kojeg sam zamalo zaboravio objaviti iako je bilo spremno već mjesecima. No, bolje ikad nego nikad, zar ne? 😉

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...