Da li je Vaša timeline slika u redu?

U prošlom postu sam među savjetima kako voditi facebook stranicu spomenuo da Vaša naslovna slika (cover slika) na timeline-u nesmije kršiti određena pravila koja je postavio facebook. Pošto sam u međuvremenu vidio neke timeline slike koje se nalaze u dosta “sivoj zoni” poigravanja sa pravilima odlučio sam kratko napisati što se sve može tj. što se sve nesmije raditi sa tom slikom.

Najjednostavnije pravilo je da se timeline slika nikako ne smije koristiti kao oglas na bilo koji način. Što to znači?

Idemo redom:

– na slici ne smije biti nikakav poziv na bilo kakvu akciju (call to action) koju bi onda ispunili korisnici. Tako na primjer slika ne smije sadržavati tekst poput: “Podijelite sa prijateljima”; “Recite ovu veliku novost vašim prijateljima”; “Iskoristite akciju i nabavite viagru sada!” (za one kojima to treba 😉 )…

– ne smiju biti bilo koje informacije koje se mogu naći u za to posebno predviđenim dijelovima (kategorijama) Vaše facebook stranice. Tako na primjer slika ne smije sadržavati kontakt informacije poput email adrese, telefonskog broja pa čak i web adrese vaše web stranice!

– ne smiju biti informacije o cijeni vaših usluga ili proizvoda ili bilo koju informaciju kako nabaviti te proizvode. Tako na primjer ne smije biti tekst poput: “Sniženje svih naših usluga masaže za 69%”; “Samo ovaj mjesec 30% skidamo sa svih cijena”; “Sada možete kupiti sve naše igračke i preko našeg webshopa!”…

– nijedan dio slike (bilo koji “grafički” dio same slike) ne smije pokazivati ili usmjeravati na elemente sučelja same facebook stranice poput “like” ili “share” mogućnosti.

I za kraj neke slike koje očito krše pravila…

facebook timeline slika 1facebook timeline slika 2facebook timeline slika 3Međutim, slijedi slika kod koje nisam siguran da krši i jedno jedino pravilo ali ako bi malo bolje razmislili…

facebook timeline slika 4Trik je u samom naslovu tj. tekstu koji se nalazi na samoj slici. Da li nas ovaj tekst “navodi” da kliknemo na like ili ne…? Skidam kapu onom tko je zaslužan za ovaj tekst.

I to je to. Vrlo jednostavno i logično ukoliko razmišljamo da se cover slika ne smije koristiti kao oglas na bilo koji način. Mnogi se sigurno sjećaju vremena prije timeline-a kada su skoro sve stranice imale naslovne slike u kojima su ukazivali na “like” dugme… prema pravilima facebooka to se više ne smije raditi.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...