AdWords Agencije – kako odabrati pravu – 2 dio

Ovo je drugi dio članka koji je već uzdigao mnogo prašine (komentara). Ako niste pročitali, predlažem da prvo odete na prvi dio o tome kako odabrati adwords, tj. digitalnu agenciju.

Ovi savjeti su prije svega namijenjeni radi što boljeg (bezbolnijeg) odabira adwords agencije ali se mogu primijeniti i kod odabira bilo koje druge digitalne agencije.

U nastavku možete vidjeti činjenice koje je isto potrebno provjeriti prije odabira agencije.

 

Izvještaji o rezultatima digitalnih kampanja

Mnoge agencije ne šalju nikakve izvještaje! NIKAKVE! Ovo sam vidio i kod klijenata koji su ulagali desetak tisuća eura mjesečno. Problem je u tome što VI putem izvještaja dodatno testirate i nadgledate svoju agenciju kako ona obavlja svoj posao.

Pojednostavimo ovo: Vi imate svoju web stranicu koju ste napravili kako bi ona ispunjavala određeni cilj. Zbog toga ste i krenuli u online oglašavanje. Kako znate da li vaše kampanje ispunjavaju svoj cilj? Koliki dio budžeta vam se povratio?

Jedna od osnovnih stvari je da vam agencija šalje izvještaje na mjesečnoj ili dvomjesečnoj bazi. Naravno, može se i na kraće vremensko razdoblje.

Ali, tu je problem i u vrsti izvještaja. Ako izvještaj koji dobijete se nalazi na samo jednoj stranici , ili se sastoji od samo jedne tablice – da li vam je to dovoljno? Kakve informacije ste vi zapravo dobili?

Adwords agencije izvjestaj

Ako možete, zatražite od agencije da vam pošalje neki ogledni primjer izvještaja. Isto tako, dogovorite se što želite imati u izvještaju (ako vam se ne sviđaju primjeri koje vidite u oglednom primjeru).

Zapamtite – slanje izvještaja o rezultatima VAŠE AdWords kampanje je sasvim normalna stvar od koje ne bi trebali odustati – jer vi želite znati što se zapravo događalo, zar ne? Vi želite znati gdje se uložio vaš novac i što ste dobili za njega?

 

Google Analytics račun

Google Analytics je izvrstan besplatan alat koji vam, pojednostavljeno rečeno, pokazuje što se točno događalo kad su korisnici došli na vašu web stranicu.

Ovaj alat se postavlja na vašu web stranicu putem malog dijela koda. Vrijeme postavljanja je od 5 do 15 minuta (ovo rade osobe koje su odgovorne za održavanje vaše web stranice).

Osim što vidimo ponašanje korisnika koji su došli na našu web stranicu preko svih kanala (sa društvenih mreža, preko linkova tj. referala…), on nam može pokazati i na koji način su „reagirali“ korisnici koji su došli preko AdWords kampanja.

Spajanje adwords kampanje i analyticsa se vrlo jednostavno napravi unutar 5 minuta. Podaci koje možete dobiti od analyticsa nam uvelike mogu pomoći u kasnijem optimiziranju AdWords oglasa, računa i kampanja.

Zbog toga, ukoliko agencija ne zatraži pristup u vaš analytics račun (ako ga već imate) – možete biti sigurni da toj agenciji nisu važni rezultati koje će dobiti.

Ako nemate analytics – agencija u pravilu može otvoriti Analytics račun za vas (zapamtite – to je besplatni alat i ne bi trebali tražiti nikakvu naknadu za otvaranje računa). U ovom slučaju vi svakako zahtijevajte da vas dodaju kao administratora tog računa.

Vidio sam da mnoge agencije zapravo otvaraju novi „view“ ili „property“ unutar svog analytics računa i daju svojim klijentima pristup u taj „view“. Na taj način oni su pravi vlasnici (vašeg) Analytics računa. Vi morate znati da je „view“ sastavni dio „računa“. Dakle, kad tražite da vas stave za administratora – tražite da vas stave kao administratora „računa“.

Adwords agencije analytics racun

Ovdje bi mogli navesti iste razloge kao i kod vlasništva adwords računa – radi se o VAŠOJ web stranici, koja mjeri VAŠE korisnike i VAŠE kampanje.

 

Mjerenje ciljeva tj. konverzija

Vratimo se vašoj web stranici i što je već rečeno kod dijela o izvještajima – vi ste je napravili radi ostvarivanja određenog cilja. Kako mjerite te ciljeve?

Koliko ste npr. imali prijava na svoj newsletter? Koliko ste imali kupovina vaših usluga/proizvoda? Koliki vam je povrat ulaganja vaših Internet kampanja?

Ne znate?

Svaka „dobra“ agencija će prilikom pokretanja, ili prije samog pokretanja, odrediti što je to što će se mjeriti kao cilj kampanja. Jer pomoću mjerenja tih ciljeva, tj. konverzija VI ćete znati da li kampanje donose povrat ulaganja ili ne.

Osim toga, ako se ne postavi bilo kakvo mjerenje – kako će agencija znati koje ad grupe, riječi ili kampanje optimizirati? Kako će znati kojoj kampanji je potrebno dati više budžeta?

Ako se agencija ne trudi ništa mjeriti – budite sigurni da njih ne zanimaju rezultati vaših kampanja i njihov cilj je samo da vam uzmu novce. Naravno, ponekad je skoro nemoguće postaviti mjerenje bilo kakve konverzije – ali to su vrlo rijetki slučajevi.

 

Kontaktirajte prijašnje klijente

Mnoge agencije na svojim web stranicama stavljaju popis (logo) klijenata s kojima su prije surađivali. Iako će mnogi pomisliti da će agencije stavljati popis onih klijenata na svoje web stranice s kojima su ostvarivali samo dobre rezultate – to nije istina.

Mnoge agencije stavljaju i one klijente kod kojih nisu ostvarili nikakve rezultate – ALI  radi se o klijentu koji je „velik“ i koji dobro izgleda među popisom bivših klijenata.

Zato je možda dobro pokušati kontaktirati bivše klijente i vidjeti koja su njihova iskustva sa navedenom agencijom. Kontaktirati bivše klijente možete na više načina – predlažem putem linkedina, ali je moguće i putem društvenih mreža. Bilo koji način je dobar ako dođemo do traženih informacija.

 

Ugovor i nerealna obećanja

Mnogi će vas pokušati vezati raznim ugovorima na određeno vremensko razdoblje. Na primjer – ponudit će vam niže cijene ako potpišete ugovor na 12 mjeseci. Moj savjet je da u tom slučaju svakako uzmete osobu s iskustvom na tom polju (odvjetnik) da provjeri taj ugovor.

Potrebno je provjeriti da li su u ugovoru sadržane odredbe što se događa u slučaju ako kampanje ne ostvaruju rezultate? Što ako bi htjeli prekinuti suradnju i dati kampanju nekom drugom? Što ako želite da netko drugi provjeri adwords račun (druga agencija provjerava kako je sve postavljeno – audit računa)?

Da se razumijemo, ugovor je izvrstan način osiguravanja da se međusobne obveze izvrše. Ali, mnoge agencije nude vrlo „sumnjive“ ugovore koje idu u korist samo njih – ne i vas tj. klijenta. Budite oprezni.

Adwords agencije ugovor

Mnoge agencije će vam ponuditi obećanja koja su, u najmanju ruku, nerealna. Da ne kažem da graniče na granici naučne fantastike. Ako vam agencija nudi obećanja da će apsolutno ostvariti sve što ste zamislili – budite oprezni.

Iz iskustva znam da određeni klijenti ponekad imaju zaista nerealna očekivanja. Ovo se posebno odnosi na ostvarivanje traženih ciljeva uz premali dostupan budžet. Vrlo su rijetke agencije koje će vam odmah reći da je nešto nemoguće ili jako teško ostvarivo.

Ali, zašto neke agencije to obećavaju?

Zato što će lijepo izgledati da vas stave na svoju web stranicu među klijente s kojima su surađivali (a nisu ostvarili ono što su obećali). Osim toga, zašto oni ne bi iskoristili mogućnost da vam uzmu vaš novac pa makar nekoliko mjeseci (u vremenu u kojem će vam trebati da shvatite da neće ostvariti onu što su obećali).

 

Audit AdWords računa

Ponekad je dobro provjeriti kako vaša agencija radi. Jedna od mogućnosti je i audit adwords računa – govorimo o tome da neka druga agencija provjeri postavke i ponašanje VAŠE adwords kampanje dok je vodi neka druga agencija.

Zbog toga je dobro da imate ovo na umu i pitate agenciju kakvo je njihovo pravilo u ovom slučaju. Naime, mnoge agencije ovo ne žele dopustiti. Naravno, postavlja se pitanje zašto to ne žele? Da li možemo zaključiti da nešto skrivaju?

Da se ne bi dogodila ova situacija – najbolje je da sami otvorite svoj AdWords račun i da ste vi administrator. Samim time Vi odlučujete tko ima pristup u kampanje.

 

Broj AdWords kampanja, ključnih riječi i oglasa

Nevjerojatno da još uvijek postoje agencije koje nude svojim klijentima točno određeni broj kampanja, ključnih riječi i oglasa! Na primjer: za 50€ možete dobiti 2 kampanje, 50 ključnih riječi i 30 oglasa.

Ovo je toliko nevjerojatno da nemam riječi. Ako vaša firma/webshop ima nekoliko tisuća proizvoda – da li to znači da vi morate odabrati samo njih 50/100/150 koje želite oglašavati?

A što je s ostalim proizvodima?

Ili, što ako imate recimo webshop u kojem nudite samo jakne i vi bi sada htjeli ciljati sve moguće riječi koje se upisuju u Google tražilicu a odnose se na jakne. Ovdje bi sada imali riječi poput: ženske jakne, muške jakne, dječje jakne, jakne za kišu, ljetne jakne, kratke jakne, zimske jakne, muške kožne jakne, kožne jakne, ženske kožne jakne, ženske ljetne jakne…

Popis bi sigurno imao preko 50-ak, a možda i preko 100-injak ključnih riječi! A govorimo samo o vrstama jakni. Koliko bi još riječi mogli ciljati kada bi uključili i brendove proizvođača jakni? Dodatnih 100-200 riječi?

Adwords agencije broj kampanja

Ako naiđete na ovakvu ponudu određene agencije morate odmah znati da agenciji nije u cilju da ostvari ono što je najbolje za vas!

Svaka agencija bi trebala uključiti u svoje kampanje sve one fraze/riječi koje su relevantne za vašu ponudu. Bez obzira da li ih ima 10 ili 1000.

Potpuno isto vrijedi i za broj kampanja i oglasa. Prava agencija ih ima onoliko koliko ih je potrebno da ostvari najbolje rezultate.

 

Cijena vođenja kampanja

Vrlo jednostavno rečeno: kvaliteta košta. Jako je teško naći polovan auto s jako malo kilometara s još uvijek tvorničkom garancijom, full opremom, setom alu felgi i novim gumama za jako male novce.

Isto tako je jako teško naći agenciju koja će raditi izvrstan posao za jako male novce. Opet, da se razumijemo, jako je teško ali ne i nemoguće. Ipak, zapitajte se koliku naknadu dajete agenciji te da li možete očekivati apsolutno sve što je potrebno kod vaših kampanja.

Ovdje vrijedi ona stara narodna: koliko para – toliko muzike!

Naknada digitalne kampanje 2

Nemojte odmah isključiti AdWords agencije koje imaju velike naknade. One vrlo vjerojatno imaju dobre razloge zašto traže toliko. Ali, isto tako – budite oprezni kod agencija koje traže puno ali zauzvrat nude malo.

Neke agencije traže fiksni mjesečni iznos za vođenje vaših kampanja, neke traže varijabilnu naknadu (određeni postotak u odnosu na ukupno ulaganje) dok neke agencije traže postotak od profita ostvarenog digitalnim oglašavanjem. Što je najbolje za vas od svih vrsta naknada – to morate sami odlučiti.

 

Osjećaj koji agencija pobuđuje u vama

Za kraj – kakav osjećaj imate o toj AdWords agenciji nakon svih prikupljenih informacija? Da li su uopće dali sve informacije koje ste zatražili od njih?

Zapamtite – ako ste nesigurni vi uvijek možete dogovoriti/tražiti testno razdoblje vođenja kampanja.

Adwords agencije osjecaj

Odabir agencije je vrlo važan korak. One upravljaju vašim novcima. Vi želite određene rezultate za te novce. Zbog toga, proces odabira agencije je vrlo važan.

Ako ste odabrali krivo vi ne samo da ćete izgubiti novac (koji ste krivo uložili i u agenciju i u „loše“ kampanje) – vi ste izgubili i VRIJEME. Vrijeme u kojem vaša konkurencija ne spava i uzima vaš dio kolača koji ste vi mogli imati.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...