AdWords aplikacija za mobitele

AdWords aplikacija za mobitele je tu! Odsada možete pristupiti svojim kampanjama i AdWords računima sa svojeg pametnog mobitela. Trenutno je samo podržan Android sustav ali vrlo brzo će ova aplikacija biti dostupna i za druge sustave.

Prije nego je instalirate morate biti svjesni da je aplikacija dostupna samo na mobitelima koji imaju Android 4. ili veći. Stariji sustavi nisu podržani. Nakon što se instalira vrlo ju je jednostavno naći prema već poznatoj ikonici.

AdWords app icon

Nakon što kliknete na ikonu pokazat će vam se vaš adwords račun, tj. MCC – u ovisnosti da li sa svojim Google računom koji imate postavljeno na samom mobitelu pristupate u MCC ili svoj pojedini AdWords račun.

Ukoliko kao ja pomoću svojeg Google računa (emaila) pristupate u jedan od svojih MCC-ova tada će vam se pokazati slika poput sljedeće (imena klijenata i njihovi ID-ovi su naravno zamagljeni):

AdWords App Mcc clients

Nakon što ste kliknuli na jedan od računa pojavit će vam se novi prozor u kojem ćete vidjeti koliko je impresija i klikova imala vaša kampanja (tj. adwords račun) kao i njezin ukupan CTR. Ispod tih podataka se nalazi i mali graf sa impresijama u zadnjih 30 dana.

AdWords App Account Screen

Moguće je doći do dodatnih podataka poput CPC-a, troška kampanje, konverzija i cijene po konverziji skrolanjem u desno:

AdWords App Account 2

I same grafove je moguće promijeniti. Dovoljno je da skrolate u desno i pojavit će vam se još zanimljivih podataka. Treba imati na umu da podaci na grafovima ovise od toga što ste prvotno odabrali (klikovi, CTR, troškovi, konverzije – pogledati gornju sliku). Ako imate odabrane impresije onda ćete prvo vidjeti kako su se kretale impresije u zadnjih 30 dana. Ako nastavite skrolati u desno  onda ćete redom vidjeti: podjelu klikova s obzirom na uređaje, odakle su impresije došle, impresije s obzirom na oglas i sitelinkove i zadnje je broj impresija po danu:

AdWords App Impressions choices

Naravno, ako imate odabrani neki od drugih podataka poput recimo konverzija onda ćete imati i drugačije mogućnosti grafova tj. prikaza podataka poput ovih na donjoj slici:

AdWords App Conversion choices

Osim toga imamo i mogućnost odabira vremenskog perioda za koje želimo vidjeti podatke. Dovoljno je da samo kliknete na oznaku odabranoga vremena tj. na malu olovku pored njega i pojavit će vam se dodatne mogućnosti.AdWords App Date range

U samom računu mi možemo odabrati pojedine kampanje, ad grupe, riječi i oglase.

AdWords App choices

Zanimljivo je da vam se prvo prikaže samo tri vrste kolone (u odnosu što se odabrali) od recimo budžeta do broja klikova i impresija. No, možete dodati i druge kolone – dovoljno je da gore desno u izborniku odaberete “customize colons”

AdWords App custom colons

Neke od mogućnosti koje imate za dodavanje dodatnih kolona su:

AdWords App custom columns 2

Unutar svake kampanje (ili ad grupe) nemate previše mogućnosti za mijenjanje. Ipak, one koje postoje su sasvim dovoljne za “prvu pomoć” ukoliko vam kompjuter nije pri ruci.

AdWords App Campaign choices

U samoj aplikaciji postoje još neke mogućnosti poput toga da vidite što vam sustav javlja za obavijesti za pojedini račun ili kampanju (npr. obavijesti o neodobrenim oglasima). Dobro je i to što možete odmah kontaktirati i Google iz same aplikacije – ali nažalost, ne radi se o video pozivu već o običnom emailu 😉 🙂

Koristiti adwords aplikaciju za mobitele ili ne

 

Nakon nekoliko dana moje mišljenje djelomično naginje na pozitivnu stranu. Sa jedne strane imamo aplikaciju koja je vrlo korisna za “hitne” poslove poput pauziranje i aktiviranja određenih ad grupa, praćenja dnevne potrošnje i slično. Za neke zahtjevnije poslove vam je još uvijek potreban kompjuter.

Sa te strane bih rekao da je OK aplikacija – nije super jer nema sve one mogućnosti koje bih htio ali je zato – sasvim OK za te “male” poslove. Ipak, ovdje se postavlja jedno drugo pitanje – pitanje sigurnosti na vašem pametnom telefonu.

Jer, budimo realni, mi rukovodimo kampanjama za koje ne bi voljeli da se nešto poremeti – zar ne? Tu prije svega mislim na razne viruse, malware ili trojane. Zbog toga vam predlažem da uvijek imate na svom mobitelu instaliran neki antivirusni program.

Osim toga, bilo bi vrlo pametno kad bi aktivirali i two-step autorizaciju za svoje Google račune s kojima pristupate u adwords račune.

I možda najveća opasnost od svega, pod uvjetom da ste roditelj male djece – nemojte davati svojoj djeci mobitel da se igraju sa njime. Vrlo lagano vam se može dogoditi da ćete se sljedeći dan pitati zašto ste pauzirali sve svoje oglase 😉 🙂

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...