AdWords Certifikati – Kako ih Položiti

Kako poloziti certifikate

Napomena: Update članka 9.4.2017.

U zadnje vrijeme dosta često me ljudi pitaju o adwords certifikatima – kako ih položiti: koliko treba dugo da se nauči materijal za polaganje: da li su teški ispiti i kako izgledaju?

Ovdje ću ukratko objasniti što je potrebno položiti za dobivanje Google AdWords certifikata.

Da bi se dobio AdWords Google certifikat potrebno je položiti najmanje 2 ispita od kojih jedan mora biti fundamental (osnovni) dok drugi ispit mora biti jedan od naprednih (Search Advertising, Display Advertising, Mobile Advertising, Video Advertising i Shopping Advertising).

Naravno, da bi se uopće pristupilo polaganju ovih ispita potrebno je da se prvo otvori vlastiti google partner “račun” kojeg otvarate kao pojedinac, tj. kao firma – u ovisnosti što vam treba.

No, prije nego krenemo u opisivanje svih potrebnih informacija možda je najbolje da ukratko navedemo što se sve nalazi u ovom članku:

Google Partners Program

Google partners programu možete pristupiti na ovom linku.  Na početnoj stranici bi trebali vidjeti mogućnost nalaženja (google) partnera ili mogućnost pristupanja Google partners programu.

Partners Google choice

Dovoljno je da odaberete da ste vi agencija te se ulogirate sa svojim podacima koje koristite za taj Google račun. Email i šifru koju koristite su oni sa kojima ste otvorili svoj AdWords račun. Ukoliko niste otvorili svoj adwords račun predlažem da ga prvo otvorite jer će vam on biti potreban radi vježbanja. Kako otvoriti svoj račun možete vidjeti ovdje.

Prvi put kada pristupate Google partner programu će vam se pokazati pravni dokument kojeg morate prihvatiti. Nakon toga će vam se postaviti pitanja vezana za vaše postavke, interese, koje obavijesti da primate na email i sve ostalo što je potrebno Googleu.

Google Partners sign up

Nakon toga bi trebali vidjeti mogućnost da odredite za koju tvrtku radite. Ukoliko ne radite ni za jednu onda je dovoljno da samo nastavite dalje. Sada bi trebali vidjeti sa lijeve strane izbornik poput donje slike. Potrebno je da odaberete “adwords” kako bi vidjeli koje sve ispite more položiti kako bi dobili certifikat.

Google Partners Overview

Nakon što ste odabrali “adwords” pokazat će vam se izbornik s ukupno 6 ispita (slika dolje). Odmah možete vidjeti da je dovoljno da položite dva ispita (fundamental i jedan napredni) da bi bili certificirani stručnjak. Osim toga, vidite i neke osnovne podatke o svakom od ispita. Dovoljno je da kliknete na jedan od 6 dostupnih ispita (“exam details”) da vam se pokažu koje sve lekcije morate proći (i naučiti) kako bi uspješno položili ispite.

Google Partners Adwords Certification exams

Generalni savjeti za polaganje

Prije nego krenemo na svaki pojedini ispit, ponovno ponavljam moj savjet koji glasi: svakako otvorite svoj vlastiti adwords račun na kojem ćete vježbati. Ovaj savjet je, naravno, za one koji još nemaju svoje adwords račune (klijente). Napomena: ako imate problema s otvaranjem svog prvog adwords računa (za vježbanje), jer sustav odmah traži da unesete kreditnu karticu – otvorite prvo MCC račun i onda iz njega novi adwords račun (ili slobodno mene kontaktirajte i ja ću ga otvoriti za vas).

Puno je lakše vježbati, ali i pratiti materijale za učenje na pravom adwords računu

Slobodno vrijeme

Obratite pažnju na to koliko vremena je predviđeno za polaganje određenog ispita. U pravilu vam ne bi trebalo više od 2 sata vremena. Neki ispiti traju kraće od dva sata te u ovisnosti od vašeg znanja ih možete riješiti i u puno kraćem vremenu (oko pola sata).

Polaganje ispita može ponekad biti stresno iskustvo. Zbog toga si unaprijed odredite vrijeme kada ćete polagati ispit. Osigurajte uvjete da vas se “ne smeta ili prekida” jednom kad krenete polagati ispit, jer nema ništa stresnije nego kad vam netko “razbije” koncentraciju.

Exam times

Više prozora

Prije je polaganje ispita bilo preko posebnog browsera koji nije “dopuštao” da otvorite bilo koji drugi program ili browser (dok ispit traje). To danas više nije tako. Dok polažete bilo koji od ispita vi možete gledati druge tabove ili prozore u svom browseru.

Savjetujem vam da uvijek imate otvorene sljedeće prozore: Google adwords help, Google tražilica, Vaš adwords račun. Kada naiđete na pitanje za koje niste sigurni – dovoljno je da nađete odgovor gledajući u help stranice ili u samim adwords kampanjama. Ponekad nećete naći odgovore na pitanja u Google helpu te vam zbog toga savjetujem da probate naći odgovore na samoj Google tražilici. Tražilica zna dati puno bolje rezultate.

Multiple open tabs

Da bi pravilno koristili AdWords help tražilicu, ali i pravu Google tražilicu, potrebno je da pažljivo koristite sve njezine mogućnosti. Preporučujem da pročitate sve trikove objašnjene na ovoj stranici.

Example of search tricks

Nemojte se iznenaditi kada budete za neka pitanja otvarali prozor sa svojim kampanjama da provjerite sve postavke i mogućnosti. Zbog toga vam predlažem da u svom računu imate napravljene sve vrste kampanja koje postoje, kao i sve vrste oglasa koje možete imati u tim kampanjama.

Biraj logički

Sva pitanja na ispitu su napravljena na dva načina: a) pitanja na koja odgovarate s točno ili netočno i b) pitanja sa 4 ponuđena odgovora. U slučaju da ne znate točan odgovor kod pitanja koja imaju više ponuđenih odgovora, savjetujem da prvo isključite onaj odgovor koji je očigledno netočan, tj. za kojeg postoji najmanja šansa da je točan.

Nakon što ste to napravili ostalo vam je još 3 odgovora. Od ta tri odgovora opet isključite onaj za kojeg postoji najmanja šansa da je točan. Zatim imate izbor između dva odgovora. Sad imate dvije mogućnosti.

Prva je da vrlo dobro proučite odgovore (čitajte polako jer ponekad odgovor možete otkriti u jednoj, najvažnijoj riječi). Od dva koja vam ostane isključite onaj koji je sigurno (veća vjerojatnost) kriv. Ono što vam ostane, ma koliko vam odgovor bio čudan, je najvjerojatnije točan odgovor.

Thinking about answers

Druga mogućnost je da pokušate pretraživati u adwords helpu najvažniji dio/dijelove ta dva odgovora, ili, čak i cijeli odgovor. Rezultati koji dobijete vam mogu pokazati koji odgovor je točan! Ovdje opet skrećem pažnju na trikove prilikom pretraživanja.

Screenshot

Nemojte zaboraviti instalirati jedan od programa (ili dodataka za vaš browser) za spremanje slika (screenshot). Dok polažete uvijek svako pitanje snimite pomoću tog programa. Ostat će vam sva pitanja u slučaju da niste položili ispit.

Screenshot program

Kasnije jednostavno prođite na miru sva pitanja i pokušajte pronaći sve odgovore. Nakon što ste sigurni da ste pronašli odgovore na sva pitanja – pokušajte polagati opet (i opet snimajte sva pitanja, postoji mala šansa da vam neće biti sva ista pitanja kao i prošli put).

Jedan je točan

Predzadnji generalni savjet je možda malo čudan ali funkcionira. Ponekad će vam se pokazati odgovori za koje bi rekli da zapravo ni jedan nije točan. Ono što trebate napraviti je da pokušate sebe zamisliti kao potpunog početnika koji nema toliko veliko znanje o adwordsima. Nekoga tko je tek počeo se baviti adwordsima. I tada se zamislite što bi takav početnik odgovorio od ponuđenih pitanja. Znam da zvuči možda i malo smiješno, ali funkcionira.

Zapamtite: Različit je broj točnih pitanja koje morate imati da bi prošli određeni ispit. Za sve AdWords ispite se traži da imate minimalnu prolaznost od 80% ali s obzirom na to da skoro svaki ispit ima različit broj ukupnih pitanja, tako je onda potreban i različit broj točnih odgovora kod svakog ispita.

Info about tests

Da bi bili certificirani vi ne morate imati sve položene ispite. Dovoljno je da osim fundamentala imate i još jedan “napredni”. Iako su “search” i “display” prema broju pitanja (i prema dostupnom vremenu) možda i najveći, ja vam ipak predlažem da prvo probate s jednim od njih dvoje. Ali, bolje da krenemo redom.

AdWords fundamental ispit

Osnovni ispit koji se mora položiti. Materijal za polaganje ovog ispita je dosta jednostavan i sadrži osnovne stvari o adwords oglašavanju. Napomena: radi se o osnovnim stvarima koji se mogu pojaviti ponovno u naprednim ispitima. Upravo zbog toga je moj savjet da se dobro prouče sve stvari. Nakon što ste kliknuli na “exam details” trebao bi vam se pokazati izbornik sa pojedinim lekcijama koje je potrebno pročitati.

 

Details about fundamental test

Uvelike će vam pomoći i poseban video kojeg su napravili momci iz samog Googla. Savjetujem vam da ga pregledate i dobro slušate o čemu govore jer se u ovom videu skrivaju odgovori na neka od težih pitanja.

U pravilu ovdje vam ne mogu dati neki određeni savjet na koji poseban dio materijala bi trebali obratiti pažnju. Pitanja su zaista početnička i tiču se osnovnih pojmova i tehnologije/metodologije adwords sustava.

Ako ste potpuni početnik i svi članci u službenom vodiču za učenje su vam “predosadni i monotoni” – onda svakako preporučujem Academy for ads gdje su svi materijali za sve ispite predstavljeni na interaktivan način. Više o tome na kraju članka.

AdWords advanced search

Jedan od pet naprednih ispita kojeg možete položiti da dobijete certifikat (uz prethodno obvezno položeni fundamental). Postotak točnih pitanja koje morate imati je isti kao i u slučaju svih ostalih ispita – 80%. Jedina razlika je u tome što,  isto kao i display advertising ispit, ima ukupno 100 pitanja. Gledajući materijale za učenje možda bi se moglo reći da je display lakši za polaganje, ali vrlo lagano se može dogoditi da vam materijal za učenje bude puno teži. Prema mojem iskustvu – lakši vam je display ispit za polaganje.

Od materijala kojeg je potrebno naučiti bih prije svega skrenuo pažnju na cjeline o optimiziranju (broj 8) i cjelinu o praćenju rezultata (broj 7). Iako se u materijalima za učenje mogu naći i dijelovi o adwords api-u koji su možda malo teži za shvatiti – neće biti previše pitanja iz te cjeline. U svakom slučaju, posebno pročitajte sve o profitu, ROI-u, invalidnim klikovima, CPA, konverzijama, vrstama bidova i ekstenzijama oglasa.

Advanced search adwords test info

Definitivno vam savjetujem da pogledate donji video jer se u njemu spominju odgovori na neka (zbunjujuća) pitanja. Problem kod ovih ispita je u tome što se zna dogoditi da vam od svih ponuđenih odgovora ni jedan ne izgleda kao točan. Osim toga, neki “točni” odgovori su u suprotnosti sa logikom i iskustvom vođenja adwords kampanja. Međutim, ako ste početnik onda se nemorate brinuti da će vas iskustvo zbunjivati 😉

AdWords advanced display ispit

Jedan od dva napredna ispita kojeg predlažem da probate položiti kako bi dobili AdWords certifikat (uz prethodno obvezno položeni fundamental). Možda i najlakši ispit za polaganje od svih. No, ovo je osobno mišljenje i lagano se može dogoditi da je vama neki drugi puno lakši od ovoga.

 

AdWords display test info

Od svih “cjelina” materijala za učenje – posebno obratite pažnju na 5 diomjerenje rezultata i optimiziranje display kampanja. U ispitu se znalo pojaviti nekoliko pitanja koji se odnose na ovaj dio ali u kojem se testira vaša sposobnost razmišljanja te točne odgovore nećete pronaći tako što ćete pretraživati help.

Naravno, u ovom ispitu se “ponavljaju” i neka pitanja iz fundamentala ali i naprednog search ispita. Pitanja nisu potpuno ista već se ona odnose na istu materiju ili probleme. Opet, obratite posebnu pažnju na mjerenje uspješnosti kampanje, ROI, lokalne tražilice (google francuska npr.), definicije, pravljenje oglasa, razlika CPC – CPV – CPM, strategije postavljanja kampanja, izvještaji (npr. Auction-based reports).

U zadnjoj izmjeni pitanja su se pojavila i određena malo teža pitanja koja se odnose na oglase na mobitelima, kreiranje display oglasa, ad gallery i sve o “audience targetingu”. Predlažem da se dobro pogleda donji video jer sadrži odgovore na neka od “težih” pitanja.

Ostali AdWords Ispiti

Od ostalih ispita ostali su nam AdWords Video Advertising, Adwords Shopping advertising i Adwords Mobile advertising ispit. Svaki od ta tri ispita ima različit broj pitanja, ali potrebno je ostvariti minimalno 80% prolaznost da bi se priznao.

Vrijeme dostupno za polaganje svakog pojedinačnog ispita je 90 minuta što je i više nego dovoljno. Prema mojoj vlastitoj ocjeni “mobilni” ispit je najlakši dok je “shopping” najteži od ta tri ispita. Krenimo redom:

AdWords video advertising ispit

Nemojte krenuti polagati ovaj ispit dok ne otvorite vlastiti youtube račun i na koji možete uploadirati barem par svojih videa. Danas svatko ima mobitel te je dovoljno da snimite npr. neku cestu ili raskrižje koje zatim uploadirate na youtube. Ovo je potrebno kako bi se upoznali sa određenim pojmovima koji bi se pojavljivali u službenim materijalima za učenje, te svakako u ispitu.

Video advertising adwords info

Trik je u tome što nigdje ne piše da bi bilo dobro to napraviti. Posebno se ovo odnosi na “analytics” dio vaših youtube filmova – postoji nekoliko pitanja koje možete dobiti u ispitu a odnose se baš na taj dio. Zbog toga, kad krećete polagati taj ispit – imajte otvoren i svoj youtube račun – može vam biti od velike pomoći.

Svakako savjetujem da poslušate cijeli video u kojem možete čuti dosta informacija, ali i što je najvažnije – nekoliko izravnih odgovora na zanimljiva pitanja iz ispita (da ne kažem “teška”) 😉

Prije nego krenete polagati ispit potrebno je da shvatite razliku između “in-stream” i “video discovery” oglasa. Ovo je zapravo temelj velikog broja pitanja.

Od ostalog bih savjetovao da pogledate koje opcije postoje kod jednih a koje kod drugih vrsta oglasa, gdje sve oglasi mogu voditi između te dvije različita vrste oglasa, razlike u vrstama bidova, koliko dugački video može biti, spajanje youtube i adwords računa, što se sve smatra “interakcijom” korisnika sa youtube videom, sve o companion bannerima, itd.

AdWords shopping advertising ispit

Ispit koji ima najmanji broj pitanja od svih. Međutim, vrlo je velika šansa da će vam biti jedan od težih, ako ne i najteži. Razlog je u tome da ove vrste kampanja još uvijek nisu odobrene na ovim prostorima. Zbog toga, ako nemate stranog klijenta, vi ne možete vježbati na pravim kampanjama.

Adwords shopping test info

Ipak, nemojte se odmah predati. Na youtube-u ima dosta videa koji objašanjavaju na koji način funkcioniraju shopping kampanje. Naravno, postoji i video od Googla u kojem se mogu naći odgovori na neka pitanja iz shopping ispita.

Može se reći da se sve vrti oko otvaranja (i snalaženja u njemu) Google Merchant računa, te oko pravljenja i nadziranja product data feed-a. Svakako savjetujem da se pročitaju svi dostupni materijali. Iako bih možda čak i rekao da ne krečete u polaganje ovog ispita ako niste nikad radili takve vrste kampanja, moram reći da znam nekoliko ljudi koji su položili taj ispit samo na temelju dostupnih materijala iz AdWords helpa i Youtube-a.

AdWords mobile advertising ispit

Možda i najlakši AdWords certifikat za položiti od ova posebna tri ispita. Materijali za učenje nisu veliki te ako ste imali kampanje kojima ste ciljali mobitele – vrlo vjerojatno već znate dosta. No, potrebno je posebno obratiti pažnju na dio o oglašavanju mobilnih aplikacija.

Ovdje mislim o načinu na koje se sve načine oglasi mogu prikazati, kao i na kojim platformama. Posebno obratiti pažnju na vrste oglasa za oglašavanje aplikacija – za instalaciju, za “engagement”…

AdWords mobile test info

Svakako pogledajte i video u kojem možete naći određene odgovore na neka pitanja koja se nalaze u ispitu za dobivanje certifikata.

Neka pitanja u ispitu su vezana i za praćenje konverzija kod mobitela (i razlici kod androida i kod iOS-a). Ovo su možda i najteža (dosta česta?) pitanja ako niste prirodno u tim vodama (kodovi, aplikacije i slično). No, AdWords help ima dosta dobro objašnjeno sve te pojmove.

Osim toga, pitanja se dotiču i cross-device mjerenja konverzija, mobilno optimiziranih stranica (ne bojte se – pitanja vezano za to su jednostavna), SDK, deep-linking, mobile video masthead, nielsen study

Academy for Ads

Ukratko rečeno – ovo je interaktivni način učenja nekih od osnovnih pojmova (strategija, koncepta) potrebnih da bi se dubinski shvatio materijal iz AdWords helpa. Moram priznati da je dosta zanimljivo prolaziti kroz pojedini “modul” kojeg ste izabrali. No, ovdje se radi, koliko sam vidio, o nekim osnovnim pojmovima potrebnim za dobivanje AdWords certifikata.

Academy for ads example

To ne znači da je to loše – čak suprotno. Svakako preporučujem svima koji su relativni početnici u AdWords oglašavanju da prođu Googlov Academy for Ads. Napredni korisnici ga mogu bez imalo grižnje savjesti preskočiti.

Iako se prati vaš napredak kako prolazite kroz sve module – nema nikakvog certifikata za prolazak svih modula iz određenog područja.

Ovo nije čudno jer je academy for ads napravljen kao “pomoć” prilikom učenja za polaganje pravog Adwords certifikata.

Ako niste uspjeli…

I nakon svih materijala koje ste pročitali, i nakon svih videa koje ste pogledali, i nakon svih prođenih modula u akademiji, nakon pokušavanja polaganja nekoliko puta, nakon što ste bezuspješno pokušali naći odgovore na pitanja (koje ste “uslikali” prilikom prvog polaganja) – vi još uvijek niste Google AdWords Certificirani stručnjak.

Što dalje?

Ostaje vam dvije mogućnosti: prva je da pokušate naći popis odgovora na pitanja na internetu (tražite dalje od prve stranice rezultata 😉 ), druga je da pokušate naći nekoga tko će polagati ispit umjesto vas (ponudite pivo, kolače, pizzu, roštilj… 😉 ).

Naravno, ja vam nesmijem pokazati kakva su točno pitanja i koji su odgovori. Osim što bi to bilo previše, mogli bi reći da se radi i o varanju zar ne? Ipak, nije ispit toliko težak, uz malo sreće vjerujem da se sve može položiti za oko 3 vikenda (ako ste potpuni početnik). Osim toga, trebate znati da je polaganje ispita besplatno te ako padnete na nekom od ispita – imate mogućnost da ga ponovno polažete za tjedan dana.

Trebate imati na umu da je Google prije nekog vremena uključio mogućnost da tijekom pisanja testa možete gledati druge stranice – drugim riječima, tijekom polaganja ispita vi možete imati u isto vrijeme otvorene i dodatne prozore u svojem browseru te na taj način tražiti odgovore na pitanja koje neznate. U svakom slučaju više nećete morati imati više uključenih kompjutera u i isto vrijeme poput slike dolje. 😉

How To Pass Adwords Test

Za kraj bih volio citirati svoju kolegicu koja kad je čula da može u isto vrijeme tražiti odgovore upitala:”Ali, kakav je to ispit ako istodobno mogu tražiti odgovore na internetu?” Moje stajalište se nije previše promijenilo još od prije 4 godine, ali to danas nije važno. Jer je očito Googlu strategija da ima što više osoba na nekom području sa AdWords certifikatom nego pravih adwords stručnjaka…

Za kraj – ako imate neko pitanje – slobodno mi postavite preko društvenih mreža gdje me je vrlo lagano za naći.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...