Kako vidjeti adwords upite u analyticsu

– …ali ja bih vidio upite koje su korisnici tražili za koje su mi se moji oglasi pojavili?

– Naravno, potrebno je da kada ste u svojem Adwords računu da kliknete…

– Ne, ne zanima me unutar AdWords računa. Želim vidjeti te upite unutar Analyticsa!

– Unutar Analyticsa? OK, evo kako…

Nakon što se ulogirate u svoj Google analytics račun potrebno je da kliknete na lijevom izborniku na “acquisiton” pa zatim na “keywords” i potom na “paid”

Međutim, sad ćete dobiti podatke o riječima i frazama koje vi ciljate putem adwordsa. Da bi vidjeli koje točno upite su te riječi aktivirale potrebno je da kliknete na “matched search query”. Kao što se vidi na doljnjoj slici, klikom na to dobit ćete upite koje su korisnici upisivali (napomena: radi se samo o upitima na kojima su korisnici i kliknuli na vaš oglas, upiti kod kojih korisnici nisu kliknuli na oglas nisu sadržani u izvještaju).

Sada smo dobili popis upita (napomena: u slučaju kampanja koje ciljaju web portale i ostale web stranice, tj. display kampanje, za njih se nemogu vidjeti upiti). Međutim, mi sada vidimo upite ali ne vidimo iz kojih kampanja su došli ti upiti. Ponekad je vrlo važno vidjeti koje upite korisnici najčešće traže u određenoj zemlji, određenoj kategoriji proizvoda ili usluga -> upravo zbog toga je važno da možemo vidjeti koji upiti pripadaju kojim kampanjama (napomena: ovo uvelike ovisi o tome na koji način je složen vaš AdWords račun)

Da bi vidjeli kojim kampanjama pripadaju koji upiti potrebno je da pod “secondary dimension” odaberemo “campaign”.

Kada smo to napravili sad vidimo iz koje kampanje dolazi koji upit.

Međutim, ako želimo da vidimo upite samo iz jedne kampanje, ili recimo samo iz određenih kampanja onda je potrebno kliknuti na “advanced” pored pretraživača kako bi nam se otvorile dodatne mogućnosti. U ovom slučaju mi želimo vidjeti sve upite iz kampanja koje su ciljale Nizozemsku. Zbog toga kao uvjet postavljamo da nam se pokažu sve kampanje koje sadrže u sebi riječ “nizozemska” (napomena: uvijek vodite računa o imenovanju kampanja).

I sada smo dobili upite koje su korisnici upisivali u tražilicu za koje su se naši oglasi prikazali a sami korisnici kliknuli na njih.

I to bi bilo to. Ovaj način je jedan od mogućih. Naravno, ovo je moguće vidjeti u analyticsu samo ako su vaš adwords i analytics račun povezani.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...