Budućnost digitalnog marketinga – 2 dio

Ovo je drugi dio teksta u kojem opisujem promjene koje će nastupiti na polju vođenja digitalnih marketinških kampanja. U prvom dijelu teksta sam opisivao generalne činjenice koje idu u korist tezi da će za vođenje digitalnog marketinga biti dovoljna samo jedna osoba. U nastavku teksta donosim još neke činjenice…

Niste uvjereni da dolazi do “automatizacije” koja će nam pomagati u poslu?

Što kad bih vam rekao da je nedavno u Americi prvi put u jednoj odvjetničkoj firmi zaposlena – “umjetna inteligencija” Ross (još uvijek nije prava inteligencija). Sad razmislimo malo – odvjetništvo je vrlo specifično i mogli bi reći – nema veze s tehnologijom.

ulaz zgrada stepenice

Međutim, radi se o tome da “Ross” slušajući (ili preko formi) upoznaje probleme klijenata i odmah daje određena rješenja. Trik je u tome što Ross može odmah proći kroz milijune sličnih slučajeva i odabrati najbolje rješenje za postojećeg klijenta. Ross ujedno i konstantno prati sve izmjene postojećih zakona i odluke sudaca tako da on odmah zna kad se nešto promijenilo i daje rješenje koje će najvjerojatnije pozitivno završiti za njegovog klijenta.

No, to nije jedini primjer. Postoji projekt kojeg su zajedno razvijali vojska i Google (u početku, kasnije se Google povukao). Radi se o “umjetnoj inteligenciji” koja pokušava samostalno programirati razne programe. I ovdje se radi o “mašinskom učenju” što znači da će on tijekom vremena postajati sve moćniji i moćniji.

Ova ideja je tek u počecima razvoja, ali potencijal je – na žalost mnogobrojnih programera – ogroman.

Tehnologija se razvija i sve joj je jednostavnije činiti određene zadatke. Postavite si jedno pitanje: Ako “automatizacija” omogućava da se dio ili cijeli posao obavlja na sasvim dovoljno kvalitetnoj razini – znači li to da će uskoro svi obavljati vrlo dobar posao?

Hoće li automatizacija pomoći da odjednom svi postanu stručnjaci na svim poljima?

Odgovor je upravo onaj kojeg mnogi ne žele priznati – DA.

Mislim da je sada već svima puno jasnije da će uskoro biti potrebna samo jedna osoba za digitalni marketing. Samo jedna osoba – Katica za sve – koja će biti zadužena za praćenje sve te automatizacije (i njezinih rezultata) i odlučivanje u kojem smjeru se dalje kretati.

 

Pozitivne strane Katice za sve (™)

Ova automatizacija u dijelu digitalnog marketinga će uvelike pomoći Katici za sve (™) u mnogim poljima. Ali dio u kojem će se najviše vidjeti taj pozitivan pomak je u vremenu kojeg će Katica trošiti. Ili , bolje rečeno – kojeg će ubuduće štedjeti.

Vrijeme koje će se ulagati u vođenje marketinških kampanja će se svesti na samo 2 najvažnija dijela: provjeru i strategiju. Provjera svih podataka i rezultata marketinških kampanja, te donošenje strateških odluka na temelju tih podataka ali i predviđanja koje nude ti “alati”. I tu se vidi velika razlika između npr. agencije i Katice za sve (™).

Uzmimo na primjer samo vrijeme potrebno za komunikaciju između agencije i klijenta. Ovo vrijeme se povećava ako klijent ima više agencija zaduženih za različita polja: SEO, Social, PPC, Content…

ekran ruke

Ako bi firma imala zaposlenu jednu Katicu za sve(™) onda bi vrijeme potrebno na komunikaciju (sa agencijom) bilo uvelike smanjeno ako ne i ukinuto. Možda bi netko smatrao da je “ukinuto” prejaka riječ ali ako netko radi unutar neke firme – ta osoba je sastavni dio te firme i “posebna” komunikacija koja postoji između “tvrtke/klijenta” i agencije ovdje ne postoji. Jer je Katica za sve(™) uključena u sve poslovne procese kod klijenta i samim time nemamo posebno odvajanje vremena potrebnog za “posebnu komunikaciju”.

Ovdje se nameće još jedna vrlo pozitivna stvar. Katica je sastavni dio tvrtke/klijenta i kao sastavni dio – uključena je u sve procese. Ovo je vrlo važno. Mnoge najbolje marketinške kampanje su one kampanje koje su bile povezane na svim “poljima” – od društvenih mreža do plaćenog oglašavanja putem Google Adsa.

radjenje plana

Mnoge najbolje agencije danas pristupaju takozvanim multi-kanalnim strategijama. To su strategije u kojima se posebna pažnja stavlja na povezanost marketinške poruke koja se šalje putem različitih kanala. Povezivanje svih tih elemenata jedne kampanje je kritično za što bolji uspjeh i povrat rezultata.

Vratimo se sad na Katicu za sve (™). Tko bi bolje znao o povezanosti svih marketinških poruka od osobe koja upravlja “širenjem” tih poruka putem svih kanala i koja aktivno sudjeluje u donošenju marketinške strategije? Odgovor? Nitko. Nitko osim Katice za sve (™).

 

Osobine bez kojih se ne može obavljati nadzor automatizacije

Od osobine koje su potrebne za nadzor nad automatizacijom je prije svega potrebna inteligencija. Međutim, kad kažem inteligencija onda mislim na nekoliko “potkategorija”. Tu prije svega treba misliti na mogućnost rješavanja problema s kojima se ta osoba, tj. Katica za sve (™) prvi put susreće.

Izrazito je potrebna sposobnost prilagođavanja novim mogućnostima tih alata. Jer ti alati se nastavljaju razvijati tijekom vremena. Alati će imati sve više mogućnosti i bit će sve “bolji” u samostalnom provođenju marketinških aktivnosti.

Osim toga, potrebna je i sposobnost da se postavljaju PRAVA pitanja. Pitanja poput “Zašto se to dogodilo?”, “Hoće li se to i dalje događati?” i “Kako da ponovim te rezultate?”.

Trik je u tome da Katica za sve (™) mora biti dovoljno inteligentna da prepozna određene korake koji su doveli do određenih rezultata. A zatim, ako je potrebno, da ih ponovi ili optimizira. Ovo je ujedno odmah povezano i sa sljedećom potrebnom osobinom – Strateškim razmišljanjem.

zabrinuto lice

Nju bi mogli vidjeti kao osobu koja upravlja svim tim alatima kako bi ostvarila određene rezultate. Da bi se uspješno upravljalo svim tim alatima potrebno je da osoba ima određeno strateško razmišljanje. Ono je usko povezano sa znanjem i shvaćanjem o svim mogućnostima svih tih alata. A zatim, upotrebljavajući to znanje, na strateški način odlučiti kako ih upotrijebiti da bi se ostvario maksimalni učinak u ostvarivanju rezultata.

 

Kako da nađemo Katicu za sve™?

Zapravo i nije toliko teško kako bi se pomislilo. Sigurno ste primijetili mnogobrojne oglase za posao (vezane uz digitalni marketing) u kojima se traži osoba koja mora imati iskustva/znanja na mnogobrojnim poljima.

Takve oglase je većina ismijala na društvenim mrežama. Međutim, zar zaista mislite da nema takvih osoba? Osoba koje poznaju oglašavanje na Facebooku, Instagramu, Google Adsu? I uz to poznaju i Google Analytics?

Oglas Voditelj marketinga

Vjerujte mi da takve osobe postoje. Možda te osobe nemaju veliko znanje kao najveći stručnjaci za određeno polje (recimo Google Ads) – ali oni posjeduju sasvim dovoljnu količinu znanja da sasvim zadovoljavajuće vode kampanje na svim tim mrežama.

A tehnologija će im tijekom vremena omogućiti da taj posao obavljaju još bolje i još brže. S tim da ne smijemo zaboraviti da će te osobe tijekom vremena imati sve više iskustva. A to znači da će te osobe biti sve bolje u ostvarivanju rezultata.

Činjenica je da takvih oglasa ima sve više. Bez obzira bili vi svjesni toga ili ne – potraga za Katicom za sve (™) već traje.

dalekozor covjek

Ne bi trebao biti problem čak i ako bi primljena osoba na to radno mjesto imala znanje na samo par traženih polja. U tom slučaju je najvažnije pogledati njezino iskustvo u „učenju“ novih znanja/stvari. Na osnovu toga može se zaključiti hoće li osoba biti uspješna(/ija) u učenju onoga što još ne zna.

 

Što dalje?

Naravno, ne smijemo zaboraviti da mnoge firme neće moći (financijski) imati zaposlenu jednu takvu osobu. U tom slučaju oni će se ipak morati javiti nekome da obavlja taj posao za njih.

ALI – ako se automatizacija toliko razvija da će svi u jednom trenutku raditi isto – a pod “isto” mislim “jednako kvalitetno” – onda je moguće predvidjeti da će se dogoditi i taj stupanj automatizacije u kojoj neće biti potrebno nadzirati digitalne kampanje.

Ili, bolje rečeno, automatizacija će dovoditi dovoljno dobre rezultate zbog kojih takve firme ne bi trebale posumnjati da bi se možda moglo i bolje…

Ili, još bolje rečeno, automatizacija će dovoditi dovoljno dobre rezultate zbog kojih takve firme neće trebati imati “stvarnu” osobu zaduženu za digitalni marketing…

Kako god okrenete – budućnost pripada Katici za sve (™), ali samo dok njezino mjesto u (vrlo) dalekoj budućnosti ne zauzme umjetna inteligencija…

A što je s agencijama za digitalni marketing? Odgovor je vrlo jednostavan – opstat će samo one koje će se prilagoditi nadolazećim trendovima i tehnologiji.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...