Budućnost digitalnog marketinga

Budućnost digitalnog marketinga je u jednoj osobi…

Prije svega par činjenica. Ovaj članak je napisan još u proljeće 2017. godine, ali ga objavljujem tek sada (jesen 2018.). Članak je prvotno imao zaista puno teksta. No, sada je smanjen za više od pola i podijeljen je na 2 dijela. Prvi dio (ovaj koji sada čitate) je recimo “uvod”, dok će možda većini najzanimljiviji biti drugi dio.  No, svakako savjetujem da se sve pročita kako bi se dobila “bolja slika”.

Budućnost digitalnog marketinga je u jednoj osobi. Jednoj osobi koja će raditi apsolutno sve. Od vođenja PPC (google ads, yahoo, bing, yandex…) kampanja preko oglašavanja na društvenim mrežama (facebook, twitter, instagram…) pa sve do svih zadataka vezano za SEO (onsite i offsite) i analytics. Tu  osobu ćemo za potrebe ovog članka nazvati Katicom… Katicom za sve.

Vrlo brzo će se dogoditi da bilo koja firma koja ima svoju web stranicu (na kojoj nudi svoje usluge ili proizvode) će trebati u svojim redovima imati jednu Katicu za sve(™).

Mnogi će odmah reći da je nemoguće da sve ovo vodi i nadgleda jedna osoba. Iako bih se u jednom dijelu složio s vama, ipak moram reći da ubrzo to neće biti problem. Pogledajte samo koliko stvari se danas rade uz pomoć automatiziranih programa (namjerno još ne govorim umjetna inteligencija jer nje još uvijek nema u pravom smislu te riječi).

Uskoro nitko više neće trebati cijeli tim/agenciju za svoje digitalne marketinške potrebe.

Prije nego objasnim zašto mislim na taj način, i prije nego napišem nekoliko dokaza u svrhu te teorije, možda je potrebno da prvo iznesem nekoliko generalnih činjenica koje idu u prilog ideji Katice za sve(™).

 

Generalne činjenice koje idu u prilog

Prvo bih spomenuo Leonarda da Vincia. Vjerujem da su svi čuli za njega. Ali zašto ga ovdje spominjem? Zato što je on kao osoba bio arhitekt, slikar, izumitelj, glazbenik, kipar, matematičar i inženjer. Za njega s pravom možemo reći da je bio genije svog doba.

statua kip ledja

Spominjem ga kao dokaz da je moguće baviti se svim tim različitim poljima. Točno je da je on bio genije i kao takav – posebna osoba. Ali, zar je danas nemoguće da postoje osobe koje zanimaju različita polja? Možda i ne toliko različita polja ako govorimo o svim poljima digitalnog marketinga?

Ovdje bih se osvrnuo na još jednu činjenicu. Pogledajmo ponovno da Vincia – on je imao znanja iz mnogo različitih sfera. Međutim, on je ta sva znanja upotrebljavao na svim poljima. Recimo to ovako – znanja iz matematike i slikanja je prenosio na kiparstvo i arhitekturu.

Onaj koji ima znanje na više polja će to znanje bolje upotrijebiti ne samo na polju s kojeg je to naučio – već i na drugim poljima.

Drugim riječima, Katica za sve(™) ima veće šanse da u budućnosti ima bolje rezultate nego bilo koja specijalizirana osoba/agencija koja nudi samo jednu uslugu.

Generali u vojsci. Sad si sigurno postavljate pitanje zašto spominjem vojsku. Razlog je opet vrlo jednostavan. Generali su oni koji donose odluke. Oni ispod sebe imaju više svojih pomoćnika (poručnika, kapetana…) koji izvršavaju njihove odluke.

Zna li general apsolutno sve one pojedinosti (znanja) što će njegovi pomoćnici napraviti (i pomoćnici njegovih pomoćnika)? Ne.

Vojnici muskete

General zna samo određene podatke (znanja) o određenim vidovima njegove vojske. Na primjer, zna da se komandosi mogu ubaciti iza neprijateljskih linija i napraviti napad na neprijateljsko zapovjedništvo. Kako će ti komandosi to napraviti – on to ne zna. Ali zna da bi oni to mogli i ta činjenica mu je dovoljna da to naredi ako odluči da je to strateški/taktički potrebno.

Drugim riječima – general ima “generalna” znanja. Ta znanja su mu dovoljna da radi svoj posao. On ne treba znati apsolutno sve pojedinosti da bi uspješno obavljao svoj posao.

 

Svi imaju određenu količinu znanja

Jedan od velikana Google Analyticsa je u jednom od svojih blog postova govorio o tome kako ne smije postojati striktna podjela između „marketingaša”, “developera”, “SEO stručnjaka”, itd.

Iako je on u svom članku zapravo pisao svoje viđenje o tome kako danas zapravo ne postoji marketinški stručnjak koji nema tehničkog znanja, ako se bolje pogleda (između redova), onda se vidi kako on zapravo spominje i situaciju u kojoj mi danas imamo osobe koje se bave sa svim aspektima digitalnog marketinga – SEO, social, PPC…

Njegov post spominje i osobe koje obavljaju svoje poslove bez dovoljne razine “tehničkog” znanja. Pitanje je sad – obavljaju li ga oni uspješno ili ne?

Osobno bih rekao da znam nekoliko osoba koji ispunjavaju svoje zadatke (u agencijama i firmama) iako nemaju ni pola mog tehničkog znanja u nekim stvarima. A činjenica je da bih za sebe rekao da nemam dovoljno tehničkog znanja koliko bih ga volio imati.

Ovo je savršena prilika da “slobodno” citiram Sokrata: “Znati je da ne znaš ništa.”

parthenon grcka

Činjenica je da te osobe sasvim dobro obavljaju svoj posao. Možda bi netko rekao da rezultati tih osoba mogu biti bolji (sve uvijek može biti bolje), ali oni su sasvim dobri da ispunjavaju sve zadaće za koje su zaduženi.

Ovdje se nameće novo pitanje – Koliko je dovoljno tehničkog znanja, ili općenito dubinskog znanja o nekom polju?

 

Koliko mi je znanja dovoljno?

Započnimo s vrlo jednostavnim primjerom. Prije smo morali ulaziti u kod web stranice da vidimo da li određeni web ima instalirani analytics i koju verziju (da ne pričam npr. o traženju koji se sve eventi/golovi prate…) dok danas imamo običan dodatak za browser koji s jednim klikom pokaže sve navedeno (i puno više od toga).

Drugim riječima, za provjeru koda vi više ne morate znati HTML (naravno, ne u svim slučajevima). Dovoljno je da kliknete par puta i pokazat će vam se traženi podaci.

kod web

Mnogi danas koriste Google analytics. Besplatni alat koji vam pokazuje što su točno radili korisnici koji su došli na vašu web stranicu. Ali, kao i svaki alat – potrebno je znati sve njegove “mušice” da bi ga se uistinu znalo koristiti i čitati.

Vrlo često se dogodi da vam se isti podatak pokazuje na dva različita načina u Google analyticsu. Sve ovisi o tome u kojem dijelu Analyticsa ga gledate… Naravno da to može biti dosta zbunjujuće. Osim toga, ponekad je vrlo teško naći odgovore na klasična pitanja poput “koji su trendovi za nove korisnike prošli mjesec?”, “sa kojeg kanala mi zapravo dolazi najviše prodaje?”, “koji kanal mi najviše pomaže u prodaji?” i slično.

Analytics intelligence

Da bi vam bilo što jednostavnije odgovoriti na ta pitanja Google je uveo Analytics Intelligence. To je dio analyticsa u kojem možete postaviti upravo gore napisana pitanja. Odgovore koje dobijete su upravo ono što vi tražite (ili vaš šef ili nadređeni).

Vi više ne morate biti stručnjak za analiziranje podataka u Analyticsu – dovoljno je da pitate Google. A ovo je tek početak tih mogućnosti u Google Analyticsu. Uvjeren sam da će Google samo dodavati mogućnosti postavljanja sve kompleksnijih pitanja u taj alat (on to i najavljuje).

Možemo se odmah dotaknuti i web developmenta i dizajna. Danas ima mnogo ljudi koji jednostavno ne znaju raditi ili dizajnirati web stranice. Za te poslove se uvijek kontaktiraju web developeri i dizajneri.

Međutim, što kad bih vam rekao da ima sve više firmi koje koriste “umjetnu inteligenciju”, tj. strojno (mašinsko?) učenje prilikom dizajniranja i izrade web stranica?

web dizajniranje ekran

Na primjer, uzmimo Bookmark.com – oni koriste “machine learning” kako bi poboljšali proces dizajniranja web stranica. Naravno, s obzirom na to da se ovdje radi o machine learningu, sustav će tijekom vremena postajati sve bolji i bolji.

Drugim riječima, određene poslove na izmjeni ili izgradnji web stranice će u budućnosti moći svatko raditi bez obzira da li u tome ima iskustva ili ne (uz malu pomoć od strane “machine learning” sustava).

U drugom dijelu teksta se dotičem, za neke, možda najspornijih činjenica -> budućnost digitalnog marketinga drugi dio

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...