Google account activity

Nedavno je Google pokrenuo svoj novi servis kojeg je nazvao Account activity. Radi se o tome da je sada moguće dobiti statističke podatke o svim googleovim servisima koje koristite svaki mjesec. Ukratko, možete dobiti svoju povijest svih Google proizvoda koje koristite.

Tako će se moći vidjeti podaci koliko ste emailova poslali i primili na svom gmail računu prošli mjesec i koliko to predstavlja povećanje ili smanjenje u postocima u odnosu na prošli mjesec. Moći ćete vidjeti koje osobe ste najčešće kontaktirali i koje su bile vaše najčešće pretrage na samoj tražilici (ali samo ako imate uključeno web history u svojim postavkama Google računa).

Kako uključiti Account Activity report?

Vrlo jednostavno. Sve što trebate napraviti je da se ulogirate na svoj Google račun i da kliknete na “products” na izborniku sa lijeve strane. Kada ste kliknuli na to pokazat će vam se lista svih proizvoda koje koristite dok sa desne strane postoji mali kvadrat sa naslovom “Account activity” gdje je potrebno kliknuti na malo dugme unutar tog kvadrata.
activity report 1Nemojte se bojati ukoliko vas se ponovo zatraži da unesete svoju šifru. Nakon što ste je unijeli pokazat će vam se zahvala što koristite activity report. Google će vam poslati email obavijest onog trenutka kada vaš report bude bio spreman da ga pregledate. U mom slučaju, report za jedan račun je bio gotov za 10 minuta dok je za drugi bilo potrebno malo više od 12 sati.
activity report 2Nakon što primite obavijest, potrebno je ponovo se ulogirati u svoj Google račun, kliknuti na “products” u izborniku sa lijeve strane i zatim kliknuti na “Go to account activity” dugme u kvadratu sa desne strane (pogledati prvu sliku). Sada možete vidjeti svoj prvi report o tome koje ste sve “proizvode” koristili zadnjih 30 dana dok ste bili ulogirani u bilo koji od njih. Zapravo, sve dok ste ulogirani u bilo koji od njih ste automatski ulogirani u sve – može se reći da je Google sve svoje proizvode/servise spojio u jednu “platformu” tj. jedan račun.

activity report 3

Dio samog reporta o aktivnostima u zadnjih 30 dana

Google je naveo i na svojem blogu da je jedan od razloga za uvođenje ovog servisa bila i zaštita samih računa. Naime, u samom izvještaju se može vidjeti iz kojih se sve zemalja ulogiralo u Google račun. Ukoliko vidite da je netko pristupio vašem računu iz zemlje u kojoj niste bili u zadnjih mjesec dana – promijenite svoju šifru odmah! Isti je slučaj i kada vidite da je netko pristupio vašem računu sa onog uređaja koji vi ne posjedujete (npr. nemate mobitel sa android sustavom).

Iako su podaci koji se vide dosta “osnovni” – mišljenja sam da je ovo uistinu dobra novost koju je Google uveo jer sigurnosti nikad dosta 😉

Mala napomena: ovaj servis je još uvijek u beta fazi te zbog toga još uvijek nisu podržani svi proizvodi koje nudi Google.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...