Google platio odštetu zbog Google newsa

Prošli tjedan sam naišao na zanimljivu vijest u kojoj se govori da je Google došao do dogovora sa skupinom izdavača novina iz Belgije (francusko govorno područje). Ništa posebno, zar ne?

Možda, ali čitajući između redaka moglo bi se zaključiti da bi Google mogao plaćati autorska prava na – obratite pažnju – snippete koji se prikazuju na njihovoj tražilici tj. na Google news!google news snippetNaime, prije šest godina je skupina belgijskih izdavača novina/portala (udruga CopiePresse) podigla tužbu protiv Googla jer su neovlašteno koristili njihov tekst u svom Google news servisu. Doduše taj tekst nije bio cijeli tekst pojedinih članaka već samo mali određeni “snippet” tj. dio vijesti koji se objavljivao na news servisu. Potrebno je napomenuti da je sud 2011 godine donio presudu u korist navedene udruge nakon čega je Google prestao prenositi vijesti iz Belgije.

Iako se Google žalio, sad je objavljeno na njegovom blogu da je došlo do sporazuma. Vrlo je upadljivo u oči da se naglašava da Google nije kršio autorska prava i da izdavači iz Belgije ne plačaju nikakve naknade da se njihove vijesti “uvrste” u news feed. Hmmm, da neznam bolje pomislio bih da se poručuje svima drugima (izdavačima iz drugih zemalja) da im je bolje da ne podižu tužbu za kršenje autorskih prava.

Navodi se kako je dogovor usmjeren na postizanje uzajamne suradnje sa ciljem:

  • promoviranja izdavača ali i ostalih Googleovih servisa
  • povećanje zarade izdavača (putem online marketinga i/ili naplačivanjem online sadržaja)
  • povećanje angažmana online korisnika na stranicama izdavača
  • povećanje dostupnosti sadržaja na mobilnim uređajima

 U objavi se navodi i da neke zemlje u Europi razmatraju proširenje autorskih prava na “snippete” te da to nije u redu zbog modernog načina života tj. digitalnog doba u kojem je upotreba tražilica dio svakodnevnice. Osim toga, izdavači (online portali i novine) mogu imati i vrlo velike zarade od strane oglašavanje gdje se navodi da se putem Adsensa isplačuje skoro 7 milijardi dolara izdavačima diljem svijeta.

Ali, ono što je zanimljivo je da se nigdje u tekstu ne navodi koliku je “kaznu” Google morao platiti udruzi izdavača iz Belgije. Malim istraživanjem po Googlu (koje li ironije 😉 ) sam otkrio da se radi oko 5 milijuna eura tj. 2% do 3% od iznosa prihoda od prodaje.

Da li bi mogli tužiti Google u Hrvatskoj za kršenje autorskih prava? Najvjerojatnije ne, jer da bi uopće mogli i razmišljati o tome prvo bi u Google news servisu trebala postojati mogućnost odabira Hrvatske. Doduše, naši susjedi u Srbiji bi možda i mogli podići tužbe ali to ovisi o njihovom pravu tj. zakonima.

Ja osobno sam protiv toga da se tuži Google zbog autorskih prava na relativno jako mali dio teksta. Osim toga, taj dio teksta je sastavni dio “slike” koja zapravo donosi promet na same stranice…
Moglo bi se reći da se ovdje radi o još jednom slučaju kako zaraditi još više novca 🙂

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...