Kako Napisati Sadržaj Koji Je Sexy

Sadrzaj je kralj

Sadržaj je kralj. Barem je tako bilo “na početku” kada su svi govorili da je jedna od najvažnijih stvari, ako želite da vam blog ili bilo koja web stranica uspije (bude na prvoj stranici rezultata?), imati kvalitetan sadržaj. Što je kvalitetan sadržaj sam već opisao u jednom od prijašnjih postova koji možete pročitati ovdje. Međutim, tijekom vremena se pokazalo da je važnije da imate linkove prema svojoj web stranici kako bi bili na što boljim pozicijama na Google tražilici. Svi su zaboravili sadržaj i prema njemu se odnosili kao prema muškoj kurtizani koja je svima davala ali nije “donosila” (rezultate).

Jedno vrijeme je bilo dovoljno imati nekoliko rečenica teksta kao sadržaj web stranice i brdo linkova da bi bili na prvoj stranici rezultata. A zatim je veliki Google odlučio da je previše linkova – previše. I ponovno uveo sadržaj web stranice kao jedan od relevantnijih faktora rangiranja stranice. Doduše, linkovi su i dalje prisutni ali ne u tolikoj mjeri. No, ono što me zaista iznenađuje je to da u zadnje vrijeme dosta često nailazim na članke koji govore o tome kako pisati sadržaj, kojih pravila se treba pridržavati da vaš blog (ili web stranica) ima vrlo dobar sadržaj. Jer sadržaj je opet in 🙂

U skladu sa time i ja sam odlučio dodatno opisati pravila (pitanja) kojih se morate pridržavati ako ne želite da se vaš sadržaj osjeća kao vrlo jeftina muška kurva.

Pišite sadržaj koji bi vaši kolege/prijatelji pročitali

Uvijek trebate pisati onaj sadržaj koji bi vaši prijatelji i kolege vrlo rado pročitali. Pokušajte zamisliti kako bi oni reagirali na njega. Pitanje koje si trebate postaviti – Radi li se u ovom članku o temi koju oni vrlo rado čitaju?
Pa… ne. Većina mojih prijatelja bi odustali već kod prvog dijela ovog članka jer nigdje nisam spomenuo grudi, guzice, kartanje bele ili neki dio automobila. A nemam ni slika guzica i sisa u samom članku.

Naslov članka – mora objašnjavati o čemu se radi u članku

Iz naslova članka uvijek treba biti vidljivo o čemu se radi u samom članku. Naravno, naslov treba biti jezgrovit i to-the-point. Međutim, ako baš nemožete napraviti naslov članka da se sastoji od dvije-tri riječi, možete uvijek upotrijebiti onoliko riječi koliko mislite da je potrebno. Samo jedno upozorenje: nemojte ga na brzinu smisliti! Dajte si malo vremena, ponekad možete nešto reći i drugim riječima… Nadam se da sam pogodio sa naslovom ovog članka. Bilo je ili to ili ovaj naslov: Sadržaj web stranice je opet kralj i ovdje opisujem kako da ga što bolje napišete kako bi svi posjetitelji vaše web stranice pomislili kako je odličan, cool i sexy te ga zbog toga dijelili putem društvenih mreža svim svojim prijateljima i poznanicima. Jednostavno, zar ne?

Pisanje kompliciranih i/ili stručnih riječi

Ponekad u želji da dalje prenesemo svoje znanje drugim korisnicima koristimo previše “komplicirane” ili previše “stručne” riječi. Jedno od pravila mi je da uvijek u svojim člancima na ovom blogu pokušavam objasniti neku stvar kao da objašnjavam malom djetetu. A dijete ne razumije komplicirane riječi. No što su to komplicirane riječi? Pogledajmo što je to što je “komplicirano”. Hrvatski jezični portal tako za “komplicirano” navodi da je to što je “zamršeno”, a “komplicirati” je učiniti nešto zapletenim, teškim za razumijevanje.

Definicija dojke

Tako uvijek treba koristiti jednostavne riječi poput recimo “sisa” (hjp = cica ili dojka; organ za hranjenje mladunčadi). Ovdje vidimo da za sise možemo reći i dojke (hjp = parni žljezdani organ na prsima žene ). Zanimljivo je i to što nam hrvatski jezični portal daje i zanimljive ideje za “slične riječi”. Osim sise i dojke, koliko vidimo, možemo reći i prsa (hjp = prednji dio tijela od vrata do trbuha; grudi). Gledajući opis možemo reći i grudi (hjp = prsni koš sa mesnatim tkivom).

Tako za jedan određeni dio ženskog tijela možemo reći: sise, cice, dojke, grudi, prsa. Kao što vidimo, ova stranica nam može pomoći prilikom istraživanja sličnih riječi i fraza a vezano za SEO (optimizaciju stranice za tražilice), tj. za sljedeću točku.

Ključne riječi unutar sadržaja

Ovo je više sa tehničke strane tj. sa SEO -search engine optimization strane. Naime, u članku trebate koristiti one riječi za koje želite da vas korisnici nađu kada budu pretraživali te pojmove/fraze na tražilicama. Ne smijete ih previše puta koristiti jer bi to bilo sumnjivo ali pazite da vam se barem pojave tri puta unutar cijelog teksta. Tako ako pogledate, vidjet ćete da se u ovom tekstu dosta često nalaze pojmovi poput web sadržaja, sadržaj web stranica, sadržaj, web stranica, blog, itd. To je i u redu jer je sama tema ovog članka u vezi sa tim pojmovima. Međutim, sad sam svjestan da se dosta često pojavljuju i pojmovi poput kurtizana, kurva, guzice, sise, grudi… ehm.

Zašto ovo pišem

Uvijek se zapitajte zašto ovo pišete. Da li vam je cilj podijeliti neka nova saznanja na nekom polju ili slično. Možda želite dati svoj pogled na neku temu. Ili jednostavno nevolite posjetitelje svoje web stranice te im želite potrošiti vrijeme na čitanje bespotrebnog članka. Sva sreća pa u ovom članku imamo dosta zanimljivih informacija. 😉

Definicija Informacija

Što novo nudim čitateljima

Da li ovo što ste pisali u samom tekstu vaši korisnici mogu negdje drugdje naći? Ako je netko već pisao o istoj temi barem pokušajte dati svoje osobno viđenje stvari. Dajte im zaključak. Naravno, uvijek probajte napisati nešto novo. Uzmimo na primjer ovaj tekst koji sada čitate – vjerujem da niste apsolutno ništa novo pročitali. Sva pravila ste sigurno već znali. Ali ono što je novo je bio način na koji sam napisao ova pravila. Plus, dosta često ste naišli i na sise i guzice čega se sigurno niste nadali da ćete naići u ovom članku pa se sve ovo čitanje sigurno isplatilo.

Kakva mi je gramatika i pravopis

Uvijek pazite na gramatiku i pravopis. Nikad neznate kakve sve osobe bi mogle čitati vaš tekst. A pogreške poput izostavljanja nekog slova mogu biti vrlo ogromne greške zbog kojih vas nitko neće shvaćati ozbiljno. Barem ako ste gramatički nacist. Moj savjet je da prije nego objavite neki tekst – pročitajte ga još jednom. Pažljivo i sporo. Ipak želite da vaš tekst ostavlja ozbiljan dojam. No, ne i u slučaju ovog teksta koji upravo čitate 😉

PS.
Ovaj poluozbiljan članak je ujedno i jedan SEO test koji isprobavam. Ispričavam se svima koji su se našli uvrijeđenima a ponajviše osobama koje su ga pročitale dokraja.

 

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...