Kvalitetni sadržaj web stranica

Kvalitetni sadrzaj web stranice feat

Što je uopće kvalitetni sadržaj? Da li se može reći da imamo kvalitetni sadržaj ako imamo jako puno posjetitelja na svoje stranice?

Naravno da ne. Mi uistinu možemo imati puno posjetitelja ali što ako se oni zadržavaju samo nekoliko sekundi na našoj stranici? Tada bismo mogli reći da je naš “sadržaj” same stranice nekvalitetan jer ukoliko se korisnik zadrži samo nekoliko sekundi onda on najvjerojatnije nije mogao niti pročitati tj. pregledati sav sadržaj te stranice. Naravno, postoje i posebne stranice čiji sadržaj se može “konzumirati” u samo nekoliko sekundi ali mi ovdje nećemo pričati o njima.

Ono što nam treba je jedinstveni sadržaj ali jedinstveni sadržaj ne samo radi tražilica već i radi samih korisnika. Moramo se zapitati da li je naš sadržaj dovoljno primamljiv korisnicima kada nađu našu stranicu na tražilici – naš osnovni zadatak kod pravljenja web stranice je zadovoljavanje potrebe korisnika za onim što je tražio.

Pravila za kvalitetni sadržaj

Ovdje ću se osvrnuti na ono što Bing smatra kvalitetnim sadržajem (ili bolje rečeno, što treba izbjegavati da ne bismo imali nekvalitetan sadržaj). No, treba napomenuti da je ovaj popis sastavljen imajući na umu “tehničku” stranu ali i stranu samog korisnika.

Što treba izbjegavati prilikom stvaranja “sadržaja”:

 • Dvostruki sadržaj: treba se potruditi i stvoriti svoj vlastiti originalni sadržaj a ne kopirati ga sa drugih stranica
 • Slabi sadržaj: nemojte raditi stranice sa vrlo malo relevantnog sadržaja na njima.
 • Nemogućnost dijeljenja: na stranici mora postojati način da se sadržaj podijeli (društvene mreže)
 • Samo tekst / samo slike: treba naći određenu ravnotežu na način da se pomoću slika dodatno opiše sadržaj stranica ali isto tako i pomoću teksta da se opiše sadržaj same slike
 • Izgubljen u prijevodu: ukoliko prevodite određeni sadržaj provjerite da li je on dobro preveden prije nego ga objavite na svojoj stranici.
 • Neprovjeravanje sadržaja: kad se sadržaj napiše bilo bi poželjno da ga se provjeri / pročita kako bi se provjerilo da li ima određenih gramatičkih pogrešaka i/ili se određene riječi previše ponavljaju.
 • Predugački video: ukoliko se na stranicu stavljaju vlastiti video uradci bilo bi poželjno da se pazi na njihovo trajanje.
 • Predugački sadržaj: ako je sadržaj predugačak možda bi bilo dobro da ga se podijeli na dvije ili više stranica.
 • Sadržaj radi sadržaja: nemojte pisati “bilo što” samo da popunite stranicu sa sadržajem – pazite da pišete relevantan sadržaj

Sada kad znamo što Bing smatra kvalitetnim sadržajem i što treba izbjegavati možda si još uvijek postavljamo jedno pitanje: Ali kako da ja napravim kvalitetan sadržaj?

Pitanja za pomoć u stvaranju kvalitetnog sadržaja

Kako bih vam pomogao u tome donosim popis nekoliko pitanja koja si morate postaviti i koja će vam pomoći u stvaranju kvalitetnog sadržaja:

 1. Da li sam odgovorio na pitanje / potrebu koju je korisnik izrazio tražeći za sadržajem kojeg imam na svojoj stranici?
 2. Da li sam pokrio sve relevantne teme kojih bi se korisnik mogao sjetiti nakon čitanja sadržaja?
 3. Da li se moja stranica (dovoljno) razlikuje od ostalih koje obrađuju istu temu?
 4. Po čemu se moja stranica razlikuje od ostalih?
 5. Da li moj sadržaj stranice ima nešto što ostale stranice nemaju?

Ukoliko se budete držali ovih određenih smjernica i ako si budete postavljali ova pitanja tijekom stvaranja samog sadržaja možemo zaključiti da postoji mogućnost da na kraju imate jako lijepu i sadržajem bogatu stranicu koja će privući i zadržati posjetitelja. Dodatna pogodnost / cilj je da posjetitelj može odlučiti i da podijeli vaš sadržaj (društvene mreže). Ujedno, ukoliko uspijete zadržati korisnika da “upije” sadržaj vaše stranice onda će vas i tražilice nagraditi jer će smatrati da je vaš sadržaj relevantan za određene upite.

Dakle, radite kvalitetan sadržaj jer će vas korisnici i tražilice nagraditi 😉

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...