Napredno Google pretraživanje interneta

U ovom članku ću pisati o naprednom pretraživanju interneta pomoću tzv. Google operatora. Naime, iako znamo što želimo pronaći pomoću Google tražilice rezultati koje dobivamo su ponekad preopćeniti. Da bismo lakše dobili rezultate koje tražimo odlučujemo se za napredno pretraživanje tako što kliknemo na “napredno pretraživanje” koje nudi Google tražilica pri vrhu ekrana ili  se odlučujemo na male trikove tj. upotrebu samih operatora unutar samog search boxa. Ja ovdje neću pisati o svim trikovima i savjetima za pretraživanje poput “kalkulator” operatora već samo o onim koji bi Vam mogli pomoći u svakodnevnom pretraživanju. Nakon što ih navedem i objasnim razliku između njih, dat ću i primjere kombinacija kako se mogu upotrijebiti za dobivanje vrlo zanimljivih (i provokativnih?) rezultata.

Pa, da krenemo:

Osnovni Google operatori

+ -> ukoliko se “+” stavi ispred riječi onda govorimo Google-u da u pretrazi traži i tu riječ (vrlo rijetko se koristi osim u slučajevima kada je to korisno kao kod tzv. stop riječi o kojima ću pisati u jednom od sljedećih postova). Npr. suleiman +the magnificent

-> stavljanjem “-” ispred riječi mi spriječavamo da se u rezultatima pojavi ta riječ. Npr. hoteli -opatija  dobivamo rezultate iz kojih su izuzete sve stranice sa riječju “opatija”

” “ -> ukoliko stavimo određenu frazu/riječi pod navodnike onda zahtijevamo od Googla da nam pronađe one stranice kod kojih se upotrebljava baš ta fraza i u tom obliku u kojem smo je i napisali. Npr. “pečena janjetina s origanom”

OR -> Ukoliko stavimo “OR” između dva pojma koja tražimo, u rezultatima ćemo dobiti one stranice koje sadrže ili jedan ili drugi pojam (napomena: “OR” se mora pisati velikim slovima). Npr. bankrot OR bogatstvo

~ -> ukoliko stavimo “~” ispred pojma koji tražimo onda ćemo u rezultatima dobiti i one stranice koje sadrže sinonim samog traženog pojma. Npr. hrvatska ~slike će dati rezultate i sa pojmom “fotografije”

* -> najjednostavnije bismo je mogli opisati kao bilo koja druga riječ koja bi došla na mjesto samog “*” znaka. Npr. “pečena janjetina s *”

.. -> predstavlja određeni raspon između brojeva. Npr. “100..200 kilograma” će nam dati sve stranice koje spominju frazu sa brojevima između 100 i 200 kilograma
Napredno pretrazivanje interneta

Tekstualni Google operatori

site: -> rezultate pretraživanja ograničava na određenu domenu koju smo naveli. Npr. site:www.nn.hr zakon nam daje stranice sa domene Narodnih novina u kojima se spominje “zakon”

filetype: -> koristimo kad želimo pretražiti rezultate za određenom vrstom file-a tj. dokumenta. Npr. filetype:pdf recept

link: -> daje nam stranice koje imaju link prema stranici/url-u koji smo naveli. Npr. link:www.net.hr nam daje sve stranice koje imaju link prema net.hr-u (razlika između dofollow i nofollow linkova će biti objašnjena u jednom od sljedećih postova)

cache: -> daje nam cache-iranu verziju stranice. Npr. cache:www.net.hr

intext: -> koristimo kad želimo pronaći one stranice koje imaju navedeni pojam u svom tekstu. Npr. intext:lubenica kobasica nam daje one stranice koje u tekstu imaju riječ “lubenica” dok riječ “kobasica” nemora biti u samom tekstu stranice

allintext: -> koristimo kad želimo pronaći one stranice koje imaju navedeni pojam u svom tekstu. Npr. allintext:lubenica kobasica nam daje one stranice koje u tekstu imaju i riječ “lubenica” i riječ “kobasica”.

intitle: -> daje nam one stranice koje imaju navedenu riječ u svom title-u. Npr. intitle:neman morska nam daje one stranice koje imaju u svom titlu riječ “neman” dok riječ “morska” nemora biti u samom titlu ali se spominje negdje na samoj stranici.

allintitle: -> daje nam one stranice koje imaju navedenu riječ/i u svom title-u. Npr. allintitle:neman morska nam daje samo one stranice koje imaju u svom title-u i riječ “neman” i riječ “morska”

inurl: -> daje nam one stranice koje u svom URL-u imaju navedeni pojam. Npr. inurl:vlada ostavka nam daje one stranice koje u svom URL-u imaju riječ “vlada” dok riječ “ostavka” nemora biti u samom URL-u

allinurl: -> daje nam one stranice koje u svom URL-u imaju navedene pojmove. Npr. allinurl:vlada ostavka nam daje samo one stranice koje u svom URL-u imaju i riječ “vlada” i riječ “ostavka”

inanchor: -> daje nam one rezultate prema kojima su druge stranice upotrijebile linkove a u tekstu (anchor tekst) tih linkova su upotrijebile navedeni pojam. Npr. inanchor:smiješna djeca nam daje one stranice prema kojima druge stranice imaju linkove a u čijem anchor tekstu se nalazi riječ “smiješna” no ne nužno i riječ “djeca”

allinanchor: ->  daje nam one rezultate prema kojima su druge stranice upotrijebile linkove a u tekstu (anchor tekst) tih linkova su upotrijebile navedene pojmove. Npr. allinachor:smiješna djeca nam daje one stranice prema kojima druge stranice imaju linkove a u čijem anchor tekstu se nalazi i riječ “smiješna” i riječ “djeca”

Primjeri pretraživanja

Ovo su manje-više najbolji operatori za pretraživanje na Google-u. Sad se bacimo na par primjera kako ih iskoristiti za zanimljiva pretraživanja:

a) Krenimo sa nečim laganim. Recimo da tražite recepte za kolače sa mogućnošću skidanja u pdf formatu samo sa hrvatskih stranica tj. samo sa hrvatskih domena.
intitle:kolač site:.hr filetype:pdf
Napredno pretrazivanje interneta 2

intitle:kolač  – tražimo samo one dokumente koji imaju u naslovu riječ “kolač”
site:.hr – tražimo samo one stranice koje imaju “hr” domenu
filetype:pdf – tražimo samo one dokumente koji su u pdf-u

b) Idemo na malo zanimljivije. Recimo da tražimo tablice sa plaćama djelatnika i u kojima se spominje Fina te ujedno zahtijevamo da rezultati budu samo sa hrvatskih domena.
plaće ~djelatnika fina filetype:xls site:.hr
(napomena:primjer koji je trebao prvotno ići je zamijenjen sa sličnim jer su rezultati kod prvog primjera sadržavali određene “privatne” podatke)
Napredno pretrazivanje interneta 3

plaće ~djelatnika fina – tražimo one dokumente kod kojih se spominju riječi “plaće”, “fina” i sinonime riječi “djelatnika”
filetype:xls – tražimo samo one dokumente koji su u xls formatu
site:.hr – tražimo samo one stranice koje imaju “hr” domenu

c) Za sljedeći primjer recimo da ste muškarac i da tražite svoju srodnu dušu preko interneta. Uzet ćemo poznatu hrvatsku stranicu za upoznavanje i pretražit ćemo njenu bazu (zapravo indeksirane stranice) za ženu od 50 do 65 kilograma, visine od 165 do 175 centimetara, da je heteroseksualna i živi u Zagrebu.
site:www.iskrica.com žena “50..65 kg” “165..175 cm” heteroseksualna zagreb
Napredno pretrazivanje interneta 4

site:www.iskrica.com – rezultate pretraživanja smo ograničili na navedenu stranicu za upoznavanje
žena – tražimo one rezultate koje u sebi sadrže riječ “žena”
“50..65 kg” – tražimo raspon između 50 i 65 kilograma
“165..175 cm” – tražimo raspon između 165 i 175 centimetara
heteroseksualna zagreb – tražimo one stranice kod kojih se spominju riječi “heteroseksualna” i “zagreb”

d) Da ne bismo zapostavili i ljepši spol evo nešto i za njih:
site:www.iskrica.com intext:obdaren heteroseksualan inurl:profiles
Napredno pretrazivanje interneta 5

I to je to. Nadam se da ste shvatili na koje se sve načine može napredno pretraživati Google i kakve sve rezultate možemo dobiti. Isprobavajte različite kombinacije – rezultati vas ponekad mogu iznenaditi 😉
Mala napomena:poneki operatori se nemogu kombinirati sa drugima (npr. allinanchor sa allintitle/intitle ali zato na primjer radi sa site: )

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...