Oglašavanje u Rusiji za dvije godine više neće biti isto

 

Kad bih vas pitao koja tražilica zauzima prvo mjesto po udjelu na području Rusije vi biste sigurno odmah odgovorili da je toYandex. I bili biste u pravu. Trenutno. Ali s obzirom na pokazatelje moglo bi se dogoditi da bi uskoro odgovor na ovo pitanje mogao biti puno drugačiji.

No, vratimo se Yandexu. Yandex danas zauzima prvo mjesto u udjelu pretraživanja na području Rusije sa svojih nekih 50-55%. Nažalost, ovaj podatak se kreće od 50% sa nekih izvora do čak 55% sa drugih izvora. Ukoliko bi pak gledali službene podatke od samog Yandexa onda bi vidjeli da se govori o malo više od 60%. Ipak, zajedničko je svima da oni potvrđuju da je Yandex prva tražilica Rusije.

yandex logo

Sam Yandex je počeo sa svojim djelovanjem (sad već daleke) 1997 godine. Zanimljivo je to da je Yandex.ru započeo sa svojim radom samo nekoliko dana nakon što je proradila domena google.com. Yandex kao tražilica je bila prije svega namijenjena korisnicima sa područja Rusije zbog upotrebe ćiriličnog pisma.

Danas se Yandex uvelike koristi i u zemljama Turske, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana. Yandex je kao prodajni kanal vrlo važan i oglašivačima. Ukoliko uzmemo u obzir da  prema nekim podacima čak 60% stanovništva Rusije, tj. nekih 85 milijuna osoba koristi internet, onda možemo samo zaključiti da nam je Yandex kao prodajni kanal vrlo važan.

Broj korisnika interneta u Rusiji

Podaci preuzeti sa internetlivestats.com

Yandex nam omogućuje oglašavanje na svojoj tražilici (search oglašavanje) kao i oglašavanje na web portalima i drugim web stranicama koje su u sklopu njihove mreže. Osim toga, možemo naći i yandex oglase na nekim od najpopularnijih servisa u Rusiji poput Yandex Mail-a, Yandex Maps, Yandex News i slično.

Yandex se zadržao kao dominanta tražilica na području bivšeg SSSR-a jednim dijelom i zbog toga jer jednostavno nije bilo nikakve konkurencije (koja je došla izvan granice Rusije) koja bi kvalitetno prikazivala rezultate na temelju podataka sa web stranica na ćirilici. I uistinu, Google je imao velikih problema sa rezultatima na ruskom jeziku.

 

Početak pada Yandexa

Međutim, određeni pomaci su se počeli primjećivati već tijekom 2013 godine. Te 2013 godine Google počinje svoj lagani uzlet koji zadržava sve do današnjih dana. Ukoliko pogledamo donju sliku onda vidimo da je jednim dijelom Google došao do sve većeg udjela nauštrb Mail.ru tražilice.

Pad Yandexa tijekom vremena

Podaci preuzeti sa liveinternet.ru

Naravno da je vidljivo i lagano opadanje Yandex tražilice od 2013 godine ali ne u istoj mjeri kao i uzlet Googla. No, Zašto se ovakav uzlet uopće dogodio?

Mnogi smatraju da je tome uvelike doprinijela sve veća upotreba Android mobitela (i upotrebe Google pretraživača na tim mobitelima). Od 2012 godine je došlo do konstantnog rasta udjela mobitela sa Android operativnim sustavom u Rusiji. Možemo reći da je 2012 godine Android zauzimao malo manje od 20% tržišta da bi na početku ove godine zauzimao već oko 66% tržišta.

Udjel Androida u Rusiji

Ovo je sigurno utjecalo na sve veću popularnost Googla u Rusiji ali nije bio jedini razlog. Drugi razlog je u konstantnom poboljšavanju algoritama za pretraživanje na ćirilici. Ovome se ne treba čuditi jer ako pogledamo samo broj zaposlenika Googla koji se kreće oko 55.000 i broj zaposlenika Yandexa koji se kreće oko 5.000 – postaje nam jasno da se ovo moralo dogoditi kad-tad.

Osim toga, Rusija je preveliko potencijalno područje za ubiranje profita da ga Google samo tako ispusti i prepusti nekom drugome.

Zbog svega gore napisanog, smatram da ćemo vrlo brzo vidjeti promjenu u udjelu tražilica na području Rusije – možda čak i već za godinu dana kad će se Yandex i Google vjerojatno izjednačiti.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...