Kako vidjeti potrošnju AdWords kampanje u Analyticsu

Potrosnja adwords rijeci

Ponekad želimo vidjeti koliki nam je trošak adwords kampanje i samih ključnih rijeći koje koristimo za ciljanje. Naravno, najjednostavniji način je da se ulogiramo u AdWords račun i pogledamo trošak. Međutim, u ovom postu ću pokazati jedan od načina kako vidjeti trošak adwords kampanje i njezinih riječi u analyticsu.

Da bi to mogli napraviti prije svega je potrebno da Analytics račun bude povezan sa Analyticsom. A u samom primjeru koji ću pokazati imamo namješten i e-commerce u Analyticsu koji nam odmah može pokazati kolika je bila cijena stvari/usluga koje smo prodali preko naše web stranice. Samim time mi možemo odmah izračunati i ROI (return of investment) naše AdWords kampanje ali i samih ključnih riječi.

Treba napomenuti da se ovdje ne koristim custom izvještajima u Google analyticsu već samo izvještajima koje se nalaze po defaultu u samom sustavu. Pa da krenemo.

Da bi vidjeli potrošnju kampanja potrebno je da nakon što se ulogiramo u naš Analytics račun prvo odaberemo “Acquisition” pa zatim “adwords” u izborniku sa lijeve strane. Nakon što smo kliknuli na “adwords” otvorit će nam se dodatne mogućnosti od kojih odaberemo “bid adjustment”.

Odabir Bid Adjustment

Sada nam se otvorili podaci u kojima vidimo sve svoje kampanje i koliko su potrošile u vremenu koje smo odabrali. Pod “Conversions” odabiremo “ecommerce” kako bi odmah vidili i koliko nam je koja adwords kampanja donijela vrijednosti kupovine.

Potrošnja adwords kampanja - nacin 1Drugi način je da odaberemo “campaigns” dok smo unutar “AdWordsa”.

Odabir kampanja u izborniku

Sad ćemo vidjeti sve kampanje koje imamo ali još uvijek nećemo vidjeti njihovu potrošnju. Da bi vidjeli potrošnju pojedinih kampanja dovoljno je da odaberemo u gornjem izborniku “clicks”.

Odabir klikovaSada smo opet dobili podatke o troškovima kampanja ali i neke dodatne podatke od kojih se najviše izdvaja podatak o ROI (return of investment) koji nam sustav automatski izračunava uzimajući podatke o trošku pojedine kampanje i prihodu iste.

Prikaz potrosnje kampanja - nacin 2

Što se tiče gledanja koliko je koja riječ potrošila – to u pravilu gledam preko AdWords sustava ali postoji i mogućnost da vidimo u analyticsu potrošnju za svaku pojedinu riječ/frazu koju ciljamo.

Dovoljno je da kliknemo na kampanju za koju želimo vidjeti podatke (dok se nalazimo unutar “Adwords” – “campaigns”). Međutim, nakon što smo kliknuli na tu određenu kampanju mi sada vidimo podatke za Ad grupe te kampanje. Da bi vidjeli riječi iz tih ad grupa moramo napraviti dvije stvari. Kliknemo na gornjem izborniku na “clicks” (ukoliko već nismo) i zatim na donjem na “keywords”.

Odabir prikaza potrosnje rijeci

Sada ste dobili popis svih riječi u toj kampanji i možemo vidjeti koliko je koja riječ potrošila budžeta u adwordsu – “cost” kolona. Zanimljiva je i ROI kolona gdje možemo odmah vidjeti za koje nam se riječi isplati oglašavati a za koje ne.

Prikaz potrošnje fraza koje ciljamo

 

I to bi bilo to. Da li vi koristite neki drugi način?

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...