Na Superweek Konferenciji

Superweek

Od 21. do 23 siječnja sam sudjelovao na Superweek analitičkoj konferenciji koja se održavala na najvišoj točki mađarske – Galyatetőu. Ipak, iako bi se odmah pomislilo da je u vrijeme trajanja konferencije bilo dosta teško doći do mjesta održavanja konferencije – to nije bilo tako. Snijeg smo vidjeli tek drugog dana održavanja konferencije kada je počeo lagano padati. Ugođaj na 1000m nadmorske visine je od onda bio potpun.

Snijeg na vrhu Mađarske

 Ova konferencija je bila jedna od najvećih konferencija u Europi vezana svojim temama za analizu podataka ali i za sve one koji se u svom poslu susreću sa poznatim Google alatom – Analyticsom. Tako sam ovdje susreo mnoge poznate osobe iz područja SEO (search engine optimizacije), analitičara ali i osoba koje se bave SEM-om (search engine marketingom).

Sama predavanja su bila raspoređena tijekom tri dana tijekom kojih se izmjenilo ukupno 24 predavača koji su održali ukupno 33 predavanja. Iako su predavanja počinjala od ranih prijepodnevnih sati i trajala sve do večernjih sati, ipak nije bilo toliko naporno. Osim nekih vrlo zanimljivih predavanja (ali i nekih vrlo dosadnih) vrijeme je brzo prolazilo i uz veliku pomoć vrlo ukusne i raznolike hrane 🙂

No , da se vratimo na predavanja. Od mnogih bih istaknuo nekoliko s tim da naravno moram početi sa najvećom “zvijezdom” – Avinash Kaushik.

On je održao tri predavanja, zapravo dva predavanja i jedan AMA – ask me anything. Sama predavanja su bila OK, da – rekao bih samo OK. Vidio sam predavanja koja su bila i bolja – barem što se tiče sadržaja koji su bili predstavljeni u njima. Međutim, njegova predavanja su se izdizala iznad drugih samo zbog njegovog pristupa predavanjima. Kao osoba bih rekao da govori vrlo logične stvari i to je ok, ali on u svojem nastupu voli povisiti glas. Kad kažem voli povisiti glas onda mislim da voli “urlati” tijekom svog govora. Sva sreća pa se voli i šaliti, u suprotnom bi to bilo vrlo neumjesno. Eh da, svi oni koji to neznaju – on voli jako puno psovati u svojim predavanjima. Očekujte jako veliki broj riječi sa “fuck“, “suck” i slično. Sve u svemu – zabavan tip 🙂

Avinash u akciji

Zatim bih htio spomenuti Jacob Kildebogaard iz Danske čije predavanje je trebalo biti o optimiziranju AdWords kampanja sa naglaskom na posebno velike kampanje. Iako je sami početak bio vrlo obećavajući moram reći da se na kraju njegovog predavanja nikako nisam mogao složiti sa nekim zaključcima i uputama. No, to prije svega ovisi o tome da svaki stručnjak na ovom polju ima svoje “načine” rada i optimiziranja kampanja.

Osnovne stvari kod optimiziranja

Predavanje o SEO od Jeff Sauer je bilo jedno od rijetkih predavanja o utjecaju društvenih mreža na SEO koje mi se svidjelo. Iako mnogi govore o tome da su neke društvene mreže “mrtve” ili da će vrlo skoro “otegnuti papke” – sve se svodi na to da bi svatko trebao mjeriti utjecaj pojedinih društvenih mreža koje imaju na njihovu web stranicu. Kod nekoga će to biti google plus a kod nekoga će to biti twitter. Stvar je u tome da se sve treba mjeriti a tek onda donositi zaključke.

Drustvene mreze u analyticsu

I za kraj ostavljam osobu koja me totalno ostavila začuđenog. Priznajem da me u početku totalno zbunio i da sam si mislio kako je ovaj tip totalno spaljen ali,kasnije sam shvatio jednu stvar. Tip je nevjerojatno inteligentan i sve što priča nije za svakoga. Ponekad ga je vrlo teško shvatiti ali kad ga se uspije shvatiti ( 😉 ) onda se vidi sva njegova briljantnost. Govorim o Phil Pearce (Precision SEM, United Kingdom). Imao je nekoliko predavanja od adwordsa do zaštite privatnosti na internetu (jedno od najboljih predavanja s obzirom na informacije dobivene!).

Phil Pearce i Jacob Kildebogaard na panelu

Ukoliko želite vidjeti neke od njihovih prezentacija dovoljno je da odete na službenu stranicu i kliknete na predavanje koje vas zanima.

 

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...