Teoretičari i Praktičari

Na ovaj post sam se odlučio nakon niza određenih događaja od kojih ću u ovom tekstu navesti samo par njih. Nemorate se bojati – sva imena i mjesta događaja će biti promijenjena te se nitko (nadam se) neće prepoznati.

O čemu se radi? Vrlo jednostavno, susreo sam se sa raznim osobama koje su u datom trenutku imale teorijsko znanje ali im je falilo “praktično” znanje zbog čega nisu znale (meni pomoći) riješiti određene probleme. Zbog toga sam se zamislio koliko osoba obavlja određene poslove imajući samo “teorijsko” znanje te koliko dobro je taj posao (zbog toga) ujedno i obavljen.

Krenimo redom. Prvi slučaj se događa na jednom od edukativnih institucija u Osijeku. U toj instituciji radi određena osoba na vrlo visokoj poziciji a ujedno je i jedan od predavača. Do te osobe  sam došao putem preporuke od strane zajedničkog poznanika. Nazovimo tu osobu Đuro (ne mora ujedno značiti da se radi o muškoj osobi 😉 ). Đuro je vrlo rado bio spreman na pomoć i zbog toga sam mu bio zahvalan.

Međutim, nakon prva dva pitanja sam bio vrlo zbunjen. Iako sam tu osobu pitao nešto što bi ona očito trebala znati odgovora nije bilo. Čak štoviše, imao sam osjećaj da sam ja profesor koji ispituje nekog studenta koji se sve više preznojavao sa svakim novim pitanjem koje je otkrivalo dubinu njegovog neznanja. Vjerujem da vam je jasno koliko mi je, nakon 10-ak minuta, bilo neugodno “pomažući” Đuri da se prisjeti točnih odgovora.

Teoreticar

Ovo pomaganje je zapravo bilo navođenje onoga što sam ja već znao nadajući se da će to osvježiti pamćenje Đure koji bi zatim u iznenadnom “Eureka!” trenutku riješio moj glavni problem. Neću reći da sam na kraju znao više o nečemu što je netko to trebao “tresti iz rukava” zbog toga jer predaje taj predmet – reći ću da sam iz Đurinog ureda otišao totalno zbunjen i razočaran jer sam se iskreno nadao određenim odgovorima.

Drugi slučaj se dogodio nekih dva-tri dana nakon prvog. Ovdje se radilo o tome da sam sasvim slučajno došao do rješenja na koje Đuro nije znao. Rješenje sam dobio od osobe koja je običan radnik povezan sa administrativnim poslovima u Đurinoj edukativnoj ustanovi.

Naime, nakon što sam zatražio određene knjige i papire te proteka neubičajno dugo vremena da ih kompjuter “obradi” došlo je običnog čavrljanja kako bi vrijeme brže prošlo. Tijekom tog razgovora sam spomenuo “problem” koji me mući i kako neznam što dalje treba raditi. Na moje iznenađenje radnik se nasmiješio i rekao mi da je već čuo dosta takvih slučajeva.

Prakticar-2

Vrlo ljubazno mi je objasnio koji su mi sljedeći koraci te što bi trebalo raditi ako neki od tih “koraka” ne uspiju. Na moje pitanje kako je došao do tog rješenja on je jednostavno odgovorio: Svakodnevno iskustvo.

Nisam se mogao oteti dojmu da je osoba koja mi je maloprije ljubazno dala upute, istim tim uputama pomogla nebrojeno puno ljudi prije mene. Zapitao sam se koja je razlika između njega i Đure. Đuro uživa “visoku” poziciju u društvu, sigurno ima duplu, ako ne i veću plaću. Ali možda najvažnija razlika je u tome što Đuro godinama zna “teoriju” o svemu tome što običan radnik već godinama radi.

Sexualni partner A ili B?

Idemo priču okrenuti na malo zabavniji način. Sa ovim će se prije svega moći poistovjetiti ženske osobe koje čitaju ovaj blog. 😉 Pretpostavimo da nikad niste imali spolni odnos. Pruža vam se mogućnost da odaberete između dva moguća partnera(ice). Obadva partnera izgledom ispunjavaju sve vaše sexualne i vizualne želje ali postoji jedna važna razlika između njih dvoje.

Partner(ica) A nikad nije imao intiman odnos ali je zato proučio sve knjige koje postoje na tu temu. Partner(ica) A je ujedno pogledala sve filmove i dokumentarne filmove o navedenoj temi. Ali, partner(ica) A nikad nije imao intiman odnos sa drugom osobom.

Partner(ica) B nikad nije čitao ni jednu knjigu niti je pogledao ni jedan dokumentarni film o spolnim odnosima. Ali zato partner(ica) B ima dugogodišnje iskustvo u intimnim odnosima sa drugim osobama.

Pitanje je: kojeg bi partnera izabrali ako vam je najvažnija želja da imate nezaboravno iskustvo i/ili da potpuno uživate u intimnom odnosu?

Naravno, da će netko odgovoriti A a netko B. Međutim, većina će se složiti da je partner(ica) B puno bolji izbor zbog svojeg iskustva. Drugim riječima, bolje je izabrati praktičara(ku) od teoretičara(ke). 😉

 

Najbolji je teoretičar sa iskustvom

Najbolje iskustvo bi u gornjem slučaju bilo od partnera(ice) C koja je pročitala sve knjige i upute, te pogledala sve filmove. Ali, ona ujedno ima i dugogodišnje iskustvo. Vjerujem da bi ta osoba imala “najbolje od obadva svijeta a ništa negativno”.

Da ne bi netko mislio da sam totalno isključiv u navedenoj temi – to nije tako. Potpuno mi je jasno da se striktna podjela između “teoretičara” i “praktičara” nemože uvijek i u svakom slučaju primijeniti. Ono što želim reći da se tu i tamo pojave takvi slučajevi kad mi je žao da određeni “teoretičari” nemaju barem malo iskustva kao “praktičari”.

Napomena: ovo nije kritika većine političara kojima fali barem malo iskustva u obavljanju običnih poslova… ili možda je?

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...