Prezentacija – Uvod u Internet Marketing

Ovaj post predstavlja kratki sažetak mojeg predavanja kojeg sam imao 18.1.2014 godine na ekonomskom fakultetu u Osijeku u sklopu Software Startup Akademije. Tema predavanja je bila Internet Marketing, gdje sam ja držao uvodni dio dok su kolege imale teme o AdWordsima i Društvenim mrežama.

Zašto mi uopće govorimo o internet marketingu?

Internet marketing je uvelike vezan uz razvoj interneta kao takvoga. Kako se razvijao internet, tako je rastao i broj ljudi koji imaju pristup internetu. Naravno, danas najviše korisnika interneta ima na Azijskom kontinentu sa brojkom preko jedne milijarde s tim da se ta brojka ne zaustavlja. Ukoliko pak gledamo postotak stanovništva koji se koristi internetom tu naravno prednjači sjeverno -američki kontinent. U skladu sa time i internet se sve više pokazivao kao potencijalni marketinški kanal u koji se sve više isplati ulagati.

Dokaz tome je doljnji graf na kojem se može vidjeti da je po mnogim pokazateljima Internet marketing postao marketinški kanal u koji se svake godine ulaže sve više i više. Ukoliko pogledamo ulaganja na donjoj slici vidjet ćemo da se televizija i dalje drži na relativno istim iznosima dok je vrlo očigledno da imamo rast ulaganja u Internet marketing i pad ulaganja u novine.

Ulaganje u marketinske kanale
Sastavni dijelovi na koje bi mogli podijeliti Internet marketing su:

  • SEO/Content
  • Online Oglašavanje
  • Social pristutnost i oglašavanje
  • Email

SEO (search engine optimizacija) /Content

Da bi uopće nešto i oglašavali potrebno je da imate prije svega svoju internet stranicu, tzv. svoju web stranicu. Ali, ta stranica mora ispunjavati određena pravila kako bi je razne tražilice (prije svega veliki Google) mogle pravilno pročitati. Vrlo je važno da ju Google može pročitati i “vidjeti o čemu se radi” na njoj kako bi je onda mogao rangirati na određenim položajima u svojim rezultatima.

Upravo zbog toga je potrebno da pratite pravila koja Google govori o raznim elementima i tehničkim detaljima koje stranica mora ispunjavati. Neka od osnovnih pravila Search Engine optimizacije za Google možete naći ovdje.

Google Bot

Prilikom dizajniranja i općenito planiranja same stranice pokušajte da ona bude što jednostavnija u smislu da korisnik koji se nađe na njoj odmah shvati o čemu se radi i što nudite preko nje. Imajte na umu da se korisnici moraju i jednostavno snalaziti na njoj ali i da stranica mora biti “lijepa”. Stranica osim toga mora biti i što “manja” u svojoj veličini tj. potrebno je osigurati da se ona što brže učitava.

Sadržaj koji unosite na svoju web stranicu mora biti relevantan. On mora odražavati vašu ponudu koju imate na stranicama. Da bi znali uopće što potencijalni klijenti traže potrebno je prije svega istražiti ključne riječi koje će nam kasnije služiti prilikom optimizacije stranice ali i stvaranja sadržaja pa i samog oglašavanja. Izvrstan alat koji Vam pokazuje točno što korisnici traže na Google tražilici je ovdje.

Jedan od osnovnih alata u stvaranju relevantnog sadržaja je i pisanje bloga. Putem pisanja bloga mi pokazujemo da baratamo znanjem te samim time i uvjeravamo naše sadašnje ali i potencijalne klijente da smo u stanju riješiti sve probleme na koje možemo naići. Osim toga, samim širenjem našeg znanja (ne sve jer ipak moramo biti konkurentni u odnosu na ostale igrače 😉 ) mi postajemo tijekom vremena i experti na određenom polju.

Online Oglašavanje

Online oglašavanju najčešće pristupamo zbog toga jer se naša konkurencija već nalazi na najboljim mjestima na tražilici. Osim toga, konkurencija je i poznatija od nas. U samom početku nitko neće znati da Vaša stranica postoji. Upravo zbog toga se okrećemo online oglašavanju.

Postotak svjetskih trazilica

Jedno od najpoznatijih alata za online oglašavanje je Google AdWords. On nam omogućava da ciljamo korisnike na Google tražilici baš u trenutku kad ti korisnici traže ono što mi nudimo na našim stranicama. Ujedno, imamo mogućnost da ciljamo i sve one portale i web stranice koje se nalaze u Google partner mreži.

Social prisutnost i oglašavanje

Prednost koja nam pruža internet, bez obzira bili mi korisnici usluga/proizvoda ili oni koji nude te usluge ili proizvode, je u tome što nam internet omogućava dvosmjernu komunikaciju. Na primjer, ukoliko neznamo koje boje da napravimo naš proizvod mi vrlo jednostavno putem društvenih mreža možemo pitati potencijalne korisnike.

Ali, društvene mreže i aktivnost na njima imaju još dvije vrlo važne karakteristike. Prva je da mi putem društvenih mreža širimo i svijest o postojanju našeg brenda. Druga stvar je da određene društvene mreže imaju svoj utjecaj i na sami položaj naše stranice na samim rezultatima pretraživanja na Googleu.

Email marketing

Mnogi danas smatraju da je email marketing nešto što treba izbjegavati. Ali istina je upravo suprotna. Zašto?

Marketinski kanali u kojem je email najbolji

Radi se o tome da osobe koje su se prijavile na Vaš newsletter već samim time iskazale zanimanje za vašu ponudu. Možemo reći da su oni “zagrizli udicu” i da ih sada samo treba izvući van. Kako bi te potencijalne korisnike pretvorili u svoje klijente potrebno je da im putem email marketinga ponudite nešto dodatno. To dodatno može biti popust na vaše usluge ili na vaš proizvod. Postotak konverzije kod email marketinga je jedan od najvećih kod internet marketinga, pod uvjetom da se napravi kako treba 😉

Osim ovih kratkih crtica bilo je govora i o drugim stvarima. Ako Vas zanima možete pregledati i samu prezentaciju na ovom linku

 

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...