Raste broj pretraga za izazivanje pobačaja kod kuće


Napomena:
Ukoliko ste osoba koja traži odgovore na upite poput “kako napraviti pobačaj kod kuće” molim da prvo pročitate ovaj tekst.

 

Što kada bih vam rekao da se na Google tražilici sve više pretražuju pojmovi vezani za izazivanje pobačaja kod kuće? Da se zadnje dvije godine vidi sve veći rast upita poput “kako prekinuti trudnoću prirodnim putem”? Ne vjerujete mi? Čitajte dalje jer ću vam pokazati dokaze.

Ali prije svega – moram opisati kako sam došao do tih podataka. Vodama digitalnog marketinga plovim već desetak godina. U obavljanju svog posla se služim raznim Google alatima. Mnogi od tih alata su besplatni i svatko ih može koristiti.

Jedan od tih alata je i keyword planner – alat pomoću kojeg mogu istražiti koji se sve pojmovi pretražuju, na kojim područjima i preko kojih uređaja. Alat mi daje i prosječni povijesni volumen pretraga tih, ali i sličnih upita. Svi podaci prikazani u ovom tekstu su izvađeni upravo iz tog Google alata.

Napomena: iako je alat besplatan potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta da dobijete što bolje podatke. Neki od njih su da imate aktivnu AdWords kampanju. Zbog toga je moguće da neće svi biti u mogućnosti doći do ovih podataka.

Pronašao sam oko 30-ak upita na Google tražilici koji dokazuju da dolazi do rasta ukupnog volumena tih upita od 2016. godine. Možda je dobro napomenuti da se neki od tih upita nisu uopće pretraživali sve do 2016. godine…

 

Kako prekinuti trudnoću prirodnim putem

Prvo ću se osvrnuti na podatke za sve pretrage na Google tražilici u kojim se spominje, ili se odnosi, prekid trudnoće prirodnim putem.

kako prekinuti trudnocu prirodnim putem 801

Kao što se može vidjeti – dolazi do povećanja volumena pretraga od kraja 2015. godine. No, netko bi mogao reći da je ukupan broj mjesečnih pretraga malen – oko 75. Međutim, alat je takav da daje podatke za točno taj upit – kako prekinuti trudnoću prirodnim putem. On ovdje ne uzima u obzir sve druge kombinacije poput upita bez ć,č,š…

Uzmimo isti taj upit, ali ovaj put – bez “ć”.

kako prekinuti trudnocu prirodnim putem 802

Ovaj put vidimo da je bio određeni volumen pretraga tijekom 2015. godine – ali i ovdje dolazi do povećanja od 2016. godine. Ujedno se na ovom primjeru vidi da se kod upotrebe ovog alata trebaju uzimati u obzir i sve “kombinacije” određenog upita.

No osvrnimo se i na slične upite poput “kako izazvati abortus prirodnim putem”:

kako izazvati abortus prirodnim putem 803

I u ovom slučaju je vidljiv rast volumena upita od početka 2016. godine. No, vrlo je veliki skok tijekom ljeta 2017.godine.

Još jedan upit ima slični skok tijekom 2017. Godine – “kako pobaciti dijete prirodnim putem”:

kako pobaciti dijete prirodnim putem 804

No, imamo i vrlo sličan upit koji bilježi mali pad tijekom vremena:

kako pobaciti prirodnim putem 805

Razlika u odnosu na prijašnji upit je u tome što ovdje nemamo “dijete”. Možda bi netko mogao zaključiti da pad u volumenu ovog upita je nadoknađen u rastu volumena prethodnog upita.

Ostali slični upiti su: prekid trudnoće prirodnim putem, izazivanje pobacaja prirodnim putem, kako izazvati spontani prirodnim putem, kako pobaciti na prirodan nacin, kako prirodno pobaciti

Njihov ukupni mjesečni volumen pretraga od 2015. godine do 3. mjeseca 2018. godine se kretao kao što je prikazano na donjem grafu:

kako prekinuti trudnocu prirodnim putem 6

Više nego očiti je ogroman skok od početka 2016. godine.

 

Kako izazvati spontani u ranoj trudnoći

U ovom dijelu ću se osvrnuti na pretrage koje se dotiču upita “kako izazvati” pobačaj ili abortus. Prvi od njih će biti “kako izazvati spontani u ranoj trudnoci” (obratite pozornost da se ne koristi “ć”).

kako izazvati spontani ranoj trudnoci 807

I ovdje se vidi skok pretraga početkom 2016 godine. Ujedno se vidi i skok pretraga u prvim mjesecima 2017. i 2018. godine.

Postoje upiti kod kojih Google nema podataka prije 2016. godine. Možda su se ti upiti i tražili, ali ne u tolikom volumenu da bi ih Google predstavio (manje od 10 pretraga mjesečno). Jedan od takvih primjera je i “kako namjerno izazvati spontani”

kako namjerno izazvati spontani 809

Dakle, ovdje bi mogli zaključiti da dolazi do velike “eksplozije” pretraga od kraja 2017. godine. Ujedno se može primijetiti da dolazi i do rasta pretraga na početku ove godine.

Naravno, kao što imamo veliki rast pretraga kod određenih upita poput prijašnjeg, tako imamo i pad kod određenih drugih upita.

kako izazvati pobacaj 810

Iako ovaj upit ima pad pretraga to je vrlo vjerojatno zato što se tijekom vremena sve više pretražuju slični – ali – duži/kompliciraniji upiti koji se sastoje od više riječi.

Ostali slični upiti su: kako izazvati spontani, kako izazvati spontani lijekovima, kako izazvati spontani pobacaj, kako izazvati spontani abortus,  kako izazvati abortus, kako izazvati abortus kod kuce…

Ukupni mjesečni volumen pretraga za gore navedene upite od 2015. godine do 3. mjeseca 2018. godine se kretao kao što je prikazano na donjem grafu:

kako izazvati spontani ranoj trudnoci 811

I ovdje vidimo skok pretraga od početka 2016. godine.

 

Ostali upiti

Krenimo sa zanimljivim upitom koji se do prije 2 godine nije uopće tražio – “namjerno izazivanje pobačaja”.

namjerno izazivanje pobacaja 814

U ovom slučaju – upiti se pojavljuju prvi put u 6. mjesecu 2016. godine. Netko bi možda mogao reći da ih nema puno – ali čak i da ih ima samo 5 mjesečno – to je 5 upita previše.

Sljedeći primjer ima puno veći mjesečni volumen.

kako napraviti abortus kod kuce 815

Kako napraviti abortus kod kuce – upit čiji volumen je naglo narastao početkom 2016. Potrebno je primijetiti da raste i tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Kako abortirati sama – je sljedeći upit koji pokazuje iste/slične trendove.

kako abortirati sama 816

Mislim da je sada već sasvim jasno da je došlo do velikog skoka ovakve vrste upita od 2016. godine.

Ostali upiti za koje nisam napravio grafove ali slijede slične trendove: namjerni prekid trudnoće, kako prekinuti trudnoću, kako prekinuti trudnocu u prvom mjesecu, izazivanje spontanog pobačaja, kako pobaciti kod kuce, kako pobaciti u ranoj trudnoci, kako spontano pobaciti, kako potaknuti spontani.

Ukupni mjesečni volumen pretraga za gore navedene upite od 2015. godine do 3. mjeseca 2018. godine se kretao kao što je prikazano na donjem grafu:

abortus ostali upiti 817

I ovdje se vidi nagli skok od prije dvije godine.

 

Ukupni broj pretraga

Dokaza imamo i previše za zaključak da je u zadnje dvije godine došlo do povećanog zanimanja određenih žena za samostalnim izvođenjem pobačaja kod kuće. Ako pogledamo graf u kojem se nalaze svi gore navedeni upiti u ovom tekstu onda dobivamo:

abortus svi upiti 818

Prosječni broj mjesečnih pretraga je od 1600 do 1900. I treba imati na umu da ovdje imamo brojke samo o upitima koji su navedeni u tekstu – što je s upitima u kojima je došlo do greške u pisanju?

Na primjer, svakom se dogodi da dok tipka na tipkovnici, ili mobitelu, slučajno klikne na krivo slovo. U tom slučaju bi se moglo reći da je pravi broj mjesečnih pretraga do 3800.

I sad se trebamo zapitati: ako je prosječni mjesečni broj pretraga toliko velik – koliko žena se mjesečno odlučuje na ovakav čin?

Brojka je sigurno velika iako je ne možemo točno znati.

google upiti predlozak

Bez obzira na pravi broj trebamo imati na umu da je čin “samostalnog” pobačaja vrlo opasan po zdravlje te žene. Komplikacije mogu biti mnogobrojne, od unutarnjih krvarenja, preko neplodnosti pa sve do smrti žene.

Iskreno se nadam da nijedna žena nije izgubila život zbog ovoga.

Ako pogledamo službene podatke HZJZ-a vidimo da dolazi do smanjenja broja legalnih pobačaja. Tako vidimo da je broj legalnih pobačaja pao do brojke od 2500 u 2016. godini. Međutim, ako vidimo “ostale” pobačaje – one kod kojih je trebala liječnička intervencija – onda vidimo da se broj takvih pobačaja zadržava stalno na sličnim brojkama.

Ovo spominjem zbog toga što sam uvjeren da mnoge žene koje su se odlučile na čin samostalnog pobačaja su na kraju morale zatražiti liječničku pomoć. I kao takve su ušle u tu “službenu” kategoriju “ostalih” pobačaja.

No, ovdje se trebamo pitati i koliko žena nije zatražilo liječničku pomoć

Činjenica ostaje da je potrebno pružiti svu moguću pomoć tim ženama. Ne samo fizičku pomoć već i psihičku. Osobno ne mogu niti predočiti u kakvom stanju je potrebno da se nalazim da se odlučim na takav čin. Ali, uvjeren sam da se radi o vrlo teškom stanju.

U isto vrijeme, zbog tog stanja, žene su “podložne” utjecajima od strana drugih osoba i skupina. No, na ženu se ne smije ponašati osuđivački i s prijezirom – već s razumijevanjem. U suprotnom – žene će riskirati vlastiti život kako bi obavile pobačaj unutar vlastita 4 zida a ne u sigurnosti bolnice.

 

Umjesto zaključka

Umjesto zaključka potrebno je da svatko tko ovo čita pokuša odgovoriti na dolje napisana pitanja.

Što se dogodilo 2016. godine da je došlo do velikog skoka upita na Google tražilici u kojima žene traže informacije za pobačaj kod kuće?

U kojem stanju straha i očaja se treba nalaziti žena da donese odluku o izvođenju samostalnog pobačaja?

Čega i koga se te žene boje?

Jesu li se 2016. godine pojavile određene skupine (ili pojedinci) koje su djelovale u javnom životu a mogle bi imati veze sa rastom ove vrste upita?

Ako postoje takve skupiine (ili pojedinci) – Hoće li ti koji su uzrokovali taj strah i očaj kod žena  ikad odgovarati?

Koliko je potrebno ugroženih života da bi se država (konačno) umješala?

 

PS:
Ukoliko ste osoba koja traži odgovore na upite poput “kako napraviti pobačaj kod kuće” molim da pročitate ovaj tekst.

 

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...