Ad Group Ideas

Keyword tool je nedavno dobio vrlo zanimljiv dodatak koji će prije svega se svidjeti onima koji rade AdWords kampanju od samog početka. Radi se o Ad Group Ideas (ili na hrvatskom Ideje za grupe oglasa ) – posebnoj mogućnosti koji razvrstava rezultate istraživanja ključnih riječi u skupine prema samoj temi.

Ali, bolje da krenem redom i objasnim na primjeru. Kada odete na keyword tool prvo što ćete primjetiti je da postoji jedan novi tab (koji je usput još uvijek u beta fazi ali funkcionira u svojoj temeljnoj zadaći).

Ad group ideas - 1

Recimo da želimo istražiti koje sve rezultate će nam dati keyword tool ukoliko budemo istražili riječ “kolači” jer želimo napraviti novu kampanju za trgovinu sa kolačima. Nakon što smo je unijeli i kliknuli na tab “Search” dobili smo 378 rezultata različitih fraza i riječi koje su u vezi sa riječi “kolači”.
Ad group ideas - 2

Kada bismo prolazili baš kroz svih 378 rezultata i ručno ih odvajali (ili ih obilježili i dodavali u već prije napravljene ad grupe) to bi nam oduzelo dosta vremena. Međutim, ukoliko sada kliknemo na taj novi tab Ad Group Ideas (ili na hr. prijevodu – ideje za grupe oglasa ) dobit ćemo sve rezultate već grupirane prema samim temama. Ukoliko se pogleda donja slika vidi se da je AdWords sustav podijelio kolače na suhe, najbolje, kremaste, itd.
Ad group ideas - 3

Recimo da želimo vidjeti koje sve riječi i fraze je keyword tool grupirao u Kremaste kolače. Nakon što kliknemo na znak plus (+) pored samog naziva te grupacije pokazat će nam se upravo sve fraze koje se nalaze unutar te grupe. Mala napomena – po defaultu pokazuje se samo 5 fraza. Da bi vidjeli sve ostale fraze potrebno je kliknuti na vrh male strelice u desnom kutu za “slijedeću” stranicu.
Ad group ideas - 4
Nakon što smo kliknuli na vrh strelice pokazuju nam se i ostale fraze koje se nalaze unutar te grupe.
Ad group ideas - 5

Potrebno je napomenuti da keyword tool neće prikazati sve grupacije koje je napravio. To se događa kada ima jako puno potencijalnih ad grupa tj. grupacija na osnovu samih rezultata koje je dao keyword tool. Da bi se vidjele sve grupacije potrebno je kliknuti na show more ad groups.
Ad group ideas - 6
Nakon što smo kliknuli na show more ad groups pojavljuju nam se i ostale grupacije fraza. Tako se može vidjeti da su nam ostale grupacije one koje keyword tool Adwordsa nije mogao svrstati u određene grupe već ih je stavio u “ostale” grupe.
Ad group ideas - 7
I to bi bilo to. U sljedećem postu ću opisati ostale promijene koje je donio novi keyword tool. No, moram reći da je Ad Group Ideas jedna od rijetkih novih mogućnosti koja mi se uistinu svidjela. Valjda je zato i zaslužila svoj posebni post 😉

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...