Ad preview tool – provjera adwords oglasa na tražilici

AdPreviewtoool_feat

Napravili ste svoju google adwords kampanju i sad jedva želite vidjeti prve klikove na svoje oglase. Ali ne želite samo to, vi želite vidjeti i kako ti oglasi izgledaju na Google tražilici. Zbog toga otvarate novi prozor na svojem browseru i odlazite na google gdje utipkavate jednu od ključnih riječi koje ciljate u svojoj adwords kampanji. Vidite svoj oglas među konkurencijom i sretni ste. Međutim, vidite da je vaš oglas na četvrtoj poziciji i zanima vas da li će se možda pojaviti na boljoj poziciji pa još nekoliko puta kliknete na pretragu.

Međutim, nakon nekoliko puta vaš oglas se više ne pojavljuje na tražilici. Ovo je normalno jer najvjerojatnije imate ograničeni dnevni budžet pa ga sustav pokušava rasporediti na cijeli dan – zbog toga ne pokazuje vaš oglas za svaki upit. Nakon recimo sat-dva vi opet pokušavate napraviti pretragu na Google kako bi provjerili da li se vaš oglas počeo prikazivati. I to radite tijekom cijelog dana.

Što biste napravili kad bih vam rekao da na ovaj način samo činite štetu svojoj kampanji? Vi na ovaj način povećavate broj impresija tj. prikazivanja oglasa a samim time utječete i na CTR (click thru rate) koji vam opada. A upravo je to jedan od podataka koji sustav uzima za određivanje cijene klika na oglas. Da ne biste utjecali na svoju kampanju postoji alat koji predlažem da se uvijek koristi.

AD Preview Tool

Link na ovaj alat se nalazi ovdje . Kada vam se otvori stranica prvo što ćete vidjeti je da imate mogućnost nekoliko izbornika.

Ad preview tool izbornik

 Naime, pomoću ovog izbornika vi možete vidjeti kako će oglasi izgledati (i koji se oglasi prikazuju) na točno određenim domenama tj. zemljama, na kojim jezicima i za koje uređaje. Prije nego upišete riječ/frazu za koju želite testirate adwords oglase potrebno je da ispunite sve ostale podatke. Kada ih ispunite/odaberete tek onda upišite frazu i kliknite na pretragu.

Ali krenimo redom. Prvo odabirete domenu Googla za koji testirate oglase. Domena označava zemlju koju ciljate i u pravilu svaka zemlja ima svoju domenu. Ukoliko vaša AdWords kampanja cilja područje Hrvatske potrebno je da odaberete domenu “hr”. Ukoliko neznate domene za one zemlje koje ciljate dovoljno je da pogledate popis svih domena na ovom linku.

Ad Preview tool odabir domene

Nakon odabira domene potrebno je da odaberete jezik korisnika na ciljanom području. U našem slučaju odabiremo “croatian” jezik jer želimo vidjeti korisnike koji imaju namješteni hrvatski jezik. Ponekad se može dogoditi da ciljate određenu zemlju na kojoj se podjednako koriste dva ili više jezika, poput Belgije – francuski i nizozemski jezik. Tada ćete testirati oglase prvo za jedan jezik a onda i za drugi jezik (nemogu se odabrati dva jezika odjednom).

Ad Preview Tool odabir jezika

 Nakon odabira jezika potrebno je odabrati područje koje testiramo. Pošto je u postavkama AdWords kampanje moguće da ciljamo točno određene gradove (pa čak i točno određene ulice) tako i ovdje imamo mogućnost da odaberemo određenu zemlju, grad, županiju ili da ciljamo prema točno određenim koordinatama. U ovom slučaju odabiremo grad Zagreb.

Ad Preview Tool odabir lokacije

 Zadnje što nam se pruža je da odaberemo da li ćemo provjeriti oglase na desktop (kućnim) računalima ili na mobitelima i tabletima što je u skladu sa opcijama koje imamo kod ciljanja uređaja u AdWords kampanjama. Zanimljivo je da možemo odabrati točno određeni operacijski sustav kao i to da li se uređaji spajaju na internet preko Wi-Fi ili preko mobilne mreže.

Ad Preview Tool odabir uređaja

Jedino što nam sada ostaje je da upišemo riječ ili frazu koju želimo testirati i kliknemo na “preview”. Dobit ćemo novi prozor u kojem ćemo vidjeti oglase koji odgovaraju parametrima koje smo unijeli: ključna riječ, domena, jezik, zemlja/lokacija i uređaj.

Ad Preview Tool rezultati

Jednostavno, zar ne? 🙂

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...