AdWords izmjene u 2013 godini

Adwords izmjene u 2013 godini

Prošla godina je bila dosta zanimljiva s obzirom na sve novosti koje su se dogodile vezane za AdWords sustav oglašavanja. Ovdje neću navoditi sve promijene koje su se dogodile u zadnjih godinu dana ali ću navesti, po mom izboru, najvažnije tri novosti koje će imati najviše utjecaja i na buduće strategije oglašavanja pomoću AdWords marketinga.

Izdvajaju se tri novosti u AdWords oglašavanju u 2013 godini a to su: uvođenje enhanced kampanja, RLSA (remarketing list for search ads) ciljanje, utjecaj ekstenzija na poziciju oglasa. Iako je bilo još zanimljivih novosti poput uvođenja Google Partner programa, za ove tri izmjene predviđam najveći utjecaj na budući marketing putem AdWordsa. Pa da krenemo nekim kronološkim redom:

Enhanced AdWords kampanje

Iako je Google najavljivao uvođenje enhanced kampanji kao jednu od najvažnijih stvari u 2013 godini, barem što se tiče ciljanja korisnika kao i jednostavnosti upravljanjem takvih kampanja, moram reći da ipak nisam u potpunosti oduševljen sa njima. Nemojte me krivo shvatiti , enhanced kampanje su donijele mnogo dobrih stvari poput enhanced sitelinkova, dodatnog ciljanja u slučaju GDN kampanja, mogućnosti upravljanja bidovima i ostale stvari.

Ipak, jedna od najvažnijih stvari, koju je Google zapravo predstavio kao dobru stvar, je nedostatak mogućnosti da samo ciljam mobilne uređaje. Doduše, postoji mogućnost da se pomoću “bid adjustmenta” ciljaju mobilni uređaji ali vrijeme je pokazalo da kod takvih kampanja se može dogoditi da preko 50% klikova dođe sa drugih uređaja. Jedinu mogućnost koju imamo je da u potpunosti isključimo ciljanje mobilnih uređaja, ali nemamo mogućnost da cilljamo SAMO mobilne uređaje.

Enhanced device bid adjustment

Zašto je Google to tako odlučio? Glavni razlog mu je bio taj što sve više osoba pristupa internetu pomoću svojih mobilnih uređaja. Međutim, oglašavanje na mobilnim uređajima je dosta različito od oglašavanja na desktop računalima (npr. problem sa pozicijama oglasa) te jedan od logičkih razloga za “oduzimanjem” mogućnosti da imamo kampanje koje mogu ciljati SAMO mobilne uređaje vidim u cilju povećanja potrošnje sredstava na AdWords oglašavanje. Dio budžeta kod takvih kampanja će se potrošiti na desktop računala koje mi nismo htjeli ciljati a samim time možemo reći da se radi o “promašenom” trošku.

Remarketing liste za oglase na tražilici – RLSA

Možda jedno od najboljih stvari koje su nam donijele enhanced kampanje. O čemu se radi? Recimo da je neki korisnik vidio vaš oglas na tražilici, kliknuo na njega i došao na Vašu web stranicu. Međutim, nije izvršio cilj tj. konverziju tijekom svog boravka na web stranici i nakon nekog vremena ode sa nje. Kasnije, tijekom vremena, taj isti korisnik ponovno traži na Google tražilici određene pojmove koje su nama interesantni. Ali on se sada nalazi u našoj listi osoba koje su već bile na našoj web stranici te zbog toga mu se prikazuju posebno skrojeni oglasi samo za tu vrstu korisnika.

Remarketing marketing tag

Mi ga sada možemo ciljati sa posebno napisanim oglasima u kojem mu nudimo dodatne pogodnosti (jer se radi o osobi koja nije ispunila cilj zbog nekog razloga u svom prijašnjem posjetu), šaljemo ga na posebne podstranice na kojima se nalaze te posebne pogodnosti (te podstranice mogu vidjeti samo osobe koje kliknu na taj poseban oglas) i samim time imamo veću mogućnost da će osoba ovaj put ispuniti naš zacrtani cilj. Osim toga, mi možemo stavljati i posebne bidove na oglase u slučaju takvih osoba te na primjer reći da nam se oglasi uvijek prikazuju na prvom mjestu kod takvih osoba.

Po mom mišljenju, ovo je jedan od alata s kojima se mogu dobiti vrlo iznenađujući rezultati. Pod uvjetom da se namjesti kako treba, ali treba napomenuti da kod određenih web stranica, tj. njihovih ponuda, RLSA ne bi imali nekog prevelikog rezultata. U svakom slučaju, predlažem da se pokuša i testira, jer jedino testiranjem se mogu donijeti definitivni zaključci da li neki alat ima ili nema dobre rezultate.

Utjecaj proširenja oglasa na položaj oglasa

Ovo smatram vrlo važnom promjenom jer se odnosi na promjenu u samom algoritmu izračuna pozicije AdWords oglasa na tražilici. Do sada, Ad Rank je uzimao u obzir izračun Qualitiy score i iznos samog bida kojeg smo bili spremni dati za jedan klik na oglas. Sada Ad Rank uzima u obzir i dodatnu komponentu a to je upravo da li se koriste proširenja oglasa i njihov utjecaj na CTR. O tome sam već pisao i može se naći ovdje.

Na neka od pitanja o utjecaju ekstenzija oglasa možete poslušati i u ovom videu:

To su tri najvažnije novosti iz 2013 godine. Ostaje nam samo vidjeti što li će nam donijeti 2014 godina.

Podijelite ovo:

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...