AdWords u 2015 godini

 

I tako, prošla nam je još jedna godina. Mnogo toga se promijenilo u svijetu AdWords oglašavanja – neke promjene su bile dobre a neke nisu bile toliko dobre. U svakom slučaju, bilo je dosta izmjena u samom adwords sustavu a ja ću ovdje nabrojati samo neke koje su mi “zapele za oko” te su mi se svidjele, tj. nisu mi se svidjele.

Pa, krenimo prvo od dobrih promjena i novosti.

Dobre adwords izmjene u 2015 godini

 

GSP – gmail sponsored promotions je možda najbolja novost u cijeloj 2015 godini. Iako ove kampanje spadaju u display kampanje moram priznati da one pokazuju izuzetno dobre rezultate koje su i do nekoliko puta bolje od klasičnih display kampanja. Definitivno je potrebno da ih se uvijek pokuša barem nakratko istestirati u svakom adwords računu. Požurite, jer mnogi još uvijek ne koriste ove izvrsne kampanje 😉

 

gmail oglasi na mobitelu

Promjene kod DSA kampanja – ono što vidim po rezultatima kod nekoliko mojih klijenata je da su se rezultati poboljšali u slučaju dynamic search kampanja. No, ovo nije samo rezultat optimizacije tih kampanja (da, mnogi ne znaju da se i DSA kampanje trebaju optimizirati) već sumnjam da se i sami sustav dubinski promijenio. Ovo je i vidljivo preko mnogobrojnih novih mogućnosti koje sada možemo aktivirati – najviše se ističe ciljanje pomoću kategorija koje je Google prepoznao na vašoj web stranici.

 

Report editor – još jedna nova mogućnost koja se pojavila u AdWords sustavu a koja nam omogućuje neka nova izvješća. Postoje mnogobrojne nove mogućnosti pravljenja izvještaja na temelju podataka koje smo odabrali. Možda je najbolje u svemu što nam se rezultati pokazuju na vrlo jednostavan i shvatljiv grafički/slikovni način. Definitivno alat sa kojim se isplati “igrati” 😉

Report editor

Ostale dobre stvari koje bih izdvojio: ako koristite call ekstenziju od 2015 godine je potrebno da se tel. broj nalazi na vašoj web stranici (na bilo kojoj stranici koju je google indeksirao), Flash oglasi se više ne prikazuju u Chrome browseru (ni u Firefoxu), Video kampanje su se “premjestile” među sve kampanje u adwords sustavu (nema više zaboravljanja da imate aktivnu video kampanju 😉 ), Ad customizers i slično.

 

Ne toliko dobre izmjene u AdWords sustavu 2015 godine

 

vCPM – od 2015 godine se oglasi koje prikazujete na display mreži a uključili ste CPM (cost per mile- cijena na tisuću prikazivanja) računaju na takav način da ako korisnik nije vidio oglas – to se neće računati u tih 1000 prikazivanja (neće vam biti naplačeno).

Samo malo, pa ovo je zapravo dobra stvar! Zašto si je stavio u ovu kategoriju?!

Pa recimo ovako – zar zaista mislite da se ovo nije moglo prije napraviti? Ili mogli bi reći ovako – zar ovo znači da nam je Google do sada naplačivao prikazivanje oglasa iako ih korisnik nije mogao vidjeti (oglas je bio pri dnu stranice a korisnik nije uopće skrolao do kraja te stranice)? Priznajem da je ovo dobra stvar ali mi jednostavno ostaje gorak okus u ustima ako razmislim o ova dva pitanja.

Email liste (customer match)  – dobili smo mogućnost da ciljamo korisnike na temelju email lista , tj. emailova koje su korisnici ostavili prilikom prijave na newsletter i slično. Ovo nije loša stvar ali iako su mnogi krenuli hvaliti ovo mogućnost – nitko od njih nije obratio pozornost na jednu vrlo važnu informaciju (zapravo mi je čudno kako si nitko nije postavio to pitanje) – no, o tome u jednom od naknadnih postova.

Mobile adwords certifikat – za sve one koji vole skupljati još certifikata adwords je tijekom 2015 godine uveo još jedan. Sada možete biti certificirani i u slučaju mobilnog oglašavanja.

Mobilni adwords oglas

Kreiranje display kampanja – kad prvi put kreneš raditi nove display kampanje sad dobivaš odmah mogućnost izbora da kreiraš kampanje prema svom poslovnom cilju tj. planu. Ne moram reći da, iako je ovo dobro ako želiš odmah si ograničiti neke mogućnosti, je zapravo loše – uvijek odaberite sve mogućnosti. Vjerujte mi, nikad ne znate kada će vam zatrebati.

Display marketing ciljevi

Ad Preview tool – izmjene koje su napravljene u drugoj polovici 2015 godine nisu dobre. jednostavno, meni osobno je teže se snaći i odabrati neke mogućnosti koje su prije postojale u ad preview toolu. Jednostavno se pitam tko zapravo radi u Googlu kad su u pitanju neke izmjene vezane za UX i UI – dovoljno je pogledati što su napravili od Google plusa.

Ostale stvari koje mi nisu niti dobre niti loše: dobili smo još jedne extenzije – structured snippets (ovo je logično da je google dodao još jedne ektenzije jer one utječu i na poziciju vašeg oglasa), nema više destination URLa već final url, mogućnost upotrebe podataka ad grupa cijele kampanje (obvezna upotreba filtera kako bi dobili najviše iz ovog alata), display kampanje tj. ad grupe sad imaju takozvani display summary tab, mogućnost skrivanja starih adwords računa u vlastitom MCCu (iako mnogi znaju potpuno zaboraviti na svoje račune jednom kad to naprave – moj prijedlog je da otvorite posebni MCC u koji ćete stavljati stare adwords račune), itd.

 

Loše AdWords izmjene u 2015 godini

 

Keyword tab – kada gledamo koje riječi ciljamo unutar jedne ad grupe mi sada imamo posebne keyword tabove – ciljane riječi, negativne riječi i search termse ( za koje upite su se naši oglasi “okinuli”). Iako je ovo dosta dobra podjela ipak tijekom rada (kako osobno tako i kod mojeg tima) sam primijetio da dolazi do mogućih grešaka. Naime, prije smo imali mogućnost da na istom “prozoru” vidimo riječi koje ciljamo ali i riječi koje smo postavili kao negativne riječi.

Keywords tab adwordsa

Danas više to ne vidimo jer moramo posebno kliknuti na negativne riječi te u tom trenutku mi više ne vidimo koje riječi ciljamo u toj ad grupi. U slučaju da ne koristite pravilno imenovanje pojedinih ad grupa ovo vam može biti veliki problem tj. gubljenje vremena jer prilikom gledanja ad grupa je potrebno da se stalno prebacujete između ta dva taba kako bi vidjeli što ste sve točno isključili i kako to utječe na te ključne riječi. Sve bi bilo u redu da imamo i dalje mogućnost da u istom “prozoru” ili tabu vidimo i riječi koje ciljamo ali i riječi koje smo postavili kao negativne.

AdWords aplikacija – opet bi se moglo postaviti pitanje da je ovo zapravo vrlo dobra stvar jer sada imamo aplikaciju s kojom možemo pristupati našim adwords računima. To je točno, ovo je dobra aplikacija ali je problem negdje drugdje. Problem je u sigurnosti. Sigurnosti vašeg mobitela i android sustava kojeg imate na svom mobitelu. Sigurnosti WiFi mreža s kojima se spajate na internet. Sigurnosnih zakrpi koje proizvođač vašeg mobitela izdaje svaki put kad se otkrije neki sigurnosni propust. U svakom slučaju, ako još niste, uključite two way faktor autorizaciju za pristup u vaše adwords račune (google račune).

I to bi bilo to. Ovo su samo neke izmjene koje su se dogodile u 2015 godini. Inaće, 2015 godine je AdWords imao svoj 15 rođendan. To znači da sada ulazim u 9 godinu kako se bavim adwords oglašavanjem 🙂

 

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...