AdWords Change History – Kako vidjeti sve izmjene u vašem računu

Adwords change history feat

“Kako vidjeti sve izmjene koje su napravljene u AdWords računu tijekom vremena i od strane koga?” – je jedno od pitanja koje čujem sa vremena na vrijeme. Bez obzira da li želite provjeriti kako vam agencija (ili osoba) koja je zadužena za vođenje vaših adwords kampanji radi ili ako želite vidjeti tko je napravio određene izmjene, sam postupak je dosta jednostavan.

Treba napomenuti da ukoliko je kampanja dobro namještena ponekad može proći dosta vremena između određenih akcija poduzetih na samoj kampanji. Zbog toga se ne morate brinuti ako vidite da recimo nekoliko tjedana nije ništa rađeno na samom računu. Međutim, ukoliko vidite svega par izmjena tijekom nekoliko mjeseci onda se možete zapitati da li se vaše kampanje nalaze pod dobrim nadzorom.

Nakon što se ulogirate u svoj AdWords račun imate dvije mogućnosti za odabir: a) Kliknete na “tools” izbornik pa na “change history” ili b) pored samog grafa kliknete na “view change history”.

Adwords change history buttons

Nakon što ste kliknuli na jednu od te dvije opcije pojavio vam se novi prozor sa popisom svih izmjena napravljenih na vašem računu. On bi trebao izgledati poput donje slike na kojoj vidite datum kad je napravljena određena izmjena, tko ju je napravio, u kojoj kampanji i ad grupi, kao i što je bila sama izmjena.

Look of Adwords change history

Vrlo je važno da odaberete pravilno vremensko razdoblje za koje želite vidjeti izmjene. Naime, iako ste možda dok ste gledali kampanje (nešto radili na njima) imali namješteno na primjer ovaj mjesec, sad to može biti recimo prošli mjesec. Dosta puta je došlo do zabune upravo zbog krivo namještenog vremenskog razdoblja.

Odabir vremenskog razdoblja

Change History vam omogućuje da filtrirate sve izmjene koje su učinjene u vašem adwords računu. Ovo je vrlo dobra mogućnost jer ponekad od mnoštva izmjena u samom računu vam se može zavrtiti glava. Da bi filtrirali izmjene potrebno je da kliknete na mali kvadratić u kojem piše “filter” (iznad samog grafa)

Filtriranje change history

Izmjene možete filtrirati prema korisnicima koji su učinili izmjenu (svi koji imaju pristup u vaš adwords račun), prema alatima koji su učinili izmjenu, prema izmjenama za određene kampanje ili ad grupe, vrsti izmjena i prema stvarima koji su izmijenjeni.

Opcije filtriranja

Najzanimljiviji filter je opcija prema kojoj imate mogućnost filtrirati sve izmjene za točno određenu osobu (koja je imala pristup računu i radila određene izmjene). Ovo može biti vrlo korisno ukoliko želite vidjeti tko je napravio određenu izmjenu a koja vam možda nije bila jasna zašto je napravljena – sad tu osobu možete pitati zašto je to napravila.

Izmjene prema osobama

Vrlo zanimljivo filtriranje je i prema “alatima” koji su učinili izmjenu – tj. preko kojih alata su učinjene izmjene: da li su izmjene učinjene ručno, da li preko automatskih pravila, skripti, itd.

Izmjene prema alatima

Ostale mogućnosti vam omogućuju da filtrirate sve izmjene prema “vrsti” izmjena – npr. kad je neka kampanja pauzirana, kad je povećan ili smanjen bid na neku od ključnih riječi, kad je neka ad grupa pauzirana ili aktivirana, itd.

Izmjene prema vrsti

I za kraj možete filtrirati sve izmjene prema “stvarima koje su izmjenjene” – npr. izmjene vezane uz postavljanje vremena kad se oglasi prikazuju, sve izmjene vezane uz oglase, ekstenzije oglasa, ciljane ključne riječi i slično.

Koje stvari su izmjenjene

Ostale mogućnosti Change History alata

U samom popisu izmjena vidjet ćete mogućnost da pobliže vidite od čega su se sastojale te izmjene – potrebno je kliknuti na “show details”. Osim toga mi imamo mogućnost i da povratimo te izmjene na početno stanje (na primjer ako smo pauzirali određene oglase sad ih možemo jednostavno “vratiti” u aktivno stanje) tako da kliknemo na “undo changes”.

Pojedinosti izmjena

Potrebno je napomenuti da se mora paziti i na to da možda imamo više redova samih izmjena (nemojte gledati samo prvu stranicu).

Broj stranica izmjena

Ukoliko želite vidjeti izmjene za samo točno određenu kampanju (ili točno određenu ad grupu unutar te kampanje) onda je potrebno da sa desne strane odaberete onu kampanju (ili ad grupu) za koju to želite vidjeti.

Izmjene po kampanjama ili ad grupama

Potrebno je još napomenuti da se u samom izvještaju ponekad pored imena osobe koja je vršila izmjena nalazi “automation” riječ – ovo samo pokazuje da je ta osoba napravila određena pravila koja se automatski izvršavaju tijekom vremena kad se uvjeti dostignu.

I to bi u pravilu trebalo biti to. Vrlo jednostavno možete vidjeti koliko često su rađene izmjene na vašem adwords računu, tko ih je napravio i kada.

Ukoliko vam treba pomoć ili imate bilo kakvih pitanja – slobodno me kontaktirajte.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...