AdWords Custom Columns

Google je omogućio prije nekog vremena da sami radimo svoje “custom columns” u adwords sučelju. Ipak, ostao sam iznenađen što još uvijek nisam previše vidio postova o ovome vrlo zanimljivom i nadasve vrlo korisnom dodatku.

custom columns 1

Da neduljim previše, ovdje ću vam pokazati samo neke primjere kako se mogu koristiti ove prilagođene kolone tj stupce u adwordsima. Od toga da odmah vidite koja vrsta uređaja vam je donijela konverzije (i koliko) do toga da vidite prosječnu poziciju oglasa u čak dvije (!!) decimale 😉

Prije svega je potrebno da odaberete “custom columns” u izborniku. Zatim će vam se pojaviti opcija da odmah nazovete tu kolonu tj. stupac sa određenim imenom (i unesete kratko objašnjenje). Osim toga možete odabrati i dvije vrste metrika: “performance” i “conversions”. Savjet: odredite ime tek nakon što odaberete metrike koje ćete pratiti.

Imenovanje posebnih stupaca

Od metrika nam se tako pruža mogućnost da odaberemo sve vezano za konverzije kao i sve klasične pokazatelje performansi kampanje (CTR, CPC, impresije, itd.).

Custom Column 3

 

Konverzije prema vrsti uređaja

Za prvi primjer pokušajmo napraviti stupce koji će nam pokazati koliko smo dobili konverzija preko određene vrste uređaja (kompjuter, mobitel ili tablet). Iako se ovo može dobiti i na drugi način (segmentacija) smatram da je preko posebnih stupaca puno preglednije a samim time i lakše za donošenje određenih zaključaka.

Prvo što odaberemo od metrike su konverzije tj. “converted clicks”.

Custom Columns 4

Zatim odaberemo “device” i od mogućih opcija odaberemo samo “computers”. Ovaj stupac će nam pokazivati broj konverzija koje su se ostvarile preko kompjutera.

Custom columns 5

Na isti način sada napravimo i stupce posebno za mobitele i posebno za tablete. Za ime stupca upotrijebite imena iz kojih će vam odmah biti jasno o čemu se radi.

Custom column 6

Nakon što ste to napravili sve što je potrebno je da pogledate rezultate za svoje kampanje (ili ad grupe).

Custom columns 7

 

Invalidni klikovi prema vrsti uređaja

Sljedeći primjer je dosta sličan ali sada od metrike odaberemo “invalid clicks” i posebno svaku vrstu uređaja.

Odabir invalidnih klikova

Kao što možemo vidjeti na donjoj slici ovi podaci nam mogu pomoći u tome koja do kampanja se pokazuje kao ona koju treba pozorno pratiti.

custom columns 9

 

CTR oglasa na određenim pozicijama

Sljedeći primjer nam može pomoći u donošenju odluke koje pozicije oglasa ćemo ciljati. Jer ponekad se mogu pokazati vrlo velike razlike između prve tri i svih ostalih pozicija. Od metrika trebamo odabrati CTR a zatim posebno odabrati “top” za jedan stupac i posebno odabrati tj. napraviti “other” stupac.

CTR kao posebna metrika

Na donjoj slici se mogu vidjeti neki zanimljivi podaci ukoliko upotrijebimo ove vrste stupaca. Sad je moguće vidjeti kod kojih kampanja (ad grupa) je potrebno ciljati prve pozicije na osnovu CTR-a lošijih pozicija.

Različiti CTR na određenim pozicijama

Prosječna pozicija oglasa

Ako želite vidjeti koja je prosječna pozicija oglasa ali u čak 2 decimale (a ne zaokružena vrijednost koju inače vidimo) onda slijedite sljedeći primjer. Potrebno je da prvo odaberemo kao metriku prosječnu poziciju. Zatim , kao i u prethodnom slučaju, je potrebno posebno napraviti stupac tj. kolonu za “top” i posebno za “other” pozicije.

Pozicija oglasa kao posebna metrika

Nakon što ste napravili ta posebna dva stupca jedino što vam ostaje je da pogledate rezultate:

Custom Columns 13

Iako se do svih ovih podataka moglo doći i na druge načine – smatram da ako upotrijebimo posebne stupce na ovaj način je puno preglednije, ali i puno jednostavnije za donositi odluke o daljnjem djelovanju u samoj AdWords kampanji 😉

Da li ih i vi koristite?
Ako da, koje?

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...