Analytics stupci u AdWords računu

Analytics column adwords featKako vidjeti podatke iz google Analyticsa u svojem AdWords računu? Da li je to uopće moguće? Kratki odgovor bi bio da je to uistinu moguće. Sve što trebate napraviti je da imate povezani vaš adwords račun sa analyticsom… uz određene dodatne korake 😉

Iako je povezivanje analyticsa i adwords prvotno namijenjeno tome da se mogu vidjeti podaci o vašim kampanjama u samom analyticsu, postoji mogućnost da određene podatke iz analyticsa uvezete u svoj adwords račun. Doduše, nećete moći sve podatke uvesti ali oni koji će vam biti na raspolaganju mogu biti od velike pomoći.

Tako na primjer, ćemo moći vidjeti bounce rate naših kampanja i ad grupa. Ovaj podatak nam može pomoći u tome da nas potakne na testiranje drugih landing stranica naših oglasa. Osim toga, ukoliko vidimo da uz veliki bounce rate imamo i mali QS (quality score) onda u pravilu možemo doći do zaključka da je naša web stranica (na koju vode naši adwords oglasi) loše kvalitete sa SEO strane.

Ukoliko se nalazimo u našem adwords računu dovoljno je da pogledamo da li imamo mogućnost dodavanja “analytics” stupca za naše ad grupe.

Analytics stupci adwords sucelje

 Ukoliko nemamo te mogućnosti kao na gornjoj slici onda nam slijede određeni dodatni koraci. Ali prije njih potrebno je da provjerimo da li uopće ispunjavamo početne pretpostavke:

  1. Adwords račun nam je povezan sa Analyticsom. (prilikom povezivanja bilo bi poželjno da email s kojim povezujemo u AdWords sučelju ima administratorske ovlasti dok u Analyticsu ima “edit” ovlasti. Kasnije kad uvozimo analytics podatke u sami račun bit će potrebno da email s kojim pristupamo našem adwords računu ima “edit” ovlasti u odgovarajućem analytics računu tj. pogledu)
  2. Moramo provjeriti da li nam analytics račun (s kojim smo povezali AdWords račun) prikuplja podatke – da li je veza dobro postavljena.
  3. U Analyticsu moramo imati namješteno da analytics podatke dijelimo sa ostalim Googleovim proizvodima (Admin – account settings – data sharing)
  4. U adwords računu moramo imati omogućeno “auto-tagging” (u pravilu je po defaultu uključeno iako je bilo i suprotnih slučajeva)

Kada smo provjerili da su nam sve gornje pretpostavke ispunjene onda nastavljamo dalje. Prvo što je potrebno je da kliknemo na “kotačić” gore desno u našem računu. Zatim odaberemo “account settings”. Prvo što bi nam se trebalo pokazati je prozor sa našim “preferences” (postavkama) gdje odmah možemo provjeriti da li nam je uključen “auto-tagging”. Sljedeći korak je da kliknemo na “linked accounts”.

Postupak za dodavanje analytics stupaca

 Prozor koji nam se otvorio bi trebao imati dvije mogućnosti – jednu o povezivanju Analyticsa (ovo povezivanje nam služi za uvoz podataka iz analyticsa a ne obratno) a drugu o povezivanju webmastertoolsa (o tome u nekom drugom članku). Dovoljno je da kliknete na “google analytics” sa desne strane ili na “view details” dolje.

Povezani analytics racuni

 Ukoliko vam se pokaže poruka poput slike dolje – onda najvjerojatnije pristupate AdWords računu sa različitim emailom od onoga s kojim pristupate analytics računu (ili nemate edit ovlasti u tom analytics računu).

Nepostojanje dovoljnih ovlasti

 Ukoliko je sve u redu (isti email koristite za adwords i analytics) pokazat će vam se nešto poput donje slike. Sve što trebate je da odaberete odgovarajući “view” iz vašeg Analytics računa i dodate ga klikom na “add”.

Povezivanje analytics racuna

Nakon uspješnog odabira trebali bi vidjeti da ste spojili (linked) jedan ili više analytics pogleda (view).

Uspjesno povezivanje

Sve što vam sada preostaje je da se vratite u svoju kampanju i da uključite analytics stupce za svoje ad grupe.

Analytics stupci u adwords sucelju

I to bi bilo to. Naravno, sada možemo vidjeti koliko su nam kvalitetne određene ad grupe i ciljanje ključnim riječima u njima. Osim toga, sada možemo vidjeti i da li vodimo i na odgovarajuću web stranicu klijenta. Ovi nam podaci mogu pomoći da testiramo određene postavke kako bi došli do što boljih rezultata.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno me kontaktirajte.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...