Display oglašavanje

Display_feat

Prosječna osoba koja koristi “internet” provodi otprilike 95% svog vremena na surfanje po web portalima, raznim servisima ili web stranicama – a samo 5% vremena provede u upotrebi tražilica (google, bing, yahoo…). A ako želimo uspješno internet oglašavanje onda se vrlo lagano može zaključiti kako je potrebno ciljati te osobe i tijekom tih 95% vremena.

Ovu informaciju sam prenio u sklopu edukacije “On-line promocije malih i srednjih poduzeća” koje se održavalo u Općini Nijemci tijekom mjeseca listopada. Predavanje je bilo o osnovama Google display oglašavanja. U skladu sa time ću ukratko objasniti i navesti najvažnije pojedinosti o oglašavanju na web stranicama i portalima pomoću AdWords sustava.

AdWords sustav nam daje opciju da te korisnike ciljamo pomoću takozvanog “display oglašavanja” tj. prikazivanjem oglasa na Google oglašivačkoj mreži (Google display network – GDN). U sklopu te display mreže se nalaze sve one web stranice i portali koji su potpisali ugovor sa Googlom o prikazivanju oglasa. Osim tih stranica tu se nalaze i specifične Google web stranice poput Gmaila, Youtube i ostaloga.

Prema tvrdnjama samog Googla, GDN mreža doseže do 90% korisnika interneta širom svijeta, a obuhvaća preko 2 milijuna web stranica (ovaj broj se svakodnevno povećava). Samo oglašavanje ima nekoliko dobrih mogućnosti poput ciljanja širokog spektra korisnika, ciljanja korisnika prema interesima koje pokazuju na internetu, upotrebu različitih formata oglasa, itd.

Ipak, netko će pitati zašto bi se oglašavali preko display mreže kad imamo search kampanje tj. oglašavanje na tražilicama?

Search protiv display

Osnovna razlika je u tome što kod tražilice mi ciljamo korisnika baš u tom trenutku kad on iskazuje interes za proizvod/uslugu koju mi nudimo. U slučaju display mreže mi ciljamo korisnika u trenutku kad ga „zanima” nešto drugo – mi mu „prekidamo” pažnju i usmjeravamo ga da pogleda našu ponudu.

Osnovni cilj kod kampanja koje ciljaju tražilice je ostvarivanje konverzija dok nam je “brendiranost” (svijest kod korisnika o postojanju našeg brenda) u drugom planu – kod display oglašavanja to je obrnuto. Display oglašavanje nam prije svega služi za “brendiranost” a zatim za sve ostalo.

Naravno, display oglašavanje može imati i vrlo dobre rezultate u ostvarivanju konverzija, ali u usporedbi sa search kampanjama display oglašavanje mu nije ni blizu.

Načini ciljanja kod AdWords display oglašavanja

Vrste display ciljanja

Contextualno ciljanje: Ciljanje web stranica na temelju „riječi” koje se nalaze u samom tekstu članka ili drugog teksta na web stranici. S obzirom na vrste, razlikujemo dva contextualna ciljanja: ključne riječi i Topics (teme).

Ključne riječi je ciljanje u kojem mi unosimo ključne riječi za koje želimo da nam se naši oglasi pojave. Drugim riječima, sustav provjerava da li se te riječi (ili tema tih riječi) podudara sa tekstom koji se nalazi na web stranicama/portalima koji su u Google oglašivačkoj mreži. Na primjer ako ciljamo riječi poput “nogomet”, “košarka”, “tenis” – postoje vrlo velike šanse da će se naš oglas pojaviti na onim web stranicama koje pišu o sportu.

Topics – ciljanje u kojem mi odabiremo teme u AdWords sustavu za koje želimo da se naši oglasi pojave. Adwords sustav je unaprijed rangirao određene web stranice na temelju riječi koje se pojavljuju u njihovom tekstu i na osnovu toga ih grupirao pod određene “teme”. Na primjer mi možemo odabrati “sport” kao tema i naši će se oglasi pojavljivati na web stranicama koje pišu o sportu.

Točno određene web stranice (placement): U AdWords sustavu odabiremo točno određene stranice na kojima želimo da nam se naši oglasi pojavljuju. Mi odabiremo njihove „adrese” poput www.imestranice.com i slično. Tada se naši oglasi prikazuju samo na tim stranicama koje smo odabrali (prije odabira tih stranica potrebno je provjeriti koje sve vrste oglasa prihvaćaju).

Placement primjer ciljanja

Placement primjer ciljanja

 Interesima: Jednostavno objašnjeno, Google „vidi” ponašanje korisnika na internetu (pomoću kolačića). Google ne vidi vaše ime i prezime ali on vidi da vaš kompjuter tijekom dana u pravilu posjećuje određenu vrstu web stranica. Možemo reći da Google vidi „određena” pravila u ponašanju korisnika (ujutro gledam sportske stranice, u podne vijesti i vremensku prognozu, kasno poslijepodne gledam stranice hotela).

Na temelju toga za svakog korisnika određuje „interese”. U gornjem primjeru korisnik bi spadao pod sportske, travel i news interese.

Remarketing: Ciljanje osoba koje su već bile na vašoj web stranici ali u pravilu nisu ostvarile cilj (kupovina, poslani upit…). Mi znamo da ih zanima ono što im mi nudimo ali nisu ostvarili cilj – zbog toga ih sada „podsjećamo” na našu ponudu. Najbolje bi bilo da imamo posebnu ponudu na našoj web stranici za takve korisnike – osoba je bila na našoj stranici ali nije ostvarila cilj -> zbog toga joj sada nudimo posebnu ponudu (dodatni popust, besplatna dostava…).

Oglasi na Google display mreži

Postoji nekoliko vrsta oglasa koji se mogu koristiti u display oglašavanju. Najčešće ih dijelimo na četiri skupine:

  1. Tekstualni oglasi – radi se o potpuno istim oglasima kao i u slučaju adwords kampanja na tražilici.
  2. Slikovni oglasi – oglasi koji moraju ispunjavati točno određene postavke poput točno određenih dimenzija ili veličine.
  3. Rich media oglasi – slikovni oglasi sa animacijama, mogu biti napravljeni u flashu, html5, najbolje je da ih sami napravite ali postoji mogućnost da ih i sustav napravi za vas.
  4. Video oglasi – nesmijemo zaboravit da je Youtube druga tražilica na svijetu prema broju pretraga (iako službeno ne spada u tražilice već u servise).
Najcesce dimenzije oglasa

Najcesce dimenzije oglasa

Svi vaši oglasi se ocjenjuju! Sustav kod display oglašavanja određuje Quality score koji se sastoji od:

  • relevantnost/povezanost između oglasa i ciljanih riječi (koje ciljate u ad grupi ali i na web stranici)
  • rezultati oglasa (povijesni rezultati – gleda se CTR, prosječna pozicija, ostalo)
  • kvaliteta stranice na koju vodite korisnike koji su kliknuli na vaš oglas (google zapravo gleda da li „tema” te stranice odgovara sa onime što se spominje u oglasu i na temelju ključnih riječi koje ciljate).

Prema iskustvu mogu reći da je skoro uvijek najvažniji element CTR (postotak klikova na vaše oglase u odnosu na broj prikazivanja). Međutim, sam sustav postaje sve “pametniji” tijekom vremena tako da postaje sve važnije da imate vrlo dobro napravljenu web stranicu prema SEO pravilima.

Zašto je ocjena (quality score) uopće važna?

Vi se „natječete” sa ostalim oglašivačima koji ciljaju iste/slične web stranice sa svojim oglasima. Vi nudite određeni „bid” (maksimalna cijena koju ste spremni platiti za jedan klik/1000 prikazivanja) i natječete se sa drugim oglašivačima.

Ako je vaša ocjena kvalitete oglasa bolja od konkurencije vi možete „pobijediti” u tom natjecanju sa manjim bidom nego što nudi konkurencija. Drugim riječima, ako vi imate bolju ocjenu kvalitete vaš oglas se može prikazati po manjoj cijeni nego oglas konkurenta.

Naravno, ovo nije sve o display oglašavanju pomoću adwords sustava. Vjerujem da bi se mogla napisati cijela knjiga samo o tome. Ovo su bile samo neke osnove ove vrste marketinga kojeg sam predstavio na predavanju u Nijemcima. Uskoro ću napisati i posebne članke o određenim pojedinostima ove vrste oglašavanja za one koje zanima više.

Do tada – ukoliko imate bilo kakvo pitanje slobodno me kontaktirajte.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...