Google Dynamic Search Ads?

O čemu se radi?
Zamislite ovo: Vi imate određenu stranicu i želite pokrenuti oglašivačku kampanju na Google tražilici. Ali umjesto da sami odaberete za koje riječi će Vam se pokazivati Vaš oglas to prepuštate Googlu! Pogledajte kratku prezentaciju koju je Google napravio još dok se Dynamic search ads nije tako zvao već je imao naziv Keywordless ads:

Nadasve zanimljivo, zar ne? Čak štoviše, možete reći da je to odlično jer, eto, vi se više ne morate brinuti za koje riječi i kako će se pokazivati vaši oglasi.
Paaaaa… ne baš!

Prije nego krenem objašnjavati zašto ovo nije dobro za vaše kampanje moram ukazati na jednu notornu činjenicu. Predviđa se da Google zarađuje oko 80% svojih prihoda preko svog Adwords oglašavanja. Dakle, ako ćemo logično zaključivati, Googlu je u cilju da oglašivač potroši što više novca preko oglašavanja. Sad kad smo to utvrdili možemo krenuti dalje 😉

Iako u samoj prezentaciji Google navodi da je 20% upita dnevno potpuno novo, tj. da se u zadnjih 6 mjeseci takvi upiti nisu ni jednom prije pojavili, u svom nedavnom postu na svom blogu je naveo podatak od 16%. Ako se malo razmisli o ovim podacima oni i imaju smisla. Svaki dan nastaju novi proizvodi/članci/vijesti pa tako i novi upiti. Ali, isto tako se moramo zapitati koliko tih “novih” upita otpada na greške u pisanju riječi. Npr. bicikl – vicikl – bucikl – bivikl – bicokl… ovdje sam samo umjesto određenih slova na tipkovnici stisnuo tipke pored pravih slova.

Zatim se navodi da 70% pretraga tj. upita u Americi nisu ciljani sa exact match frazama. Da li to objasniti sa time da su oglašivači u Americi lijeni da istraže i unesu sve fraze? Neznam, moguće je. Samo ću navesti primjer s kojim sam se susreo na ovim prostorima. Radilo se o kampanji za jednu veliku i ozbiljnu trgovinu koja je imala i svoju poslovnicu u Hrvatskoj. Kad sam je dobio da je optimiziram ona je imala sveukupno nekih 500-injak fraza. Nakon optimizacije ona je imala oko 10000 različitih fraza.

Jedna od “prednosti” dynamic search ad-a je u tome da su oni lakši za koristiti kad se vaše usluge/proizvodi dosta često mijenjaju jer jako je teško napraviti nove ad grupe sa novim setovima fraza za ciljanje. Da, bio sam jednim dijelom sarkastičan u ovom slučaju. Ovo bi i imalo smisla kad bi se proizvodi (ili usluge) na nekoj web stranici potpuno mijenjali svakih sat – dva, tj. dnevno. Ali, u velikoj većini slučajeva ne radi se o takvim stranicama. Možda, u slučaju grupona ili velikih trgovina sa ogromnim brojem različitih artikala. Ali to bi se moglo tako riješiti da kad se prvi put pojavi jedna vrsta proizvoda se napravi ad grupa/e sa riječima koje ciljaju te proizvode te nakon isteka/rasprodaje se pauziraju. Sljedeći put kad opet budemo imali tu vrstu proizvoda mi samo odpauziramo tu ad grupu i po potrebi promijenimo oglase. Pet minuta posla.

Ali kako, taj dynamic search ad uopće radi?

Prilikom stvaranja nove kampanje oglašivač odabere URL (domenu) svoje web stranice koju želi oglašavati. Zatim napiše oglas koji će se koristiti u cijeloj kampanji (ne za pojedine ad grupe!) ali samo drugu i treću liniju teksta dok naslov oglasa generira adwords sustav prema samoj pretrazi. Oglas će se pojaviti onog trenutka kad Google odluči da je pretraga u “vezi” sa vašom web stranicom. Ukoliko korisnik klikne na Vaš oglas on je poslan na onu stranicu vašeg URL-a za koju Adwords smatra da je najrelevantnija.
Dynamic search ad 1Jednostavno, zar ne? Možda prejednostavno. Evo mali primjer:
Recimo da imate stranicu na kojoj prodajete bicikle i krenuli ste sa oglašavanjem preko keywordless ad-a. Google će “proći” kroz vašu stranicu i vidjeti da vas zanimaju upiti vezani za bicikle. Tako će se Vaš oglas prikazivati za ovakve upite:

 •   polovni bicikli
 •   ukradeni bicikli
 •   bojanje bicikla
 •   kako ukrasti bicikl
 •   kako uništiti bicikl
 •   kako zapaliti bicikl

Recimo da nam je sada puno jasnija tvrdnja o povećanju prometa od 5% do 10% kako navodi Google u svom postu. Ali da li mi uopće želimo takav promet? Naravno da ne. Upravo zato je potrebno stalno pregledavati reporte o upitima i s obzirom na te podatke stalno ubacivati “negativne” riječi u kampanju.

Da li je sve tako crno?

Nije. Google ipak omogućava određenu kontrolu u ciljanju landing page-ova. Naime, postoji mogućnost da isključimo ili pak uključimo točno određene stranice za ciljanje. Kod korištenja dynamic ads-a imamo četiri opcije koje se mogu (moraju) kombinirati zajedno za najbolje rezultate.

 • Kategorija – Google će automatski kategorizirati sve stranice vaše domene i ponuditi oglašavanje samo na određenoj/im kategorijama. (napomena: Googlova kategorizacija nemora biti istovjetna i Vašoj kategorizaciji same stranice)
 • URL – ciljanje pomoću URL-a je puno bolje od kategorizacije (pod uvjetom da je struktura vaših URL-ova pravilno napravljena) jer možemo ciljati samo određeni dio teksta koji se javlja u URL-u! Npr. recimo da želimo ciljati samo outlet robu (www.vašadomena.hr/outlet/…) tada unesemo “outlet” kao dio URL-a.
 • Title – ukoliko vaš URL nije dobro napravljen i dalje možete ciljati npr. samo određene proizvode pomoću dijela teksta koji se nalazi u Titlu same stranice
 • Sadržaj stranice – isključiti ili uključiti određene stranice na temelju sadržaja koji se pojavljuje u tekstu same stranice

Nedostaci, prednosti i zaključak

Glavni nedostaci dynamic search ad-a

 1. Tekst oglasa je isti za cijelu kampanju i nije optimiziran
 2. Nedostatak kontrole nad ciljanim riječima (obvezno kasnije dodati negativne riječi)
 3. Nedostatak potpune kontrole nad izborom landing page-a (imamo samo određenu kontrolu)
 4. S obzirom na loš tekst oglasa imamo i lošiji CRT
 5. Lošiji CRT povlači za sobom i skuplju cijenu klika
 6. Skuplja cijena klika negativno utječe na ROI
 7. U slučaju lošeg odrađenog SEO-a Google “ne vidi” dobro što treba ciljati

Pozitivne strane dynamic search ad-a

 1. Jednostavnost u pokretanju i postavljanju kampanje
 2. Ciljanje onih riječi i fraza koje smo možda zaboravili
 3. U slučaju prevelikog broja riječi u Adwords accountu (100000+)
 4. Kao dopuna postojećim kampanjama (koje sadrže keyworde)

Nažalost, ovaj sustav će imati sve više smisla zbog sve više užurbanog načina života kad će mnogi pomisliti da žele oglašavanje na tražilici i to odmah! Neće ih biti briga što, koliko, kako i gdje – samo da odmah vide svoj oglas na tražilici! Za sve ostale i pametnije osobe – tu smo mi.
Pravi adwords stručnjaci!

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...