Negativne riječi – poboljšajte kampanju u 5 minuta

Kako jednim od najjednostavnijih trikova povećati svoje rezultate AdWords kampanje?
Odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan: upotrebom negativnih riječi.

Negativne rijeci prije i poslije

Vidljiva razlika nakon samo 7 dana!

Naravno, samo upotreba negativnih riječi nije dovoljna kao takva za potpunu optimizaciju već predstavlja samo jedan od akcija koje možemo poduzeti u smjeru postizanja boljih rezultata. Negativne riječi nam pomažu da ostvarimo bolji CTR (click thru rate) , da nam fraze i riječi za koje se natječemo budu više relevantne u odnosu na naš oglas i sami landing page. U skladu sa time, naš CPC bi se tijekom vremena trebao smanjiti (ne za puno ali ipak…) što bi rezultiralo većim brojem prikazivanja našeg oglasa u sklopu istog budžeta a samim time i veći broj klikova. Veći broj klikova na naš oglas bi pak značilo da bi došlo do većeg broja potencijalnih kupaca na našoj stranici.

Ukratko, nekoliko negativnih riječi u samoj ad grupi bi moglo doprinijeti većem broju kupaca. Može se reći da negativne ključne riječi dodajemo u svoje ad grupe / kampanje u 2 slučaja. Prvi slučaj je prilikom postavljanja same kampanje tj. ad grupe. Drugi slučaj je tijekom praćenja rezultata same kampanje i dodavanja u skladu sa traženim frazama.

Vratimo se na prvi slučaj i objasnimo ga na jednostavnom primjeru. Uzmimo da imate svoju tvornicu keksa i da proizvodite kekse sa žitaricama koji su bogati vlaknima. Nazovimo takve kekse “Fit Keksi”. Sad napravimo ad grupu sa odgovarajućim oglasima i u koju ćemo staviti ciljane riječi poput: keks, keksi, grickalice… itd.

Naš cilj (nazovimo ga korporativnim pravilom) je da se naš oglas ne prikazuje kada netko traži naše konkurente. U tom slučaju mi ćemo u našu ad grupu jednostavno staviti negativne riječi poput: – kraš, -kandit, -zvečevo… itd.

Na taj način smo osigurali da se naš oglas ne pojavljuje za ono što ne želimo. Međutim, ponekad se nemožemo sjetiti svih onih fraza i riječi za koje ne bismo željeli da se pojavi naš oglas. U tom slučaju je potrebno pratiti koje sve fraze i riječi su aktivirale naš oglas. Sada govorimo o drugom slučaju dodavanja negativnih riječi.

Sami postupak je vrlo jednostavan. Dovoljno je kada smo u svojoj ad grupi da kliknemo na tab ključne riječi i zatim na “prikaži pojmove za pretraživanje”.
Kako dodati negativne rijeci

Zatim odaberemo da li želimo vidjeti upite za sve fraze ili samo za određene fraze koje imamo u svojoj ad grupi.
Negativne rijeci za sve ili odabrano

Nakon što smo odabrali, pojavljuje se popis svih upita koji su aktivirali naše oglase (napomena – upiti koji su bili u jako malom volumenu se ne moraju uvijek prikazati u ovom popisu). Sada samo jednostavno krenemo kroz sami popis i gledamo za koje upite ne bi željeli da se naš oglas prikazuje. Same upite možemo zapisati negdje i onda ručno dodati ih kao negativne riječi, ili, možemo upotrijebiti mogućnost koju nam pruža sami AdWords sustav. Naime, u samom popisu možemo označiti upite i dodati ih kao negativne riječi u ad grupu.

Odabir negativnih rijeci

Odaberemo upite koje više ne želimo

Nakon što smo odabrali koje fraze želimo dodati kao negativne i nakon što smo kliknuli na “Dodaj kao negativnu ključnu riječ” – pojavljuje nam se mogućnost da odabrane fraze dodamo u samu ad grupu ili pak cijelu kampanju. Ovdje možemo birati i da li želimo odabrane fraze dodati kao broad, phrase ili exact negativne riječi (“vrste” negativnih ključnih riječi ću opisati u jednom od sljedećih postova).

Negativne rijeci ad grupa ili kampanja

Biramo vrstu negativnih riječi i gdje ih dodajemo

Vratimo se slučaju sa prve slike na početku posta. Naime, prije tjedan dana me prijatelj zamolio da mu pogledam kampanju. Prilikom gledanja upita za određenu ad grupu došao sam do zanimljivih podataka tj. upita. Bilo ih je vrlo zanimljivih među kojima čak i upiti koji su u sebi sadržavali riječi poput: cement, soja, škola, itd.

Naravno, ti upiti nisu imali nikakve veze sa samom temom oglašavanja i uslugom koju je prijatelj nudio. Uspoređujući tjedan prije i tjedan nakon dodavanja tih negativnih riječi došli smo do povećanja CTR-a od 3% što zapravo predstavlja povećanje od 25% ako uzmemo početni CTR kao polazište. Prosječnu cijenu klika smo smanjili za 0.02€ što predstavlja smanjenje od nekih 15%. I sve to za 5 minuta posla provjeravanja upita.

Treba napomenuti da se ovdje dakle radi samo o dodavanju negativnih fraza – sve ostalo nije dirano. Upravo zbog toga bi se moglo činiti da ovo ne predstavlja neki veliki pomak u poboljšanju same kampanje tj. ad grupe. Ali, ovo predstavlja samo jedan od mogućnosti koje se upotrebljavaju u optimiziranju kampanje. Kada se upotrijebe apsolutne sve mogućnosti optimiziranja kampanje onda dolazimo do vrlo velikih i pozitivno iznenađujućih (za klijente 😉 ) rezultata.

No, to je nešto o čemu ću pisati u jednom od sljedećih postova. Do tada, pazite na svoje upite 😉

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...