Široko ciljanje riječi – drugi dio

U prijašnjem dijelu sam pisao o širokom ciljanju riječi u adwords sustavu oglašavanja. Ukoliko ste pročitali cijeli prvi dio shvatili ste koje su prednosti ali i negativnosti kad stavljamo riječi u tzv. broad match. Međutim, postoji još jedna mogućnost koju možemo upotrijebiti kod širokog ciljanja riječi a to je tzv. broad match modifier.

Najjednostavnije bi bilo broad match modifier opisati kao “dodatak” koji nam omogućuje uže ciljanje riječi i fraza od običnog broad matcha. Ali, najbolje bi bilo da krenemo redom i objasnim na istom primjeru kao i u prvom dijelu.

U prvom dijelu smo koristili frazu: cvijeće osijek.

Da bi ova fraza prešla iz običnog broad match-a u frazu sa broad match modifier-om potrebno je dodati znak + (plus) ispred one riječi koju želimo ciljati sa modifier-om. U našem slučaju staviti ćemo znak + ispred obadvije riječi. Tako da će naša fraza sada izgledati ovako: +cvijeće +osijek.

Što smo postigli sa time?

Pa, naši oglasi se više neće prikazivati za upite poput ovih (uzimam iste upite kao i iz prvog dijela:

ruže osijek
tulipani osijek
osijek umjetne biljke
drveće u osijeku
biljke u osijeku

Kao što vidimo, smanjili smo opseg mogućih upita i uspjeli smo (ne u potpunosti) spriječiti prikazivanje oglasa za one upite koje nismo htjeli da nam se prikazuju. Da smo koristili običan broad match onda bi nam se oglas prikazao za upit “biljke u osijeku” jer bi AdWords sustav smatrao riječ “biljke” u vezi sa našom ciljanom riječju “cvijeće”. Međutim, stavljanjem broad match modifier-a to više neće biti slučaj. Isto se događa i sa upitima sa poimeničnim cvijećem.

Dakle, gledajući gornji primjer, stavljanjem broad match modifiera mi sprječavamo da nam se oglas pokaže za one upite koji su “u vezi” sa našim ciljanim riječima tj. frazom (cvijeće – biljke). Međutim, nismo bili potpuno uspješni u gornjem primjeru jer bi možda bilo dobro da nam se oglas pojavljuje za one upite koji sadrže imena određenog cvijeća (cvijeće – ruže). Ovaj problem se riješi vrlo jednostavno dodavanjem posebne ad grupe u kojoj ćemo ciljati poimenično ono cvijeće koje i prodajemo u našoj cvjećarni.

No, uzimajući prvi primjer iz prvog dijela, naši oglasi će se prikazivati za ove upite:

cvijet osijek
umjetno cvijeće osijek
nagrada zlatni cvijet gradu osijeku
slike cvijeća osijek

Vidimo da dobivamo samo one upite koji u sebi sadrže riječi “cvijet” i “osijek” ili njihove jednine tj. množine. Naravno, određeni upiti nemaju veze sa prodajom cvijeća ali taj problem se uspješno riješi dodavanjem negativnih riječi (o tome sam već pisao ovdje) .

Isto kao i u slučaju običnog broad matcha, naši oglasi će se prikazivati u slučajevima kada su korisnici krivo utipkali određene riječi. Tako na primjer, naši oglasi će se prikazati za ove upite:

cvijet osijek
cviieče osijek
vciječe oseijk

Kao što vidimo na svim gornjim primjerima, broad match modifier nam pruža malo “uže” ciljanje nego običan broad match ali ipak i  dalje dosta širi nego phrase match ili exact match (o tome ću se pozabaviti u jednom od budućih postova).

Na što trebam paziti kod broad match modifiera?

Osnovno pravilo je da se stavi plus (+) znak ispred one riječi koju želimo ciljati na taj način. Kod stavljanja + znaka je potrebno da nema razmaka između tog znaka i same riječi. Na primjer:

Točno: +cvijeće +osijek
Netočno: + cvijeće + osijek

Naravno, može se i kombinirati, tj. ne moraju sve riječi u frazi biti sa plus znakom. No, to utječe i na to kakvi će upiti aktivirati naš oglas. Ukoliko bismo stavili + znak samo ispred riječi osijek (npr: cvijeće +osijek) onda bi se naš oglas prikazivao i za ove upite:

ruže osijek
tulipani osijek

Ovo je dobro imati na umu jer različitim kombinacijama bi mogli ciljati različite upite.

U svakom slučaju preporučujem testiranje i isprobavanje broad match modifier-a, pogotovo ukoliko imate samo exact match riječi i fraze u svojim kampanjama. Jer, nikad se nezna, možda ste zaboravili ili predvidjeli određene upite koje ćete sa broad match modifierom sada ciljati. U tom slučaju ne smijete zaboraviti ni gledati koje sve upite su aktivirale vaše ciljane riječi.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja – slobodno ih postavite u komentarima i na njih ću odgovoriti što prije. Do tada, testirajte, testirajte i testirajte 😉

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...