Široko ciljanje riječi

Siroko ciljanje rijeci feat

Kad govorim o širokom ciljanju riječi ja u ovom slučaju govorim o jednoj od vrsti ciljanja riječi tj. fraza u AdWordsima. Govorim o osnovnoj vrsti ciljanja ključnih riječi – tzv. broad matchu.

Široko podudaranje (ciljanje) riječi tj. broad match je osnovna vrsta ciljanih riječi u AdWords sustavu oglašavanja. Može se lagano reći da je broad match najjednostavnija i najlakša vrsta ciljanja ključnih riječi. Međutim, to neznači da bi se ona uvijek trebala koristiti. Ali bolje da krenem od početka i uz nekoliko primjera da pokažem kako uistinu “broad match” funkcionira.

Recimo da imate cvjećarnu u Osijeku i upravo ste otvorili svoju novu web stranicu preko koje kanite prodavati cvijeće koje imate u ponudi. Otvarate AdWords račun i nakon što ste unijeli svoj oglas na red je došlo da unesete riječi i fraze koje želite ciljati.

Prvo što vam padne na um je ova fraza: cvijeće osijek

Siroko ciljanje rijeci 2

Ovu frazu ste unijeli u AdWords sučelje upravo tako, bez ikakvih drugih oznaka poput uglatih zagrada ( npr. [cvijeće osijek] – exact match) ili pak navodnika (npr. “cvijeće osijek” – phrase match).

I zaista, ovakva jednostavna fraza koja se sastoji od samo 2 riječi će vam donositi pojavljivanja vaših oglasa na sve upite koji su u vezi sa onim što ste unijeli. Odlično, zar ne?

Na prvi pogled i je ali sada malo bolje čitate moju rečenicu i počinjete se pitati ovo: Samo malo, da li je to on napisao da mi se oglas pojavljuje za sve upite koji su u vezi sa mojim ciljanim riječima? Što to znači?

Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Vaš oglas će se uistinu prikazivati kada netko napiše u Google tražilicu ciljanu frazu ali isto tako i kad netko npr. upiše sljedeće upite:

cvijet osijek
ruže osijek
tulipani osijek
umjetno cvijeće osijek
osijek umjetne biljke
nagrada zlatni cvijet gradu osijeku
drveće u osijeku
biljke u osijeku
slike cvijeća osijek

Kada pogledate gornje upite bit će vam jasno da zapravo želite da se vaš oglas pojavljuje samo za nekoliko upita (osim u slučaju da prodajete i umjetno cvijeće 😉 ). Ujedno se može vidjeti da bi se naš oglas pojavio i u slučaju kad bi netko tražio tulipane a ne cvijeće (Google AdWords prepoznaje tulipane kao vrstu cvijeća i zbog toga smatra da je taj upit u vezi sa našom ciljanom frazom). Upravo zbog toga se može zaključiti da je broad match ciljanje vrlo dobro ako želite “pokriti” baš sve moguće upite koji bi bili u vezi sa frazom koju ste uistinu i unijeli.

No, to može predstavljati dvosjekli mač. Uzmimo npr. da mi u našoj cvjećarni ne prodajemo tulipane. Tada, ne bismo htjeli da nam se prikazuje oglas za takvu vrstu upita u kojima bi bile riječi “tulipani”. U tom slučaju možemo upotrijebiti negativne riječi kako bismo spriječili pojavljivanje oglasa za tu vrstu riječi. (o negativnim riječima sam već prije pisao a možete pročitati ovdje).

Široko cilljanje tj. broad match je dobar izbor ciljanja ukoliko imate proizvod (ili uslugu) koju želite reklamirati ali neznate ili se nemožete sjetiti koje sve fraze tj. upite bi korisnici mogli upisivati u samu tražilicu. Ukoliko unesete nekoliko ciljanih fraza u broad matchu vrlo brzo će se vidjeti koje sve upite su korisnici koristili da bi im se vaš oglas pojavio. Postupak kako vidjeti koji svi upiti su aktivirali prikazivanje oglasa sam opisao u članku o dodavanju negativnih riječi a koji možete pročitati ovdje.

Broad match je dobar izbor i u slučaju kada korisnici kod upisivanja upita tj. riječi pogriješe u samom pisanju, ili, kad koriste množinu tj. jedninu. Tako bi se oglasi mogli pojavljivati i u ovim slučajevima:

cvijet osijek
cviieče osijek
vciječe oseijk
osječe biljka
tulipan osieek

Međutim, broad match ciljanje ima i još jednu mogućnost koja i nije toliko dobra. Radi se o tome da bi se naš oglas o prodaji cvijeća u Osijeku pokazivao i za upite koji bi sadržavali samo jednu riječ od kojih se sastoji sama fraza (cvijeće osijek). Na primjer, oglas bi se pojavljivao i u ovim slučajevima:

cvijeće
osijek
cvijet
biljka
cvit

Odmah je jasno da mi ne bismo htjeli da nam se pojavljuje oglas za neke upite. Na primjer, osoba koja je u tražilici tražila osijek (samo tu riječ) je vrlo vjerojatno htjela informacije o gradu Osijeku i nije ju zanimala naša ponuda cvijeća.

Sve u svemu, broad match ciljanje riječi i fraza i nije toliko loše ali uz preduvjet da se pravilno koriste negativne riječi. Međutim, postoji još jedna mogućnost kod broad matcha tj. širokog ciljanja koja uvelike smanjuje “negativnosti” upotrebe iste.

O tome sam napisao u drugom dijelu članka koji možete pročitati ovdje. Do tada – pazite na svoje ključne rijječi i provjeravajte upite 😉

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...