Vrste negativnih riječi u Adwordsu

U jednom od prijašnjih članaka sam pisao kako možete poboljšati svoju adwords kampanju u samo 5 minuta tako da što ćete dodati negativne riječi. Sada ću pobliže objasniti kakvih sve vrsta   negativnih riječi imamo. Vrlo je jednostavno, vrste su iste kao i vrste ključnih riječi koje postoje u AdWordsu kada dodajemo fraze koje ciljamo (o jednoj vrsti ciljanja sam već pisao tu i drugi dio ovdje). Tako i u ovom slučaju imamo tri vrste negativnih riječi:Broad, Phrase, Exact. Pa da krenemo.

Broad negativna riječ u adwordsu

Ovo je najosnovnija vrsta negativne riječi koje koristimo u adwords sustavu i u većini kampanja (jednostavnih kampanja) je sasvim dovoljna. Tako na primjer, ako ne želimo da nam se oglasi prikazuju upite koje u sebi sadrže riječ “cvijeće”, onda je dovoljno da stavimo u adwords ad grupu (ili kampanju – u ovisnosti što želimo postići) ovu riječ: cvijeće. Tako se naš oglas neće prikazivati za recimo sljedeće upite:

romantično cvijeće
crveno cvijeće
crveno cvijeće ruže
umjetno cvijeće
najskuplje cvijeće
bijelo cvijeće
cvijeće zadar
cvijeće zadar konkurent_ime
koje cvijeće kupiti

Treba imati na umu da neki adwords manageri kod broad negativnih riječi koriste sve moguće izraze ciljane negativne riječi kako bi bili sigurni da su u potpunosti isključili mogućnost da se oglas pokaže za taj određeni pojam. Tako na primjer bi u gornjem slučaju neko dodali i sljedeće riječi: -cvijeća, -cvijece, -cvijet, -cvijećem, -cvijecem,
-cvijetova, -cvijeće..

Phrase negativna riječ

Recimo sada da smo cviječara koja prodaje samo prirodno cvijeće Trenutno u ponudi imamo cvijeće svih boja osim crvene. U skladu sa time mi bi mogli uključiti sljedeće riječi kao phrase negativne riječi: “umjetno cvijeće” “crveno cvijeće”. Treba obratiti pažnju da navedeni negativni izrazi imaju ispred i iza sebe ” oznake.

Tako se naš oglas neće prikazati za sljedeće upite:
crveno cvijeće
crveno cvijeće ruže
umjetno cvijeće
zadar umjetno cvijeće

Iako bi netko mogao pomisliti da bi bilo jednostavnije da smo samo unijeli riječi “crveno” i “umjetno” kao broad negativne riječi, to nije uvijek tako. Uvijek treba paziti i misliti na moguće upite koje korisnici mogu unijeti u Google tražilici. Naravno, sve ovisi od slučaja do slučaja, tj. bolje rečeno od klijenta do klijenta i njegovih proizvoda. Ali , recimo da smo unijeli riječ “crvena” kao broad negativnu riječ. Tada se naš oglas ne bi pokazao za sljedeće upite:

cvijeće u crvenom ukrasnom papiru
bijelo cvijeće sa crvenom mašnom dostava
dostava cvijeća u crvenu ulicu

Ovo su vrlo jednostavni primjeri koji su navedeni samo radi primjera kao takvog. Ipak, iz njih se vidi da nije baš uvijek najpametnije koristiti broad negativne riječi.

Vrste negativne rijeci adwords

Exact negativna riječ

Ova vrsta negativne riječi se u pravilu koristi rjeđe nego prijašnje dvije. razlog tome je što ova vrsta u pravilu blokira vrlo mali  broj vrlo specifičnih upita. Ipak, ponekad se javlja i potreba za upotrebom, tj. isključenjem baš tih vrlo specifičnih upita. Na primjer ukoliko ne želimo da nam se oglasi pokazuju kad netko unosi upite sa imenom našeg konkurenta onda ćemo unijeti baš te upite kao negativne (ispred i iza samog upita se stavljaju [ tj. ] oznake). Na primjer: [cvijeće konkurent_ime] [konkurent_ime cvijeće zadar]…

Tako se naš oglas neće prikazati za sljedeće upite:
cvijeće konkurent_ime
konkurent_ime cvijeće zadar

Ali, naš oglas će se prikazati za sljedeće upite:
jeftino cvijeće konkurent_ime
Konkurent_ime cvijeće zadar dostava

Ovi primjeri samo pokazuju da moramo biti oprezni kada koristimo exact negativne riječi jer moramo imati na umu sve upite za koje ne želimo da se naši oglasi prikazuju.Vrste negativne rijeci adwords 2U pravilu ćemo u većini slučajeva koristiti prve dvije vrste negativnih keyworda dok exact inačicu samo kada se za to pokaže potreba. Naravno, nemojte zaboraviti koristiti negativne riječi, te ponekad, sa vremena na vrijeme pogledati koje sve negativne riječi ste prije postavili – jer tijekom vremena može doči do toga da se recimo ponuda klijenta promijenila pa više nema potrebe za određenim riječima.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...