Google zaštićeno pretraživanje?

Sigurno pretraživanje (ili bolje rečeno – zaštićeno) je Google uveo 18. listopada ove godine za sve one korisnike koji su ulogirani u svoj Google račun. Osnovni razlog koji je Google naveo u svom blogu je zaštita samih korisnika tijekom pretraživanja.

Dobro za korisnike?

Svaki korisnik koji je ulogiran u jedan od Google servisa će svaki put kad bude išao tražiti neki pojam preko tražilice biti automatski redirektan na “zaštićenu” tražilicu (https). Svaka pretraga, ali i rezultati koje će korisnik dobiti na taj način će biti zaštićeni, tj. bit će šifrirani. Ovo je dobro što se tiče samog korisnika jer postoje opasnosti kao što je spajanje preko javnih WiFi mreža (npr. otimanje računa za društvene mreže preko extenzije za Firefox – Firesheep).

sigurno pretrazivanje

Obratiti pažnju na dodatak slova “s”

Loše za vlasnike web stranica?

Svaki put kad korisnik bude pretraživao na gore opisan način i klikne na jedan od “prirodnih” rezultata – vlasnik web stranice na koju je korisnik kliknuo će vidjeti da je taj korisnik došao sa Google tražilice ali neće vidjeti pomoću koje riječi je došao (koju frazu je pretraživao u tražilici).

Naravno, svaki webmaster bi htio znati pomoću kojih točno riječi mu korisnici dolaze na njegove stranice. Može se zaključiti da ovakvim potezom Google ne želi više davati te podatke webmasterima za sve one potencijalne korisnike koji budu bili ulogirani u npr. Gmail i istovremeno idu nešto tražiti preko tražilice. Naravno, postoji mogućnost pregledavanja liste od top 1000 pretraga za zadnjih 30 dana preko Webmaster Toolsa ali to jednostavno  nije dovoljno.

Jedan od problema je i nepoznati broj korisnika koji se koriste (ulogirani su) svakodnevno sa raznim servisima. Google je rekao da će ovakva pretraga pogoditi otprilike 10% svih pretraga na njegovoj tražilici. Međutim, sama brojka mi nekako izaziva sumnju u njenu istinitost iako po prvim rezultatima nakon nekoliko dana mnogi webmasteri po stranim forumima govore o brojkama od 2% do 10% (ali sa tendencijom rasta).

Zločesti Google?

Mogli bismo razmišljati i da Google ide prema tome da u budućnosti on jedini bude imao podatke pretraga samih korisnika dok bi svi ostali zaglavili u mraku. Mogli bismo razmišljati i na način da je Google tražio da svaka web stranica prije svega na umu ima korisnike (i iskustvo koje se stvara za njih) dok nam sada počinje uskraćivati podatke preko kojih fraza su došli na naše stranice a samim time i mogućnost optimizacije stranica. Mogli bismo razmišljati i tako da pošto će Adwords korisnici (oglašivači) i dalje vidjeti preko kojih riječi su korisnici došli na njihove stranice oni imati podatke dok ostali koji “ne plaćaju” ništa Googlu neće imati podatke.

Google zasticeno prikazivanje

Mogli bismo razmišljati i na taj način da je ovo Google napravio u svrhu rasta svoje društvene mreže. Kako? Jednostano. Dovoljno je da se počne reklamirati da je jedini sigurni način pretraživanja takav da budete ulogirani tj. da otvorite account. A čim otvorite account onda će vam biti lakše ponuditi i druge servise poput nove društvene mreže. No, bez obzira na to, i dalje treba vidjeti da li će se mogućnost da se ipak vidi preko kojih riječi su došli korisnici biti uključena u Analyticsu koji će se plaćati… Jer budimo realni – radi se o kompaniji kojoj je cilj zaraditi novac.

Što je sa Hrvatskom?

Izgleda da se trenutno još uvijek nemože u Hrvatskoj ići preko sigurnog pretraživanja kad se pokuša upisati https://www.google.hr izravno u address bar.  Razlog bi mogao biti u tome što Google još uvijek nema SSL certifikat za .hr domenu svoje tražilice. Zapravo, nakon kratkog istraživanja – izgleda da nema ni za jednu domenu osim .com domene. Najvjerojatnije će se mogućnost sigurnog pretraživanja vrlo brzo unijeti i za sve domene vezane za pojedine zemlje.
sigurno pretrazivanje 3

Svejedno, treba se zapitati što će biti kada sigurno pretraživanje dođe u Hrvatsku. Naime, poznato je da Google tražilica drži preko 95% udjela u svim pretragama na ovom području (sve države bivše Yu). Bilo bi zanimljivo vidjeti koliki bi postotak od svih tih pretraživanja bio preko HTTPS-a. Sigurno puno veći nego recimo u Americi.

Jedno je sigurno, a to je da će tijekom vremena sve više ljudi koristiti zaštićenu pretragu kako budu sve više koristili Google-ove servise ali i njegovu društvenu mrežu.

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...