Optimizacija vlastite web stranice

Danas se pojavljuje sve veća potreba za vlastitim web stranicama. Naime, mnoge tvrtke kako bi provjerile pojedine kandidate pretražuju internet kako bi našle bilo što vezano uz samog kandidata što bi im pomoglo u odluci da li ga zaposliti ili ne. Naravno, jedna od najboljih rješenja u tom slučaju je vlastita web stranica koja bi se pokazivala među prvim rezultatima na tražilici. Ona nam mogu poslužiti za poboljšanje vlastite reputacije te predstavljanje svojih postignuća i ideja.

Naravno, naš cilj je da se naša web stranica pokazuje na prvom mjestu za pretraživanje našeg imena. Da bi se to postiglo potrebno je napraviti određenu optimizaciju web stranice. Ona se u ovom slučaju ne razlikuje previše od optimizacije bilo koje druge stranice za bilo koje druge riječi. U pravilu to znači da ćemo koristiti sva klasična pravila SEO optimizacije.

Optimiziranje imena

Pretragom vlastitog imena znamo dobiti vrlo različite rezultate

Ime vlastite domene

Prvo što trebamo napraviti je odabrati ime same domene tj. naše web stranice. U pravilu bi to trebalo biti naše ime i prezime ali vrlo često se zna dogoditi da je naše ime predugačko ili pak preteško za zapamtiti. U rjeđim slučajevima na ovim prostorima naše ime može biti već i zauzeto tj. kupljeno od neke druge osobe koja ima isto ime kao i mi. U takvim slučajevima je moguće izmisliti određene kombinacije sa našim imenom ili upotrijebiti nadimke. Npr. u mom slučaju bi mogli izmisliti nešto kao: lijepidavorin.com, velikidavorin.com, davorin-na-netu.com, itd. Naravno, odluka sa kojim nazivom tj. imenom domene će se na kraju ići je osobna odluka.

Title tagovi

U title tagovima bi trebali koristiti naše ime na kraju samoga teksta. Na kraju teksta zbog toga jer se to smatra pravilom ukoliko želite od “neke riječi/imena” napraviti brand koji još nije dovoljno poznat. Ukoliko bi se pak radilo o prepoznatljivom brendu tada bi ime išlo na početku teksta. Naravno, pošto ja (zasada) nisam prepoznatljiv ja sam title ovog posta napravio ovako: Optimiziranje stranice za vlastito ime – Davorin Černoga.

Optimiziranje imena 2

Title tag ovog posta

Descriptioni naše stranice

Što se tiče samih description tagova tu imamo tri mogućnosti:

  • pisati o sebi u trećem licu u samom descriptionu – no to bi možda izgledalo malo neobično ili  previše egoistično (npr. …u ovom postu je ime prezime pisao o optimiziranju…)
  • descriptione pisati bez spominjanja svog imena – ovo bi bio najprirodniji način pisanja
  • uopće ne napisati description već pustimo Google da ga sam “napravi” uzimajući tekst samog posta tj. stranice – ovaj način ne predlažem jer ako ništa drugo pisanjem vlastitog descriptiona možemo barem ciljati one riječi koje nas zanimaju
optimiziranje imena 3

Description tag ovoga posta

Ostalo

Ubacivanje vlastitog imena u tekst samih postova ili stranica bi moglo izgledati malo neprirodno, pa čak i malo preegoistično. Naravno, ukoliko postoji mogućnost da se ubaci ime u tekst a da to izgleda prirodno to svakako treba iskoristiti (pogledati dio o title tagovima 😉 ). U suprotnom, sasvim je dovoljno vlastita domena i spominjanje imena u tekstu title tag-a. Jedina logična stranica za ubacivanje imena bi bila “O meni” stranica na kojoj će te se predstaviti (ja svoju trenutno nemam ali bit će vrlo brzo).

Ne bi trebalo zaboraviti niti društvene mreže. Trebali bi se otvoriti profili na svim “najvažnijim” mrežama i gdje god se to dopušta staviti link na svoju vlastitu web stranicu. Ukoliko ste imali problema prilikom odabira imena za svoju domenu te ste upotrijebili nešto drugo osim vlastitog imena – tada pokušajte to ime koje ste odabrali upotrijebiti kao username (ali samo na onim mrežama koje nisu previše ozbiljne).

Ukoliko ostavljate komentare na drugim web stranicama uvijek koristite svoje pravo ime. Ukoliko se kod komentiranja to dopušta, stavite i link prema svojoj web stranici. Ovo isto probajte iskoristiti i kod ostavljanja komentara na forumima.

I to bi bilo to. Ono što se zapravo pokušava na ovaj način napraviti je brendiranje samog sebe. Pa da mi onda netko kaže da nisam egoističan 😉

Svidjelo vam se? Podijelite i sa drugima…Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

You may also like...